Veszélyesebb a tüdőre az új vírus, mint a szezonális influenzák

Szerző: Független Hírügynökség

A 2009-es világjárványt okozó új H1N1-es influenza több esetben okoz súlyos tüdőkárosodást, mint a szezonális influenzák, de jól reagál a vírusellenes gyógyszerekre - állapította meg egy friss amerikai tanulmány.

A Wisconsini Egyetem virológusai Kavaoka Josihiro vezetésével amerikai páciensektől származó H1N1-es vírusmintákat és szokásos szezonális influenzavírusokat teszteltek egereken, menyéteken, makákó majmokon és speciálisan tenyésztett minisertéseken.

Összesített adatok

A WHO legutóbbi, múlt heti összesítése szerint a világ több mint 130 országában csaknem 100 ezer ember fertőződött meg a sertésinfluenzával, és csaknem 430 eset végződött halállal.

Megállapították, hogy az új influenzavírus súlyosabb tüdőkárosodást okozott az egereknél, a menyéteknél és a makákóknál, mint a szezonális influenzák. Viszont semmilyen tüneteket sem okoztak a minisertéseknél.

Ez magyarázatul szolgálhat arra, miért nem tapasztalták sertések megbetegedését Mexikóban a járvány áprilisi kitörése előtt.

A kutatók azt a következtetést is levonták, hogy laboratóriumi kísérletekben (kémcsőben) a vírus erősen érzékeny a két jóváhagyott vírusellenes gyógyszerre, valamint két kísérleti antivirális szerre.

A világjárvány már megállíthatatlan - WHO

A sertésinfluenza-világjárvány megállíthatatlan, ezért minden ország számára hozzáférhetővé kell tenni a védőoltást - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet oltóanyag-kutatási igazgatója. A vakcinának már szeptemberre el kellene készülnie, és minden országban szükség lesz rá - mondta Marie-Paul Kieny.
A szakértők szeptemberben fogják eldönteni, hogy az új vírus elleni vakcinát beépítsék-e a déli félteke számára készülő következő (jövő évi) szezonális influenza-oltóanyagba. Az északi félgömb számára az idei téli influenzavakcina gyártása már csaknem befejeződött. Az Egyesült Államok járványügyi hatóságai nemrég bejelentették, hogy már augusztusban megkezdődhet az új influenza elleni oltóanyag klinikai kipróbálása.
Az egyes országok maguk dönthetik el, hogy a lakosság milyen csoportjait oltják be legelőször, de az egészségügyi dolgozóknak az elsők között kell lenniük, hiszen nagy szükség lesz rájuk, amikor egyre több ember betegszik majd meg, emelte ki a WHO szakértője.

Ugyancsak előnyt kell adni a terhes anyáknak és a krónikus betegeknek. Külön figyelmet kell fordítani a gyerekekre, mert ők "erősítik fel" a járványokat, mivel az iskolákban nagy tömegben vannak együtt - tette hozzá Marie-Paul Kieny.

Az elsődleges védekezés az antivirális szerek

A két jóváhagyott gyógyszer egyike a Tamiflu, amelyet most a világ országai sietve készleteznek. Az amerikai kutatás megerősíti, hogy a világjárványt okozó új vírussal szemben az elsődleges védekezési eszközt az antivirális gyógyszer jelenti.

A wisconsini tudósok azt is megállapították, hogy az új vírus rokonságban van egy olyan influenzatörzzsel, amelyből az 1918-as világjárvány, a spanyol nátha kiindult. Ezt bizonyítja, hogy 1920 előtt született emberek vérében van olyan antitest, amely felismeri ezt az új vírust és reagál rá. Az 1920 óta születettek vérében nem találtak ilyen antitesteket.

Az amerikai kutatók beszámolója a Nature című brit tudományos folyóirat webes változatában hétfőn jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.