Agyműtét szike nélkül - új módszer

Szerző: MTI

A zürichi egyetem gyermekklinikáján a világon először műtötték meg páciensek agyát nagyenergiájú ultrahanggal. Ez a mindennemű behatolást nélkülöző (nem invazív) operációs eljárás új távlatokat nyit az idegsebészet előtt - közölte az egyetem.

A nagyenergiájú ultrahangot pár éve alkalmazzák a nőgyógyászatban és prosztatadaganatoknál a beteg szövetek elpusztításához.

Technikai nehézségek miatt eddig az idegsebészet területén nem lehetett bevetni, hogy agyi műtéteket végezzenek vele a koponya megnyitása nélkül.

Orvosi érdekességek

A Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) szerint egy kutatócsapatnak most sikerült új műtéti folyamatokat kifejlesztenie. Tavaly szeptember óta a csapat tíz felnőttet operált meg az új idegsebészeti módszerrel. Minden beavatkozás sikeres volt, komplikációk nem keletkeztek.

Az ultrahangos agyműtéteket klinikai mágneses rezonancia rendszerben végzik, amelyet kifejezetten a képi vezérlésű, nem invazív beavatkozásokhoz szereltek fel nagyenergiájú ultrahangos rendszerrel.

Az ultrahangot folyamatosan ellenőrzi a képalkotó mágneses rezonancia (MRI), mialatt az behatol a beteg agyába az érintetlen koponyán keresztül, és ott egy három-négy milliméter átmérőjű gyújtópontban koncentrálódik.

Az ultrahang hatvan fokig melegíti fel a térben élesen elhatárolt szöveteket.

Egy vagy több műtéti területet is el lehet sorvasztani. A többórás ambuláns beavatkozás altatás nélkül zajlik, a beteg közben teljesen tudatánál van.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Agyműtét ébrenlétben...

Hazánkban tíz éve, a világon pedig immár közel harminc esztendeje végeztek először agyműtétet éber állapotú betegen. Az orvosi szenzációnak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.