• Betegeken végeztek illegális gyógyszerkísérleteket

    Szerző: MTI

    Korrupcióval és pácienseken végzett illegális gyógyszerkísérletekkel gyanúsítják a kelet-ukrajnai Luhanszk város rákkórházának orvosait.

    A Luhanszk megyei rendőrség közlése szerint tavaly év végétől kezdtek özönleni a helyi igazságügyi szervekhez a betegek és hozzátartozóik panaszai azzal kapcsolatban, hogy az elvben ingyenes ellátást nyújtó, önkormányzati tulajdonban lévő rákkórházban pénzt követelnek a páciensektől.

    Hirdetés

    Az utóbbi két évben kezelt mintegy félezer beteg többsége gyakorlatilag minden szolgáltatásért fizetett az orvosoknak, a hálapénzként átvett legnagyobb összeg 100 ezer hrivnyát (mintegy hárommillió forintot) tett ki - írta hétfőn a kijevi Szegodnya című napilap internetes kiadása.

     Orvosi érdekességek

    A cikk szerint az ügyben felállított vizsgálóbizottság nem csak a korrupció tényét állapította meg, hanem arra is fényt derített, hogy az onkológiai kórház orvosai új - még nem engedélyezett - rákellenes gyógyszereket próbáltak ki a betegeken. Konsztantyin Gubszkij, a Luhanszk megyei ügyészség sajtószóvivője a lapnak megerősítette, hogy az ügyben az intézmény négy orvosa ellen indult büntetőeljárás.

    A kijevi újság megtudta, hogy a luhanszki rákkórház eljárás alá vont főorvosának megállapodása volt egy gyógyszergyárral, amelynek az ügynökeitől az orvosok minden egyes betegen végzett gyógyszerkipróbálás után kilencezer dollár jutalékot kaptak.

    A nyomozás jelenleg azt igyekszik kideríteni, hogy hány pácienst érintettek az illegális gyógyszerkísérletek.

    Helyi sajtójelentések szerint Luhanszkban több beteg belehalt a rákellenes gyógyszerek kipróbálásába.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.06 19:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magyar egészségügyi segélyszállítmányt adott át Ukrajnának a kijevi magyar nagykövet

    Magyarország nevében mintegy 100 ezer dollár értékű egészségügyi segélyszállítmányt adott át csütörtökön Kijevben az ukrán orvosi szolgálatoknak Bayer Mihály nagykövet – tájékoztatott Magyarország kijevi nagykövetsége.

    Hatan haltak meg ismeretlen fertőzésben egy ukrán gyermekotthonban

    Négy gyermek és két felnőtt halt meg az utóbbi négy napban ismeretlen eredetű fertőzésben az észak-ukrajnai Nyezsin város gyermekotthonában, ahol olyan gyermekeket ápolnak, akiknek sérült a központi idegrendszere.

    Ukrajna - Betegek és ellátás

    Ukrajna 46 és fél milliónyi lakossága, valamint az egykori Szovjetuniótól örökül kapott helyzet óriási terhet ró az ukrán egészségügyre. Az abszolút számok fejlesztések sorát teszik szükségessé.

    H1N1 - Mi történik Ukrajnában? Egy nap alatt 26 halott?

    Ukrajnában az elmúlt 24-30 óra folyamán 55 ezer 353 új megbetegedést jelentettek. Ugyanezen időszak alatt 26 újabb haláleset történt.

    H1N1 - Lengyelország garanciákra vár a vakcinával kapcsolatban

    Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint 144 ember halt meg influenzában vagy vírusos légúti fertőzésben. A járvány október végi kitörése óta több mint 930 ezer ember betegedett meg, közülük 43.762 szorult kórházi ápolásra.

    Járvány - Már 140-en haltak meg Ukrajnában

    Már száznegyvenen haltak meg a még mindig azonosítatlan vírus okozta tüdőgyulladásban Ukrajnában - jelentette az ukrán UNIAN hírügynökség vasárnap délelőtti értesülések szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.