Vakbélgyulladás - vizeletteszt is kimutathatja?

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai orvosok olyan vizeletteszten dolgoznak, amellyel ki lehetne mutatni a vakbélgyulladást. Erről számol be a BBC brit közszolgálati hírportál az Annals of Emergency Medicine című orvosi szaklap alapján.

A siker nagy áttörést jelentene, mert a vakbélgyulladást nehéz diagnosztizálni, főleg gyerekeken, pedig akár halált is okozhat, ha nem operálják meg időben a beteget.

A vakbélgyulladás tünetei
A betegség legtöbbször rossz közérzettel, étvágytalansággal és bizonytalan köldöktáji, majd gyomor tájéki fájdalommal indul. A folyamat előrehaladásával a fájdalom erősödik. Bővebben a vakbélgyulladás tüneteiről

A képalkotó vizsgálati módszerek fejlődése ellenére a vakbéleltávolítások 30 százaléka bizonyul utólag fölöslegesnek.

Viszont az esetek 45 százalékában mire a műtétre sor kerül, a féregnyúlvány már perforálódott.

A Bostoni Gyermekkórház kutatói tömegspektrométeres eljárással vizsgálták gyerekek vizeletét, és több olyan anyagot is találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a vakbélgyulladás miatt fellépő immunválasszal és gyulladással.

Legjobbnak az úgynevezett leucindús alfa-2 glikoprotein (LRG) bizonyult, mert ennek szintje jelentősen megemelkedik vakbélgyulladás esetén, még olyankor is, amikor CT semmit sem mutat ki.

A vakbélgyulladás tünetei
A betegség kezelése egyértelműen sebészi, a műtét lényege a gyulladt féregnyúlvány (appendix) eltávolítása, az ún. appendectomia. Vabélműtét

Azt is tapasztalták, hogy a vizeletben annál több az LRG fehérje, minél erősebb a vakbélgyulladás.

A kutatók elismerik, hogy tömegspektrométeres vizsgálat nem mindenütt áll rendelkezésre, de remélik, rövidesen ki lehet fejleszteni egy egyszerű és gyors tesztcsíkos vizeletvizsgálati módszert az LRG fehérje megemelkedett szintjének kimutatására.

A módszer azonban valószínűleg inkább csak gyerekeknél működik.

(FH)

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.