• Megsemmisíti fuzárium-szennyezett termékeit a Cerbona

    Szerző: MTI

    Megsemmisíti, s még állati eledelként sem hasznosítja fuzárium toxinnal szennyezett, durum alapanyagból készült termékeit a székesfehérvári Cerbona Zrt. - közölte a vállalatcsoport kereskedelmi igazgatója szerdán.

    A cég termékei közül kizárólag a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű, fél kilogrammos Durillo száraztészta és az ömlesztett Durum márkanevű száraztészta készült a Diamant Malom International Kft. által szállított, toxinnal szennyezett alapanyagból - hangsúlyozta Rózsa János

    Hirdetés

     A mikotoxinokról

    Egy sajnálatos szegedi eset kapcsán immár napok óta téma hazánkban a fuzáriumgomba toxinjai által okozott egészségkárosodás. Mint ismeretes a beteg kislány ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében. De mi az a fuzáriumgomba és mennyire veszélyes? >>Minden a penészgombák mérgeiről
    Mint elmondta, az élelmiszerbiztonsági határértéket meghaladó don (dezoxinivalenol) szennyeződést a Cerbona minőségellenőrzési laboratóriuma mutatta ki. A cég azonnal hatósági bevizsgálást kért, amit a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumaiban végeztek el. 

    A vizsgálat eredménye szerint a főzés során a megengedett határérték alá csökkent a szennyeződés, a don toxin ugyanis vízoldékony. 

    Visszahívták a termékeket

    A Cerbona a vizsgálati eredmény ismeretében intézkedett az érintett termékek visszahívásáról. A száraztésztából mintegy 130 tonna került ki az üzletekbe, s a becslések szerint körülbelül 50 tonnát már megvásároltak. A cég saját készáruraktárában pedig mintegy 100 tonnát zárolt. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vállalat leállította a Diamant Kft. szállításait, s kártérítési igényét is bejelentette. Az okozott kár mértéke elérheti a 100 millió forintot is - mondta Rózsa János. 

    Az élelmiszerlánchoz tartozó cégek közötti szerződésnek egyébként része, hogy  minden vállalkozás maga veti vizsgálat alá az általa értékesített, szállított terméket. A durumtészta alapanyag vizsgálata tehát a Diamant feladata és kötelessége lett volna- mondta el a vállalat kereskedelmi igazgatója.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.01 15:18
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Akrilamid, fuzárium, melamin - szigorúbb szabályok?

    Új, a korábbiaknál szigorúbb nemzetközi élelmiszerellenőrzési szabályokat, kötelező vizsgálati módszereket fogadott el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes szakbizottsága.

    Fuzárium - milyen kenyértől féljünk?

    Táplálkozás-élettani, rostbeviteli szempontból a gabona külső héja a leghasznosabb, de ha környezeti szennyeződés vagy fertőzés éri a búzaszemeket, az is itt halmozódik fel elsősorban.

    Jó tudni: a fuzárium toxinjai ellen nem véd a sütés

    A fuzárium penészgomba mérgei, így a don-toxin sem bomlik le hő hatására - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Melinda egyetemi tanár, a fuzárium penészgomba mérgeinek kutatója csütörtökön.

    Újabb toxinnal szennyezet élelmiszerek

    A Tortellino Kft. több, 2009. szeptemberig fogyasztható tortellini, ravioli és lasagne termékét zárolta, illetve kereskedelmi partnereivel zároltatta a fogyasztók egészégének védelme érdekében, az alapanyag toxin szennyezettsége miatt - közölte a cég kedden az MTI-vel.

    Élelmiszerek és mikotoxinok - Mennyire veszélyesek a láthatatlan gombák?

    Egy sajnálatos szegedi eset kapcsán immár napok óta téma hazánkban a fuzáriumgomba toxinjai által okozott egészségkárosodás. Mint ismeretes a beteg kislány ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében. De mi az a fuzáriumgomba és mennyire veszélyes? Minden a penészgombák mérgeiről.

    Tényleg veszélyes a gabonapehely? - Mit mond a hatóság?

    A magyar lakosság nincs veszélyben amiatt, hogy egyes gabonatermékeknél határérték feletti fuzárium-toxin szennyezettségre bukkantak - hangsúlyozta Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.