Gyógyszerellenálló új H1N1 influenzavírust találtak

MTI
megjelent: 2009.06.30.

Először bizonyult ellenállónak a Tamiflu nevű, jelenleg legfontosabb vírusellenes gyógyszerrel szemben az új influenza vírusa - közölték hétfőn nemzetközi egészségügyi tisztviselők. A rezisztenciát egy dán páciensnél tapasztalták, aki azóta felépült az influenzából.

"A jó hír, hogy csak egyet találtunk" - hangsúlyozta Carolyn Bridges, az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) munkatársa. Úgy tűnik, az ellenálló influenzatörzs olyan páciensnél fejlődött ki, aki a betegség megelőzésére szedte a gyógyszert, és nem terjedt át másra.

Ez sokkal jobb változat, mint az, ha a páciens Tamiflu szedése közben kapott volna el gyógyszerellenálló törzset, amely már terjed mások körében is - tette hozzá Bridges, a CDC influenza részlegének tudományos társigazgatója.

Fontos, hogy a gyógyszerrezisztens törzs nem mutáns törzse az új influenza vírusának, amint azt a svájci székhelyű, Tamiflut gyártó Roche közölte. A tudósok aggodalommal figyelik, nem cseréli-e ki génjeit egymás közt az új influenza vírusa és a szezonális-, netán más típusú influenzavírusok.

Amíg hatékony védőoltás nem készül, a Tamiflu és a Relenza marad a rendelkezésre álló legjobb védekezés az új influenza vírusa ellen. Bridges kiemelte, hogy Tamifluval szemben rezisztens új vírust nem találtak az Egyesült Államokban megvizsgált közel kétszáz új H1N1 vírusminta között.

Egyre ellenállóbb

Más vírustörzseknél azonban már korábban megfigyelték az ellenállóképesség kialakulását. Tavaly jelentették be az amerikai járványügyi hatóság illetékesei, hogy a leggyakoribb szezonális vírus jelentős mértékben rezisztens a Tamifluval szemben. Az egészségügyi szakemberek szerint csak idő kérdése volt, mikor bukkan fel az első rezisztens új H1N1 vírusminta is.

A dán eset elszigetelt volt, a CDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatói továbbra is a Tamifluval történő kezelést ajánlják. A dán páciens nemére, életkorára, betegségének időpontjára utaló adatok nem kerültek nyilvánosságra.

A repülőjáratok útvonalát követte

A repülőjáratok útvonalának elemzésével kanadai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az influenza új H1N1 vírusa a légiközlekedés útján terjedt szét a világban.

A tanulmány a tavaly márciusi és áprilisi repülési adatok alapján készült, és azt mutatta, hogy Mexikóból 2 milliónál több ember repült a világ több mint ezer városába. A kutatók szerint az utazási szokások nagyjából állandóak az év ezen szakaszában, amikor az új H1N1 vírus idén megjelent Mexikóban.

USA: évi 76 millió látogató

Az emberek úticélja 164 ország volt, ám 80 százalékuk az Egyesült Államokba repült innen. Az új influenzavírus márciusban és áprilisban az Egyesült Államokban és Kanadában terjedt először. Hivatalosan április közepén az Egyesült Államokban jelentették be első alkalommal az új vírust, ám addigra már jelentős járvány alakult ki Mexikóban.

A torontói St. Michael kórház kutatói Kamram Khan vezetésével a Nemzetközi Légiközlekedési Társaság 2007-es és 2008-as adatait vetették össze. Kidolgozott módszerük a világszerte terjedő fertőző betegségek útvonalát, terjedési mintázatát jelezheti előre.

Eddig több mint 70 000 megbetegedés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 70.893 új H1N1 influenzás megbetegedést igazolt, 311 halálesettel. Az Egyesült Államok hatóságai azonban múlt heti bejelentésükben egymillió esetről szóltak. A szakértők szerint a vírus az első szakaszban túl gyorsan és igen távolra terjedt. Az országok különféle intézkedéseket hoztak megállítására, ám a hónap elején a WHO mégis kénytelen volt világjárványnak minősíteni.

Irak, Litvánia, Monaco és Nepál hétfőn jelentette be az első új H1N1 influenzás megbetegedéseket.

A kutatók szerint az Egyesült Államok 76 millió fölötti számban fogad látogatókat évente a világ minden tájáról, a nemzetközi repülőforgalom egyhatodát pedig Kanadával együtt a két ország generálja ki- vagy beutaztatással. Khan úgy véli, kidolgozott módszerük a későbbiekben segíti, hogy a városok és országok szerte a világon minden eddiginél gyorsabban és értelmesebben reagálhassanak egy felbukkanó fenyegetésre.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Inkontinencia kisokos Inkontinencia kisokos

Igaz vagy hamis? Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Elváltozások a körmön Elváltozások a körmön

Mi vezethet a köröm külső megjelenésének elváltozásához?

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Új influenza - Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés - Tényszerűen

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

H1N1 vakcina - Mit ír a betegtájékoztató?

A Fluval P szuszpenziós injekció betegtájékoztatója. A H1N1 elleni oltóanyag teljeskörű betegtájékoztatóját az Országos Gyógyszerészeti...

Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben?

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.