Milyen a 21. századi férfi?

Szerző: medizona.hu

Bár a gyermeknevelés, az otthon békéjének megteremtése összességében még mindig a nő feladata, a távolságtartó, tekintélyelvű, szigorú apa képe helyett egyre inkább kirajzolódik egy új szülő eszménye. Június harmadik vasárnapja Apák napja.

A nők és a férfiak életcéljai, feladatai évezredeken át különböztek, elkülönültek. A klasszikus nemi szerepek a családi, társadalmi, kulturális értékek változásával egyre inkább összemosódtak, átrendeződtek az elmúlt évtizedekben.

"A férfias tulajdonságok mint például a határozottság, keménység, rámenősség egyre gyakrabban női attitűdként jelenik meg" – fogalmazott Ranschburg Jenő a Női Akadémián elhangzott előadásában.

A pszichológus úgy látja, az egzisztenciális előnyökért cserében a nők feladták védettségüket, kiszolgáltatottá váltak, a rivális szereppel azonosulva megfosztották magukat a biztonság, a gyengédség, a védelem igényétől, így sem a munkában, sem anyaként, társként nem képesek kielégítően helytállni. A női karrierrel párhuzamosan a férfiak kivételezett, családfenntartó szerepe is háttérbe szorul, önértékelésük pedig sérül.

(medizona.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.