A kor is számít az izomőssejteknél

Szerző: MTI

Az embriókban és újszülötteknél az izomsejtek előállítását irányító géneket tanulmányozva amerikai kutatók megállapították, hogy felnőtt őssejtekben általában már nem aktívak ezek a gének.

Christoph Lepper, a baltimore-i Carnegie Intézet munkatársa kutatócsoportjával egérkísérletekben tanulmányozta a Pax3 és a Pax7 jelű géneket. A vizsgálat eredményéről a brit Nature tudományos magazin legutóbbi számában számolt be.

Mik az őssejtek?

Az őssejtek olyan sejtek, melyekből – elvileg – az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek, végül a szervek szerrendszereket alkotnak. Bővebben az őssejtekről >>
A gének működését a kutatók az egerek különböző életszakaszaiban elemezték - embrióknál, újszülötteknél és felnőtt egyedeknél is. "Azt gondoltam, ha ennyire fontosak (ezek a gének) az embrióban, fontosnak kell lenniük a felnőtt izomőssejteknél is" - mondta Lepper.

A felnőtt izomsejtek azonban akkor is normálisan működtek tovább, amikor a csoport génmódosítással leállította mindkét gén aktivitását.

Ezután sérült izmokat vizsgáltak, amelyeknél az őssejtek feladata, hogy új izomszövetet hozzanak létre.

A sérült kísérleti egereknél az őssejtek meglepő módon előállították az új izmot a két létfontosságúnak hitt gén nélkül is.

A kutatók úgy találták, hogy ezek a gének csak három hétig működnek az egerek születése után, majd "elnémulnak", és vélhetően másik géncsoport veszi át szerepüket. Utóbbiakat azért lenne fontos megtalálni, mert reményt adna olyan betegségek kezelésére, mint az izomdisztrófia.

Lepper szerint a többi őssejttípusnál is érdemes lenne megvizsgálni, miként befolyásolja tulajdonságaikat a kor, és az őssejtek átültetésén alapuló kezeléseknél is hasznos figyelembe venni az új megállapításokat.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Őssejtek - Tároltassuk-e a...

A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző...

Abnormális vérsejtképzés:...

Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus...

Mit tudunk az őssejtbankokról?

Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.