Várhatóan a lakosság ötöde lesz sertésinfluenzás Európában

Szerző: Független Hírügynökség

Az európai járványügyi vezető szerint nem lesz agresszívebb a vírus őszre, amikor várhatóan a leginkább fertőzni fog Európában, de fel kell készülni arra, hogy legalább a lakosság ötöde megbetegszik majd.

Olyan méretekben nő Európában is az A(H1N1) vírussal fertőzőtt betegek száma, hogy új stratégiára van szükség a világjárvány (pandémia) kezelésében - mondta a Független Hírügynökségnek Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) magyar igazgatója.

Jakab Zsuzsanna elmondta: a hét elején Jönköpingben találkoztak az uniós tagországok egészségügyi miniszterei, ahol az angol tárca vezetője beszámolt arról, hogy ha a jelenlegi tendencia folytatódik, augusztusban akár naponta 100 ezerrel is nőhet a szigetországban a fertőzöttek száma. Ez pedig azt jelenti, hogy egész Európában továbbgyűrűzhet ez a folyamat - tette hozzá.

Új stratégia szükséges

A vírus ilyen gyors terjedése miatt döntöttek úgy az egészségügyi tárcák vezetői, hogy stratégiát váltanak - mondta az ECDC igazgatója. Az eddigi lokalizálás helyett a járvány hatásainak csökkentésére, a betegség kezelésére helyezik a hangsúlyt. Eddig úgy próbáltak a járvány ellen küzdeni, hogy elkülönítették a fertőzötteket, most már például az antivirális szerek, illetve az antibiotikumok felhasználását veszik számításba. Hozzátette: Angliában és Dániában már bevezették ezt a stratégiát, az unió többi országa az új esetek számának függvényében dönt arról, hogy mikor térnek át erre.

Az európai járványügyi vezető felhívta a figyelmet arra: bár a járvány gyorsan terjed, Európában enyhe lefolyású betegséget okoz, tehát a fertőzöttek 90 százalékának nincs szüksége orvosi kezelésre és antivirális szerre sem. Jakab Zsuzsanna nem is ajánlja, hogy a patikában is beszerezhető gyógyszereket felvásárolják az emberek. Idő előtti beszedésük ugyanis azt eredményezheti, hogy az antivirális készítmények hatástalanná válnak addigra, amikor valóban szükség lenne rájuk.

Az idősebbek immunisak

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az új influenza nem érinti a 60-65 év felettieket - mondta az igazgató. Ez azzal magyarázható, hogy az 50-es, 60-as években olyan szezonális influenzajárványok fertőztek, amelyekben jelen voltak az A/H1N1 vírus komponensei, tehát az idősebbek már immunisak ezekkel szemben. A legveszélyeztetettebbek a 2 év alatti gyerekek, a terhes nők, a fiatalok, és azok, akik valamilyen krónikus betegségben, például cukorbetegségben vagy keringési rendellenességben szenvednek. Hangsúlyozta: a világjárvány halálos áldozatai eddig szinte kivétel nélkül ezekből a csoportokból kerültek ki.

Az európai járványügyi központ vezetője szerint Magyarország a többi uniós állammal összehasonlítva is jól felkészült a pandémiára: "meglehetősen jó készlete" van antivirális szerekből, növelte antibiotikum-készletét és az influenza elleni védőoltás előállításában is előrehaladt. Jakab Zsuzsanna szerint a következő hetekben talán annyit javíthatna Magyarország a felkészülésén, hogy fokozza a tárcák közötti együttműködést, hiszen egy országra kiterjedő járvány nemcsak egy minisztériumot érint majd.

Magyarország felkészült

A szakember szerint a jelenleg főleg a déli féltekén fertőző vírus nem válik agresszívabbá őszre, amikor Európába ér. Jakab Zsuzsanna azt mondta: továbbra is enyhe lefolyású betegséget okoz, viszont a mostani, kevesebb mint 1 százalék helyett a lakosság 20 százalékát fertőzi majd meg.

Emiatt a nagy szám miatt a kórházi kezelésre szoruló influenzások száma is megnő majd. Az igazgató hozzátette: azt nem lehet teljesen kizárni, hogy mégis átalakul őszre a vírus, hiszen találkozhat a szezonális influenza vírusával, sőt, akár a madárinfluenza vírusával, a H5N1 vírussal is összekeveredhet.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

"Megjósolták" a világjárványt

Már jóval az ezredforduló előtt megjósolták egy esetleges világjárvány kialakulásának lehetőségét. A WHO szinte havonta figyelmeztette az...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.