Asztmás magyarok szeretnék meghódítani a Lenin-csúcsot

Szerző: MTI

Magyar asztmás hegymászók a közép-ázsiai Pamír hegység harmadik legmagasabb csúcsát, a 7134 méter magas Lenin-csúcsot szeretnék meghódítani; Zempléni Szabolcs (23) és Zempléni Balázs (21) július 17 indul Budapestről - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

Az asztmás sportolók vállalkozásukkal azt szeretnék bebizonyítani, hogy ezzel a betegséggel teljes értékű életet lehet élni.

Zempléni Szabolcs és Zempléni Balázs 6-7 évvel ezelőtt kezdtek hegymászással foglalkozni. Eddig kétszer jártak a Mont Blanc tetején - 2006-ban az olasz oldalról, míg 2008-ban a francia oldalról mászták meg a 4810 méteres csúcsot.

Asztma teszt

Sokat köhög, nehezen vesz levegőt? Fizikai erőlködéstől gyakran fulladozik? Lehet, hogy asztmája van!
Töltse ki Asztma tesztünket!

A közbenső évben, 2007-ben két hegycsúcs, a Monte Rosa (4634), illetve a Grossglockner (3798 méter) meghódítása szerepelt programjukban.

"Az idei expedíció azért is egyedülálló, mert légúti betegségben szenvedő európai asztmás sportolók először kísérelnek meg feljutni a Lenin-csúcsra.

Ezt a csúcsot az +elérhető 7000-esnek+ hívják hegymászó körökben, így a sportolók magától értetődően választották következő lépcsőfoknak a meghódítandó csúcsok sorában" - hangsúlyozza a közlemény.

Egy éve készülnek az expedícióra

A fiatal sportolók egy éve készülnek a Pamír meghódítására. Ennek során fokozatosan szoktatták hozzá szervezetüket a megerőltetéshez.

Hegyi betegség

Az emberi szervezet kb. a tengerszinttől 4500 méter magasságig képes tartósan élni. Ezen felül már hosszútávon az élet jelentős problémákat okozhat.
A hegyi betegségről

Eleinte gyakrabban, de rövidebb ideig végeztek testmozgást, végül eljutottak arra a szintre, ahol már nincs észlelhető különbség közöttük és egy nem asztmás hegymászó között.

Mászás közben is jellemző, hogy felfelé haladva egy ideig romlik az asztmások teljesítménye, ám amint a tüdejük megszokja a terhelést, azonos szinten kezd teljesíteni az egészségesekkel.

A vállalkozás sikeréhez hozzájárul a gondos kezelés, a betegek megfelelő együttműködése és a kiegyensúlyozott terápia.

Tüdőgyógyász vizsgálja őket az út előtt

fiatal sportolókat egy tüdőgyógyász rendszeresen vizsgálja az út előtt, az előírás szerinti asztmagyógyszereiket pedig vinniük kell magukkal. "A mai modern asztmagyógyszereknek köszönhetően a betegség szinten tartható, és a gyógyszerek megfelelő alkalmazása mellett folyamatosan kontrollálható.

Mivel az expedíció másik fontos célja, hogy a csapat tagjai megfigyelhessék, miként viselkedik a betegség ilyen magasságokban, a hegymászók naponta kétszer véroxigén- és csúcsáramlás-mérést végeznek magukon. Az adatokat a sportolók hazatérte után hazai szakemberek elemzik majd. A mérési eredményeken alapuló feltételezések egy szélesebb körű kutatás kiindulópontjául szolgálhatnak" - áll a közleményben.

Az öttagú expedíciónak a két középsúlyos asztmás fiatal mellett két egészséges hegymászó és Katona László vezető a tagja. A csapat, amelynek fő támogatója az AstraZeneca Kft., július 17-én indul Budapestről. A túra 17 napig tart, az expedíció előreláthatólag augusztus 10-én érkezik haza.

A szervezők szerint a két fiatal sportoló sikere bizonyítja majd, hogy "ezzel a betegséggel is teljes értékű életet lehet élni, ami minden asztmásnak reményt adhat. A hegymászás nem jelent állandó, azonos intenzitású megterhelést a szervezetnek, így a tüdőnek van ideje hozzászokni az oxigénhiányhoz, van ideje pihenni, s így az egészségesek előnye is behozható".

(MTI)

Módosítva: 2009.07.09 15:07, Megjelenés: 2009.07.09 15:07
Címkék: Hegymászás, Asztma
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.