Egészségkárosító, rákkeltő szúnyogirtók

Szerző: MTI

Panasszal fordult a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához a Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mert több településen az emberi szervezetre ártalmas, rákkeltő hatású, hormonokat károsító, az Európai Unióban már betiltott szerrel végeztek, illetve terveznek végezni szúnyogirtást, veszélyeztetve ezzel az emberek egészségét - olvasható a két civil szervezet közös közleményében.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott - a Levegő Munkacsoport részéről Pál János, a Tudatos Vásárlók Egyesülete részéről pedig Haraszti Anikó által jegyzett - dokumentum szerint a civil szervezetek nem értik, hogy az ÁNTSZ miért engedélyezi a jogszabály által betiltott, mérgező anyagok alkalmazását, és miért nem az emberi szervezetre bizonyítottan nem káros szerekkel küzdenek a szúnyogok ellen.

Ön is vonzza a szúnyogokat? A szúnyogok és a kémia

Szakértők már régóta próbálják megfejteni a titkot, miért van az, hogy egyeseket sokkal jobban "szeretnek" a szúnyogok, mint másokat? Tovább>>

A Reslin Premium olajban esbiol (S-bioalletrin) és permetrin található, melyet tavaly uniós szinten kivontak a forgalomból - hívják fel a figyelmet, utalva arra, hogy a vonatkozó jogszabály szerint 2008. augusztus 22-től az EU területén ezek a szerek nem árusíthatók.

Ezzel szemben az ÁNTSZ sajátos értelmezése szerint ezek a szerek a kiskereskedelemben a "szavatossági lejárati idejükig árusíthatók és felhasználhatók" - teszik hozzá a civil érdekvédők.

A civil szervezetek - mint írják - azt is aggályosnak tartják, hogy a permetszerek kijuttatásához esetenként gázolajat használnak, amely bizonyítottan rákkeltő anyagot, benzolt is tartalmaz. Emlékeztetnek arra, hogy a Levegő Munkacsoport korábban többször is tiltakozott ezeknek az egészségkárosító anyagoknak a használata ellen.

Rákkeltő és az Unióban már hat éve tilos használni

Az S-bioalletrin bizonyítottan rákkeltő hatású, míg a permetrin rákkeltő hatása mellett hormon- és lehetséges immunkárosító anyag, amelyet ráadásul az EU-ban már hat évvel ezelőtt betiltottak. Ezeket az irtószereket többek között Lábatlanban, Pomázon, Szentendrén, Sződligeten, Szigetmonostoron és Dunaújvárosban használták idén májusban és júniusban szúnyogirtásra - sorolja fel a közlemény.

A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint - mint kifejtik - nem szabadna megtörténni, hogy csaknem egy évvel a forgalmazás megtiltásának hatályba lépése után még mindig kaphatóak legyenek a boltokban a betiltott termékek, és ilyen szerekkel irtsanak közterületen szúnyogot.

Mivel az ÁNTSZ a többszöri tiltakozás ellenére is jóváhagyta a mérgező szerek használatát, a két szervezet a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatalához fordult panasszal.

"Léteznek olyan korszerű és hatékony biológiai módszerek, valamint vegyszerek, amelyekkel úgy lehet irtani a szúnyogokat, hogy az nem veszélyezteti az emberek egészségét. A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint csak ilyen eljárásokat szabad alkalmazni" - írják a közleményben.
(MTI)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.