• A fogturizmus háttere - Vizitdíj bevezetését javasolják

    Szerző: MTI

    Orvosi vizitdíj bevezetését javasolja Nagy-Britanniában egy elemző csoport, amely megemlíti Magyarországot a csak "hivatalosan ingyenes" egészségügyi szolgáltatást nyújtó államok között.

    A Social Market Foundation (SMF) nevű, magát függetlennek, de jobbközép irányultságúnak leíró brit kutatócsoport új, rendkívül átfogó, 256 oldalas elemzésében azt írja: a súlyos gazdasági visszaesés kétségtelenül jelentősen befolyásolja a következő években az állam képességét az egészségügyi ellátás finanszírozására, és ebben a helyzetben "nem helyénvaló" az ellátás fizetőssé tételének elvetése ideológiai okokból.

    Hirdetés

    Az SMF fejtegetése szerint, ha az állami egészségügyi ellátás keretében kínált szolgáltatási javak árazása zéró, akkor nincs olyan ösztönző, amely elejét venné a túlfogyasztásnak, ugyanúgy, ahogy az áruházban is mindenféle szükségtelen holmival teletöltenék kosarukat a vásárlók, ha ott mindent ingyen adnának.

    A jelentés fő gondolatmenete szerint a díjfizetés bevezetésének célja nem elsősorban a bevételnövelés, hanem az egészségügyi szolgáltatások racionalizálása. Ha ez nem történik meg, az egészségügyi ellátás "kiporciózása" akkor is bekövetkezik majd, csak nem központi szabályozással, hanem a múltból már ismert hosszú várólistákkal, az infrastruktúra romlásával és a szolgáltatás minőségi gyengülésével.

    Hivatalosan ingyenes

     Brit egészségturizmus

    A Nagy-Britanniából külföldi gyógykezelésre járók száma egy év alatt 70 ezerről 100 ezerre nőtt, 43 százalékuk fogászati problémák miatt utazik. A felmérésből az nem derül ki, hogy tavaly összesen hányan érkeztek a szigetországból Magyarországra fogászati kezelés miatt, ám az ebből a célból útrakelő egészségturisták közül a legtöbben hazánkat választják.
    Plasztikai műtéteknél egyébként Ciprus, sebészeti beavatkozásoknál és szűrővizsgálatoknál pedig India vezeti a brit népszerűségi listát. A kiutazók többsége a hosszú várakozási lista, illetve a drága magánpraxisok miatt választja a külföldi gyógykezelést - írja a lap.
    Egyre több utazási iroda kínál üdüléssel egybekötött egészségügyi szolgáltatást, a kiutazók többsége pedig elégedett a kezelésekkel.
    A Social Market Foundation az elemzésben felsorol több országot, amelyekben az egészségügyi ellátás "hivatalosan" ingyenes ugyan az igénybevétel szintjén, de valójában széleskörű gyakorlat, hogy a páciensek "nem hivatalos" juttatásban részesítik az orvosokat. Az SMF ezek között említi Magyarországot és Görögországot.

    Az elemzésben ismertetett adatok szerint a 60 milliós Nagy-Britanniában 2007-ben 283 millió alkalommal keresték fel a betegek a körzeti orvosi rendelőket.

    A kutatócsoport szakértői szerint az általuk javasolt vizitdíj bevezetésének fő célja a betegszokások befolyásolása, vagyis az, hogy az állami egészségügyi szolgálatot (NHS) valóban csak a rászorulók vegyék igénybe.

    Az elemzés 20 fontos (6300 forintos) díj bevezetését javasolja a körzeti orvosi rendelők felkereséséért, azzal, hogy a körzeti orvos által előírt további kezelésekért már nem kellene fizetni, és a 20 fontos alapdíj fizetési kötelezettsége alól is széleskörű lenne a mentesség, főleg szociális alapon.

    A szerzők hangsúlyozzák, hogy ez jelképes díj lenne, és megjegyzik, hogy egy-egy körzeti orvosi konzultáció tényleges költsége átlagosan 36 font.

    Az alapellátásra szűkítenék az ingyenességet

    A hat évtizede létrehozott NHS egyes szolgáltatásainak fizetőssé tételéről régóta komoly politikai és szakmai viták folynak Nagy-Britanniában.

    A munkáspárti kormány ugyan továbbra is ragaszkodik a teljes egészében adóbevételekből finanszírozott, évente több mint 100 milliárd fontba kerülő állami egészségügy teljes ingyenességéhez, az orvosi szakma szerint azonban ez előbb-utóbb fenntarthatatlanná válik.

    A Brit Orvosi Kamara (BMA) már két évvel ezelőtt, nagy feltűnést keltő állásfoglalásában leszögezte: alapellátási feladatokra kell szűkíteni az NHS által nyújtott térítésmentes szolgáltatásokat, mert a teljes körű ingyenes ellátás most már finanszírozhatatlan állami forrásokból.

    Az Orvosok a reformért nevű kampányszervezet hasonló végkicsengésű jelentése szerint ma már "nem realitás, hanem politikai délibáb" a brit egészségügy ingyenessége, mivel a betegek mind több esetben kényszerülnek fizetős ellátások igénybe vételére a magánszektorban az adósságoktól gyötört NHS egyre "lyukasabb" szolgáltatásai miatt.

    Brit fogturizmus

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Különösen neuralgikus pont az NHS keretében nyújtott - illetve nem nyújtott - fogászati szakellátás. Ez ugyanis számos körzetben szinte megszűnt, mert a fogorvosok tömegesen mondják fel NHS-szerződéseiket, és csak magánalapon hajlandók fogadni betegeiket, akik közül azonban sokan nem tudják megfizetni a csillagászati kezelési költségeket.

    Ebben a helyzetben virágzik a britek körében a külföldi "fogturizmus", amelynek legkedveltebb célpontja Magyarország.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.19 19:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.