Csaknem teljes arcátültetés - Megrázó fotókkal a gyógyulásról!

Szerző: Független Hírügynökség

Jól van az az amerikai asszony, akin májusban a világ első csaknem teljes arcátültetését végezték - közölték orvosai a Lancet című brit orvosi lap legújabb számában.

A 46 éves kétgyermekes Connie Culp tavaly decemberben kapta meg egy elhunyt nő arcát.

Az asszonyt 2004-ben arcon lőtte a férje, aki utána magával is végezni akart. A lövés megsemmisítette az orrot, a szájpadlást.

A feleség azóta csak csövön át tudott lélegezni és táplálkozni. A beteg 30 műtéten ment át az arcátültetés előtt.

Arcátültetés

Néhány, a közelmúltban elvégzett sikeres műtét után francia és kínai kutatók szerint a bonyolult arcplasztikák rutinműtétté válhatnak. Figyelem: megrázó képek!>>

A felső ajkak és az alsó szemhéjak mozgatásával még vannak gondjai, és ma még nem lehet tudni, hogy ezeken a területeken teljes lesz-e a gyógyulás. De az orvosai szerint a kulcsfontosságú funkciók, amelyeket 4 éve elveszített, helyreálltak.

Az asszony képes szagokat érzékelni, szilárd ételt enni, pohárból inni és érthetően beszélni. Lélektanilag a változás óriási.

Connie a társadalmi kapcsolatainak helyreállítására készül, és más hasonló arcsérülteken kíván segíteni. "A páciensünk nagyon jól van, és nagyon elégedett az eredménnyel" - jelentette ki a műtét vezetője, Maria Semionow professzor.

Orvosi érdekességek

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

A teljes arcátültetés orvosi...

2011 márciusában a Dr. Bohdan Pomahac által vezetett transzplantációs team végezte az USA történetében az első teljes arcátültetést, amikor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.