Újabb toxinnal szennyezet élelmiszerek

MTI
megjelent:

A Tortellino Kft. több, 2009. szeptemberig fogyasztható tortellini, ravioli és lasagne termékét zárolta, illetve kereskedelmi partnereivel zároltatta a fogyasztók egészégének védelme érdekében, az alapanyag toxin szennyezettsége miatt - közölte a cég kedden az MTI-vel.

A Tortellino Kft. közleménye szerint június 26-án a Diamant International Malom Kft. jelezte, hogy az általa a Tortellino Kft. felé leszállított tésztaipari durumdara tétel az élelmiszerbiztonsági értékeket meghaladó DON (deoxinivalenol) toxin eltérést mutatott, ezért a társaság azonnal hatósági bevizsgálást kért.

A mikotoxinokról

Egy sajnálatos szegedi eset kapcsán immár napok óta téma hazánkban a fuzáriumgomba toxinjai által okozott egészségkárosodás. Mint ismeretes a beteg kislány ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében. De mi az a fuzáriumgomba és mennyire veszélyes? Minden a penészgombák mérgeiről

Tortellino Kft. saját hatáskörben az előírásoknak megfelelően az érintett lisztet, illetve az abból készült termékeket azonnal zárolta, és a kereskedelmi partnerekkel a már kiszállított termékeket zároltatta.

A zárolás érintette egyebek mellett az 500 és a 250 grammos sajtos, sonkás, gombás, és tricolor tortelliniket, az 500 és 250 grammos sonkás raviolit, valamint az 500 grammos lasagnét.

A társaság a közleményben hangsúlyozta, hogy a zárolás csak és kizárólag a leírt termékekre vonatkozik, egyéb és a fentiektől eltérő fogyaszthatósági idővel gyártott termékek az üzletek polcain továbbra is elérhetők és biztonsággal fogyaszthatók.

A zárolt áruk vizsgálata folyamatban van

Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!

Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben. Mi van az élelmiszercímkéken?

A zárolás alatt lévő termékek vizsgálata folyamatban van, amelynek eredményéről a vásárlókat a társaság tájékoztatni fogja a cég.

Az érintett termékek közül a leírt fogyaszthatósági idővel esetlegesen megvásárolt termék(ek)et a vásárlás helyén visszaveszik, árát visszatérítik.

A Tortellino Kft. hangsúlyozza, hogy cégük az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos előírásokat eddig is és a továbbiakban is a legkövetkezetesebben betartja.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.