Bezárt a orvosiizotóp gyár - fennakadások lesznek a rák- és szívbetegek kezelésében

Szerző: Független Hírügynökség

Legalább ez év végéig működésképtelen marad az a kanadai nukleáris reaktor, amely a világ orvosi radioizotóp szükségletének egyharmadát állítja elő - jelentették be az ottawai hatóságok. Az 50 éves izotópgyártó reaktort a nehézvíz szivárgása miatt állították le májusban.

A hiba kijavításához szükséges leállást májusban még csak három hónapra tervezték.

Szívizotóp vizsgálat
Vannak olyan esetek, amikor a hagyományos terheléses EKG vizsgálat során nem dönthető el egyértelműen, hogy az EKG változás vérellátási zavart jelez-e.
Mit mutat a szívizotóp (SPECT)?

A legújabb információk szerint azonban bizonytalan, hogy még mennyi ideig tart a munka.

A hosszúra nyúló leállás zavarokat fog okozni az orvosi radioizotóp-piacon, mert ez a reaktor állítja elő a világ szükségletének egyharmadát, de ezen belül a molibdén 99 izotópból a világszükséglet 40 százalékát.

A Chalk River-i nukleáris laboratórium NRU reaktorában gyártott izotópot rák-, szív- és csontbetegségek diagnosztizálásra, és - beteg sejtekbe való bejuttatással - kezelésre használják.

A kanadai természeti kincsek minisztere, Lisa Raitt és az egészségügyi miniszter, Leona Aglukkaq közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a tervezettnél hosszabbra nyúló leállás miatt "ezen a nyáron Kanadában és a világon is jelentős hiány lesz orvosi radioizotópból".

A legkritikusabb helyzetre augusztusban kell számítani, emelte ki a két kanadai miniszter közös nyilatkozata. Ugyanezt a reaktort már leállították 2007 végén is, előbb rutin karbantartásra, amelyet azonban meghosszabbítottak egy kiegészítő szerelés céljából.

A leállás akkor is ellátási zavart okozott a radioizotópok piacán. Később 2008-ban is volt egy üzemzavar a reaktorban.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Homoktövis - Mit érdemes tudnunk...

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb...

A szerelem születésének és...

Emlékszünk még életünk első szerelmére? Vajon kíséri emléke az életünket a mai napig? Ha igen, bizonyos, hogy ő volt az első és örök szerelem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.