• Hőségriasztás és erős UV-B sugárzás - Meddig tart a kánikula?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Szerdától kettes fokozatú hőségriasztást rendelt el Falus Ferenc országos tisztifőorvos. A napi középhőmérséklet sokfelé meghaladja majd a 25 fokot, napközben pedig 35 fok feletti csúcshőmérséklet is mérhetnek.

    Emellett az UV-B sugárzás is erős lesz, az országos előrejelzés szerint 10-es skálán 8,1-es, ami extrém erősnek számít.

    Hirdetés

      Az UV sugárzás lehetséges hatásai

    Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is.
    Az UV sugárzás lehetséges hatásai>>
    Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a melegben fontos a folyamatos folyadékpótlás, délben mindenki hűvös helyen legyen, és nem szabad hagyni felmelegedni a lakásokat.

    A hőmérséklet legmagasabb értéke meghaladja a héten a 30 fokot, egy-két napig pedig 35-36 fok is lehet az ország déli részén.

    Éjszakára sem hűl le a levegő, a minimum hőmérséklet 20 fok felett marad, vagyis a napi középhőmérséklet 25 fok körül alakul. Falus Ferenc országos tisztifőorvos emiatt rendelte el a riasztást szerdától.

    Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a déli órákban tartózkodjon mindenki hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy lehet megakadályozni, ha nappal becsukják az ajtót, ablakot és besötétítenek.

      A leégés egészségkárosító hatásairól orvosi szemmel

    Az a napfényhatás, amely elég intenzív ahhoz, hogy napégést hozzon létre, károsítani tudja a sejtek DNS tartalmát. A bőrsejtek genetikai állományának károsodása időnként bőrrákhoz vezethet. A bőrrák elsősorban a leggyakrabban napfénynek kitett területeken, így például a fejbőr, az arc, az ajkak, a fülek, a nyak, a mellkas, a karok, a kezek, és nőknél a lábon alakulhat ki.
    A nap megégetheti a szemeit is. Az ultraibolya fény károsítja a retinát, a szemgolyó hátsó belső falán elhelyezkedő vékony látóideghártyát. A szemek égése károsíthatja a szemlencsét, a szem belsejében található átlátszó szerkezetet, amely alakját változtatva biztosítja, a tárgyak éles képét.
    Olvasson tovább a leégés veszélyeiről>>

    Este vagy éjszaka pedig érdemes átszellőztetni a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot is folyamatosan pótolni kell, a kirándulók, utazók mindig vigyenek magukkal innivalót. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyelni kell.

    Hétvégéig kánikula

    Az országos tisztifőorvos arra kérte az egészségügyi intézményeket, a mentőket, önkormányzatokat, hogy a szükséges megelőző intézkedéseket tegyék meg: az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé a légkondicionált helyiségek listáját, ahová bárki bemehet.

      Tippek a forró napokra

    A német táplálkozástudományi intézet ajánlása alapján, napi másfél-két liter folyadékot meg kell innunk, ha azonban a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik,akkor ennek a két-háromszorosára van szükségünk.
    Tippek a forró napokra>>

    Reisz András meteorológus a hét elején azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy a hét nagy részében várhatóan az erős, nagyon erős illetve extrém fokozatok között alakul az UV-B sugárzás mértéke.

    Szerdán is extrém erős sugárzásra kell számítani, ami azt jelenti, hogy akár már 15 perc alatt le lehet égni a napon.

    Reisz András hozzátette: a kánikula hétvégéig tart, szombaton egy hidegfront jön, ami miatt több fokkal csökken a hőmérséklet.

    Ez felfrissíti majd a levegőt, de számottevő csapadék nem várható. Demszky Gábor főpolgármester szerda reggelre összehívta a főváros védelmi bizottságát, ahol a hőségriasztással kapcsolatos intézkedésekről döntenek.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.07.15 09:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Másodfokú hőségriasztás van érvényben

    A közlemény szerint az intézkedést a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket és az Emmi Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztályának szakmai javaslatát figyelembe véve rendelte el az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárság várhatóan augusztus 23-án éjfélig.

    Magas víztartalmú ételekkel a szervezet hidratáltságáért

    Szervezetünknek a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok mellett folyadékra is szüksége van ahhoz, hogy megfelelően és egészségesen működjön minden létfontosságú szervünk. A folyadékpótlás nemcsak az italok elfogyasztásával valósul meg, hanem azáltal is, hogy a különböző módon elkészített ételeket megesszük.

    Amikor káros a sok folyadék

    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségű folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros működését jelezheti.

    A klímaberendezések hatásai az egészségünkre

    A nyár és a kánikula beköszöntésével, aki teheti, kocsijában, lakásában, munkahelyén használja a klímaberendezés hűsítő hatását. Manapság már nem is tudjuk, akarjuk elkerülni, hogy találkozzunk a klíma hatásával, ami nem feltétlen jelent csak mindig pozitív dolgokat.

    Péntekig ismét hőségriasztás lesz érvényben

    Az intézkedésről értesítették a megyei kormányhivatalokat, az egészségügyi és a szociális intézményeket, a védelmi bizottságokon keresztül pedig a nagyobb infrastruktúraüzemeltetőket.

    Így próbáljon elaludni kánikulában

    A napokon át tartó hőségben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk. A következő tanácsoktól a lakás ugyan nem lesz hűvösebb, de segíthetnek abban, hogy legalább más módon ne nehezítsük meg magunknak az elalvást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.