Olcsóbb a betegséget megelőzni, mint kezelni

Szerző: MTI

Az iparilag fejlett országok egészségügyi kiadásainak háromnegyedét olyan krónikus betegségek kezelésére kell elkölteni, melyek jelentős részének kialakulása betegségmegelőző programokkal megakadályozható volna. Kérdés, hogy a betegségek megelőzése mennyire csökkenthetné az egészségügyi ellátás viharosan emelkedő költségeit.

Vitathatatlan, hogy a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás vagy az egészséges étkezés nemcsak hasznos betegségmegelőző program, hanem költséghatékony életmódváltás.

Az életvitel módosításai jelentősen csökkentenék a koszorúérbetegség, a rosszindulatú daganatok vagy a cukorbaj előfordulását.

A betegségmegelőzésről

A prevenció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mindenkinek ajánlott, hogy éljen a megelőzés lehetőségeivel. Bővebben a megelőzésről>>
Az amerikai statisztikák szerint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen étkezés és a mozgáshiány okozza a halálozások 40 százalékát.

Az viszont tény, hogy az embereknek csak kis hányada hajlandó és képes kedvező irányba változtatni az életmódját. Az is tény, hogy a lakosságot mindezekről hatékonyan tájékoztatni sem könnyű dolog és sok pénzbe kerül.

Tavaly három egészségügyi közgazdász megvizsgálta, hogy a betegségek megelőzésére vonatkozó programok mennyire érik meg a befektetést.

Egyértelmű volt, hogy a gyerekek influenzaellenes oltása előnyös, mert nemcsak csökkenti a vírussal fertőződő kicsik szenvedését és veszélyeztetettségét, hanem mérsékli az egészségügyi kiadásokat is.

Sokba kerül, nem éri meg a sok szűrővizsgálat?

Számos szűrővizsgálatról viszont az derült ki, hogy az ott elköltött pénz nem sok előnnyel járt. Ha minden 65 évesnél idősebb embert diabéteszre szűrnének, egyetlen egészséges életév megnyerése 590.000 dollárba kerülne.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. A leggyakoribb első tünetekről>>
És ha a számok nem beszélnének elég ékesen: a 2005-ben elkezdett Medicare Health Support programja most fejeződött be. Ebben a tanulmányban 200.000 beteg sorsának alakulását követték.

A résztvevők legtöbbjének cukorbetegsége vagy szívelégtelensége volt. A betegeket otthonukban ápolónők rendszeresen fölkeresték, telefonon is segítették az orvosi tanácsok betartásában, a gyógyszerek pontos adagolásában.

Sajnos a tapasztalatok szerint a kórházi felvételt szükségessé tevő rosszulléteket, a betegség romlását a fokozott gondozással, fölvilágosítással nem sikerült megelőzni és a költségek sem csökkentek.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.