Berettyóújfalu-Toronto - Műtét, élő egyenesben

Szerző: MTI

Európában egyedülálló, laparoszkópos sebészeti kanadai-magyar távoktatási program fejeződött be gyakorlati vizsgákkal hétfőn Berettyóújfaluban, a gróf Tisza István Kórház sebészeti osztályán - közölte Kóti Csaba főorvos hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a három hónapig tartó, Torontó-Berettyóújfalu közötti internetes távoktatás célja a laparoszkópos sebészeti technikával történő vágás, varrás, csomózás elsajátítása volt. A programban 10 berettyóújfalui orvos: sebész, nőgyógyász és urológus vett részt.

(A laparoszkópia olyan sebészi eljárás, amelynek során a betegbe egy kis vágáson át vékony csövön egy videokamerát vezetnek be. A sebész monitoron látja a szerveket, és a beteg testébe néhány apró vágáson keresztül bevezetett sebészi eszközökkel manipulál.)

Kóti Csaba főorvos elmondta azt is: a tanfolyam indításakor Kanadából érkezett sebész, s az úgynevezett előtesztelés után kezdődött meg az eljárás elsajátítása az Amerikai Gasztroenterológiai és Endoszkópos Sebészeti Társaság (SAGES) által szabadalmaztatott metodika szerint.

Orvosi érdekességek

A képzés közben többször tartottak internetes konzultációt a torontói orvosokkal, akik ilyenkor mutatták be az előírt gyakorlatokat - tette hozzá.

Közlése szerint a hétfői vizsgán a Kanadából érkezett vizsgáztató előtt a tanfolyam 10 résztvevője gyakorlati vizsgát tett; az öt laparoszkópos beavatkozást szintidőre kellett teljesíteniük.

Ezen túlmenően írásbeli tesztet is kitöltöttek, amelyet a kanadai vizsgáztatók mellett az USA-ban is értékelnek, s csak azt követően adnak diplomát a kurzust sikeresen befejező orvosoknak - fűzte hozzá a főorvos.

Kóti Csaba szerint ez a fajta internetes távoktatási eljárás teljesen új, eddig csak Botswanában, Kolumbiában és Peruban végezték el, összesen mintegy 60-an, reményei szerint a berettyóújfalui távtanfolyamot több is követi majd Magyarországon.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.