• Új vírus - Meghalt az első brit áldozat koraszülött gyermeke is

    Szerző: MTI

    Meghalt az új influenzavírus első brit áldozatának koraszülött kisfia is. A H1N1 vírustörzshöz köthető első nagy-britanniai halálesetet a hétvégén jelentették be. A 38 éves Jacqueline Fleming a nyugat-skóciai Glasgow egyik kórházában hunyt el vasárnap.

    A skót egészségügyi minisztérium közlése szerint a páciensnek - aki az új influenzavírus első európai halálos áldozata - a fertőzésen kívül egyéb egészségügyi problémái is voltak.

    Hirdetés

    Időközben nyilvánosságra került az is, hogy Jacqueline Fleming halála előtt két héttel koraszülött kisfiúnak adott életet. Jack három hónappal a rendes idő előtt született, és alig egy nappal édesanyja halála után ő is meghalt a kórházban.

    A brit sajtó keddi beszámolói szerint a kismama már a szülés idején kómaszerű állapotban volt, amelyből haláláig nem tért magához, így nem is láthatta kisfiát.

    Nagy-Britanniában gyorsan terjed az új vírus, bár a 60 milliós lakosságszámhoz képest továbbra sem sok a fertőzött. Május végéig nem egészen kétszáz esetet regisztráltak a brit hatóságok, kedden viszont már 1400-hoz közelített az országszerte nyilvántartott betegek száma.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    John Oxford professzor, Nagy-Britannia első számú influenzavírus-kutatója a BBC-nek a hétvégi haláleset után azt mondta: pánikra továbbra sincs ok, a fertőződés esélye még mindig meglehetősen csekély. A tudós hangsúlyozta, hogy az ország és az északi félteke egésze is éppen kifelé tart a szokásos influenzaszezonból, és a helyzet a nyáron nem fog romlani a jelenlegihez képest.

    A nagy-britanniai megbetegedések túlnyomó többsége enyhe lefolyású.

    Andy Burnham brit egészségügyi miniszter a hétvégén közölte: jelenleg a teljes brit lakosság felének elegendő vírusellenes szer van raktáron, de a kormány azt tervezi, hogy 80 százaléknak elégséges mennyiségűre egészíti ki a tartalékot.

    A hatóságok emellett 226 millió, egyszer használatos egészségügyi maszkot és több mint 15 millió adag antibiotikumot is rendeltek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.16 16:48
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.