A világ legvékonyabb műtéti tapasza

Szerző: MTI
Megjelent: 2009.07.12

A celofánnál ezerszer vékonyabb, a testben felszívódó műtéti nanotapaszt fejlesztettek ki belső sebek lefedésére - jelentették be szerdán japán kutatók.

A mindössze 75 nanométer vastagságú (1 nanométer a milliméter milliomod része), átlátszó és ragadós lapok anyagát rákpáncélból és algából nyerték ki. "Ez a világ legvékonyabb sebtapasza" - közölte Fudzsie Tosinori, a tokiói Waseda Egyetem kutatója.

A tudós szerint az ultravékonyra nyújtott lap az ételekhez tapadó celofánhoz hasonlóan viselkedik: rugalmas és minden más ragasztóanyag nélkül erősen ragad a szervekhez.

Sebészi beavatkozások
Tudjon meg többet a műtétekről

A sebészek általában összevarrják a műtéti sebeket, vagy olyan lapocskákkal fedik be, amelyek néhány milliméter vastagságú fibrint, egy véralvadást segítő fehérjét tartalmaznak.

Ezek a módszerek kisebb hegeket vagy összenövéseket hagyhatnak maguk után.

Kísérleteikben a kutatók egy kutya tüdején ejtett hat milliméteres sebet tapasztottak be az új nanolappal.

Sebészi beavatkozások
Érdekli, hogy mi zajlik egy műtőszobában? Hogy hogyan dolgoznak a sebészek, és milyen eljárásokat alkalmaznak, hogy megmentsék, vagy egészségesebbé tegyék egy ember életét?
Műtéti leírások

A sebtapasz elég erős volt ahhoz, hogy ne tegyen kárt benne a kutya légzése miatt előállt nyomás, a seb maga pedig egy hónapon belül, látható nyom nélkül begyógyult - mondta el Fudzsie.

A humán klinikai próbákat három éven belülre tervezik a fejlesztők, az ultravékony tapasz felhasználási területét pedig kibővíthetik testen kívüli alkalmazással is.

A kutatók azt remélik, hogy a bőrön sem maradnak hegek, ha az új sebtapaszt használják.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

A cukorbetegek és a sebészeti...

Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően nem jelent akadályt a...

Benőtt köröm - Hogyan előzze meg...

A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás...

A méh- és hüvelysüllyedés...

A méh- és hüvelysüllyedés kezelése lehet konzervatív, azaz műtét nélküli, illetve műtéti.

A hegsérv tünetei, kezelése

A különféle sebészeti beavatkozások után a hegvonalban sérvek alakulhatnak ki. Miért alakulnak ki ezek, és milyen kezelési módok léteznek?

Műtéti érzéstelenítés...

A műtéti érzéstelenítés során az érzékelés részben vagy teljesen kikapcsolásra kerül, ami által lehetővé válik az orvosi beavatkozás...

A pajzsmirigyműtét

A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.