Asztmás magyarok szeretnék meghódítani a Lenin-csúcsot

MTI
megjelent: 2009.07.09.

Magyar asztmás hegymászók a közép-ázsiai Pamír hegység harmadik legmagasabb csúcsát, a 7134 méter magas Lenin-csúcsot szeretnék meghódítani; Zempléni Szabolcs (23) és Zempléni Balázs (21) július 17 indul Budapestről - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

Az asztmás sportolók vállalkozásukkal azt szeretnék bebizonyítani, hogy ezzel a betegséggel teljes értékű életet lehet élni.

Zempléni Szabolcs és Zempléni Balázs 6-7 évvel ezelőtt kezdtek hegymászással foglalkozni. Eddig kétszer jártak a Mont Blanc tetején - 2006-ban az olasz oldalról, míg 2008-ban a francia oldalról mászták meg a 4810 méteres csúcsot.

Asztma teszt

Sokat köhög, nehezen vesz levegőt? Fizikai erőlködéstől gyakran fulladozik? Lehet, hogy asztmája van!
Töltse ki Asztma tesztünket!

A közbenső évben, 2007-ben két hegycsúcs, a Monte Rosa (4634), illetve a Grossglockner (3798 méter) meghódítása szerepelt programjukban.

"Az idei expedíció azért is egyedülálló, mert légúti betegségben szenvedő európai asztmás sportolók először kísérelnek meg feljutni a Lenin-csúcsra.

Ezt a csúcsot az +elérhető 7000-esnek+ hívják hegymászó körökben, így a sportolók magától értetődően választották következő lépcsőfoknak a meghódítandó csúcsok sorában" - hangsúlyozza a közlemény.

Egy éve készülnek az expedícióra

A fiatal sportolók egy éve készülnek a Pamír meghódítására. Ennek során fokozatosan szoktatták hozzá szervezetüket a megerőltetéshez.

Hegyi betegség

Az emberi szervezet kb. a tengerszinttől 4500 méter magasságig képes tartósan élni. Ezen felül már hosszútávon az élet jelentős problémákat okozhat.
A hegyi betegségről

Eleinte gyakrabban, de rövidebb ideig végeztek testmozgást, végül eljutottak arra a szintre, ahol már nincs észlelhető különbség közöttük és egy nem asztmás hegymászó között.

Mászás közben is jellemző, hogy felfelé haladva egy ideig romlik az asztmások teljesítménye, ám amint a tüdejük megszokja a terhelést, azonos szinten kezd teljesíteni az egészségesekkel.

A vállalkozás sikeréhez hozzájárul a gondos kezelés, a betegek megfelelő együttműködése és a kiegyensúlyozott terápia.

Tüdőgyógyász vizsgálja őket az út előtt

fiatal sportolókat egy tüdőgyógyász rendszeresen vizsgálja az út előtt, az előírás szerinti asztmagyógyszereiket pedig vinniük kell magukkal. "A mai modern asztmagyógyszereknek köszönhetően a betegség szinten tartható, és a gyógyszerek megfelelő alkalmazása mellett folyamatosan kontrollálható.

Mivel az expedíció másik fontos célja, hogy a csapat tagjai megfigyelhessék, miként viselkedik a betegség ilyen magasságokban, a hegymászók naponta kétszer véroxigén- és csúcsáramlás-mérést végeznek magukon. Az adatokat a sportolók hazatérte után hazai szakemberek elemzik majd. A mérési eredményeken alapuló feltételezések egy szélesebb körű kutatás kiindulópontjául szolgálhatnak" - áll a közleményben.

Az öttagú expedíciónak a két középsúlyos asztmás fiatal mellett két egészséges hegymászó és Katona László vezető a tagja. A csapat, amelynek fő támogatója az AstraZeneca Kft., július 17-én indul Budapestről. A túra 17 napig tart, az expedíció előreláthatólag augusztus 10-én érkezik haza.

A szervezők szerint a két fiatal sportoló sikere bizonyítja majd, hogy "ezzel a betegséggel is teljes értékű életet lehet élni, ami minden asztmásnak reményt adhat. A hegymászás nem jelent állandó, azonos intenzitású megterhelést a szervezetnek, így a tüdőnek van ideje hozzászokni az oxigénhiányhoz, van ideje pihenni, s így az egészségesek előnye is behozható".

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vizeletminta kiértékelése A vizeletminta kiértékelése

Mi is valójában a vizelet? Mit takarnak a laboreredményének?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Az asztma kezelési lehetőségei

A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít Önnek...

Mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében?

A légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek, dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász...

Okozhatnak asztmát a klórozott vizű úszómedencék?

Régóta ismert a klórgáz és a vízből felszabaduló egyéb klórszármazékok légúti irritációt okozó hatása. Több, kisebb klinikai vizsgálat...

Hogyan diagnosztizálják az asztmát?

Roham esetén a diagnózis felállítása nem nehéz. Annyira jellegzetes a megnyúlt kilégzés, és a hörgők által kiadott sípoló, búgó hang, hogy...

Az asztma és tünetei

A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham...

Tévhitek és félreértések az allergológiában

Csak akkor asztmás valaki, ha éppen fullad? Sokan csak beképzelik maguknak ezt a betegséget? Ha gyermekkorban jön elő az asztma, akkor azt idővel ki...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.