• A kor is számít az izomőssejteknél

    Szerző: MTI

    Az embriókban és újszülötteknél az izomsejtek előállítását irányító géneket tanulmányozva amerikai kutatók megállapították, hogy felnőtt őssejtekben általában már nem aktívak ezek a gének.

    Christoph Lepper, a baltimore-i Carnegie Intézet munkatársa kutatócsoportjával egérkísérletekben tanulmányozta a Pax3 és a Pax7 jelű géneket. A vizsgálat eredményéről a brit Nature tudományos magazin legutóbbi számában számolt be.

    Hirdetés

     Mik az őssejtek?

    Az őssejtek olyan sejtek, melyekből – elvileg – az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek, végül a szervek szerrendszereket alkotnak. Bővebben az őssejtekről >>
    A gének működését a kutatók az egerek különböző életszakaszaiban elemezték - embrióknál, újszülötteknél és felnőtt egyedeknél is. "Azt gondoltam, ha ennyire fontosak (ezek a gének) az embrióban, fontosnak kell lenniük a felnőtt izomőssejteknél is" - mondta Lepper.

    A felnőtt izomsejtek azonban akkor is normálisan működtek tovább, amikor a csoport génmódosítással leállította mindkét gén aktivitását.

    Ezután sérült izmokat vizsgáltak, amelyeknél az őssejtek feladata, hogy új izomszövetet hozzanak létre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A sérült kísérleti egereknél az őssejtek meglepő módon előállították az új izmot a két létfontosságúnak hitt gén nélkül is.

    A kutatók úgy találták, hogy ezek a gének csak három hétig működnek az egerek születése után, majd "elnémulnak", és vélhetően másik géncsoport veszi át szerepüket. Utóbbiakat azért lenne fontos megtalálni, mert reményt adna olyan betegségek kezelésére, mint az izomdisztrófia.

    Lepper szerint a többi őssejttípusnál is érdemes lenne megvizsgálni, miként befolyásolja tulajdonságaikat a kor, és az őssejtek átültetésén alapuló kezeléseknél is hasznos figyelembe venni az új megállapításokat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.26 09:52
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Genetikai rendellenességek

    Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik ember érintett, ám vannak ettől gyakrabban előforduló betegségek.

    Depressziós kispapák

    A Pediatrics szakmai folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68 százalékkal több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik. Mi okozza a kispapa depressziót?

    Előtej (kolosztrum) - Mikor, mennyi a normális?

    A terhesség hónapjai alatt a hormonális változások miatt a női mell különleges átalakulásokon megy keresztül: mirigyállománya felszaporodik és alkalmassá válik a tejtermelésre. Míg a tejbelövellés a szülés után pár napot még várat magára, az úgynevezett előtej az első perctől kezdve a baba rendelkezésére áll.

    Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

    A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség.

    Akinek bőven van anyateje, segíthet másoknak

    Akinek bőven van anyateje, segíthet más kismamáknak - mondta az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnőtagozatának vezetője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.