• Asztmás magyarok szeretnék meghódítani a Lenin-csúcsot

    Szerző: MTI

    Magyar asztmás hegymászók a közép-ázsiai Pamír hegység harmadik legmagasabb csúcsát, a 7134 méter magas Lenin-csúcsot szeretnék meghódítani; Zempléni Szabolcs (23) és Zempléni Balázs (21) július 17 indul Budapestről - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

    Az asztmás sportolók vállalkozásukkal azt szeretnék bebizonyítani, hogy ezzel a betegséggel teljes értékű életet lehet élni.

    Hirdetés

    Zempléni Szabolcs és Zempléni Balázs 6-7 évvel ezelőtt kezdtek hegymászással foglalkozni. Eddig kétszer jártak a Mont Blanc tetején - 2006-ban az olasz oldalról, míg 2008-ban a francia oldalról mászták meg a 4810 méteres csúcsot.

      Asztma teszt

    Sokat köhög, nehezen vesz levegőt? Fizikai erőlködéstől gyakran fulladozik? Lehet, hogy asztmája van! 
    Töltse ki Asztma tesztünket! >>

    A közbenső évben, 2007-ben két hegycsúcs, a Monte Rosa (4634), illetve a Grossglockner (3798 méter) meghódítása szerepelt programjukban.

    "Az idei expedíció azért is egyedülálló, mert légúti betegségben szenvedő európai asztmás sportolók először kísérelnek meg feljutni a Lenin-csúcsra.

    Ezt a csúcsot az +elérhető 7000-esnek+ hívják hegymászó körökben, így a sportolók magától értetődően választották következő lépcsőfoknak a meghódítandó csúcsok sorában" - hangsúlyozza a közlemény.

    Egy éve készülnek az expedícióra

    A fiatal sportolók egy éve készülnek a Pamír meghódítására. Ennek során fokozatosan szoktatták hozzá szervezetüket a megerőltetéshez.

      Hegyi betegség

    Az emberi szervezet kb. a tengerszinttől 4500 méter magasságig képes tartósan élni. Ezen felül már hosszútávon az élet jelentős problémákat okozhat.
    A hegyi betegségről>>

    Eleinte gyakrabban, de rövidebb ideig végeztek testmozgást, végül eljutottak arra a szintre, ahol már nincs észlelhető különbség közöttük és egy nem asztmás hegymászó között.

    Mászás közben is jellemző, hogy felfelé haladva egy ideig romlik az asztmások teljesítménye, ám amint a tüdejük megszokja a terhelést, azonos szinten kezd teljesíteni az egészségesekkel.

    A vállalkozás sikeréhez hozzájárul a gondos kezelés, a betegek megfelelő együttműködése és a kiegyensúlyozott terápia. 

    Tüdőgyógyász vizsgálja őket az út előtt

    fiatal sportolókat egy tüdőgyógyász rendszeresen vizsgálja az út előtt, az előírás szerinti asztmagyógyszereiket pedig vinniük kell magukkal. "A mai modern asztmagyógyszereknek köszönhetően a betegség szinten tartható, és a gyógyszerek megfelelő alkalmazása mellett folyamatosan kontrollálható.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Mivel az expedíció másik fontos célja, hogy a csapat tagjai megfigyelhessék, miként viselkedik a betegség ilyen magasságokban, a hegymászók naponta kétszer véroxigén- és csúcsáramlás-mérést végeznek magukon. Az adatokat a sportolók hazatérte után hazai szakemberek elemzik majd. A mérési eredményeken alapuló feltételezések egy szélesebb körű kutatás kiindulópontjául szolgálhatnak" - áll a közleményben.

    Az öttagú expedíciónak a két középsúlyos asztmás fiatal mellett két egészséges hegymászó és Katona László vezető a tagja. A csapat, amelynek fő támogatója az AstraZeneca Kft., július 17-én indul Budapestről. A túra 17 napig tart, az expedíció előreláthatólag augusztus 10-én érkezik haza.

    A szervezők szerint a két fiatal sportoló sikere bizonyítja majd, hogy "ezzel a betegséggel is teljes értékű életet lehet élni, ami minden asztmásnak reményt adhat. A hegymászás nem jelent állandó, azonos intenzitású megterhelést a szervezetnek, így a tüdőnek van ideje hozzászokni az oxigénhiányhoz, van ideje pihenni, s így az egészségesek előnye is behozható".

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.09 15:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Asztmás roham gyermekkorban - Figyeljen a kezdeti tünetekre!

    A fenntartó gyógyszeres kezelés előírás szerinti alkalmazásával jó eséllyel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak. Ez mindenkinél eltérő, lehet akár egy légúti betegség, ismert allergén, stresszesebb időszak, dohányfüstös, poros környezet, de asztmás rohamot provokálhat akár az időjárás hirtelen változása is.

    Okozhatnak asztmát a klórozott vizű úszómedencék?

    Régóta ismert a klórgáz és a vízből felszabaduló egyéb klórszármazékok légúti irritációt okozó hatása. Több, kisebb klinikai vizsgálat alapján felmerült az esetleges összefüggés gyermekek rendszeres, klóros vizű medencében való úszása és az asztma kialakulásának gyakorisága között.

    A foglalkozási tüdőbetegség

    Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki.

    A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

    A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

    Ez csak allergia - Veszélyes lehet, ha elbagatellizáljuk

    Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50 százaléka érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a PrimaMedica Szakmai Napon tartott előadásában.

    Enyhe légúti fertőzés is belobbanthatja az asztmát

    Tipikus náthás tünetekkel, tüsszögéssel, orrfolyással kezdődik, majd néhány nap elteltével súlyos nehézlégzéssé alakul az enyhe megfázás. Ha valaki asztmás, még jobban kell figyelnie a megelőzésre, kezdeti tünetekre és kezelésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.