A világ legvékonyabb műtéti tapasza

Szerző: MTI

A celofánnál ezerszer vékonyabb, a testben felszívódó műtéti nanotapaszt fejlesztettek ki belső sebek lefedésére - jelentették be szerdán japán kutatók.

A mindössze 75 nanométer vastagságú (1 nanométer a milliméter milliomod része), átlátszó és ragadós lapok anyagát rákpáncélból és algából nyerték ki. "Ez a világ legvékonyabb sebtapasza" - közölte Fudzsie Tosinori, a tokiói Waseda Egyetem kutatója.

A tudós szerint az ultravékonyra nyújtott lap az ételekhez tapadó celofánhoz hasonlóan viselkedik: rugalmas és minden más ragasztóanyag nélkül erősen ragad a szervekhez.

Sebészi beavatkozások
Tudjon meg többet a műtétekről

A sebészek általában összevarrják a műtéti sebeket, vagy olyan lapocskákkal fedik be, amelyek néhány milliméter vastagságú fibrint, egy véralvadást segítő fehérjét tartalmaznak.

Ezek a módszerek kisebb hegeket vagy összenövéseket hagyhatnak maguk után.

Kísérleteikben a kutatók egy kutya tüdején ejtett hat milliméteres sebet tapasztottak be az új nanolappal.

Sebészi beavatkozások
Érdekli, hogy mi zajlik egy műtőszobában? Hogy hogyan dolgoznak a sebészek, és milyen eljárásokat alkalmaznak, hogy megmentsék, vagy egészségesebbé tegyék egy ember életét?
Műtéti leírások

A sebtapasz elég erős volt ahhoz, hogy ne tegyen kárt benne a kutya légzése miatt előállt nyomás, a seb maga pedig egy hónapon belül, látható nyom nélkül begyógyult - mondta el Fudzsie.

A humán klinikai próbákat három éven belülre tervezik a fejlesztők, az ultravékony tapasz felhasználási területét pedig kibővíthetik testen kívüli alkalmazással is.

A kutatók azt remélik, hogy a bőrön sem maradnak hegek, ha az új sebtapaszt használják.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

A cukorbetegek és a sebészeti...

Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően nem jelent akadályt a...

Robotsebészet: hiányzik egy jól...

Európában 360 da Vinci robotsebészeti eszközt használnak az orvosok, az olaszoknál van a legtöbb, közel 60, a német 55, a szlovák egészségügy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.