• 2010-től "röghöz" kötnék a rezidenseket - hogyan?

    Szerző: Független Hírügynökség

    2010-től indul a rezidensképzés új rendszere. A változtatásra azért volt szükség, mert a jelenlegi szakorvosképzés túl merev és nem igazodik a valós munkaerő-igényekhez - tájékoztatott pénteken az Egészségügyi Minisztérium.

    Továbbra is marad az ingyenes, államilag támogatott képzés, de aki kifizeti a tandíjat, ezután a létszám felett is bekerülhet a rendszerbe.

    Hirdetés

    A módosítások legfontosabb eleme, hogy a hallgatók azonnal a kórházakkal kerülnek munkavállalói jogviszonyba, így a képzés után is folytathatják a munkát az intézményben.

    Ha a rezidens mégsem akar abban a kórházban maradni, ahol a gyakorlatát végezte, kereshet másikat, de a képzést követő négy évben kizárólag Magyarországon, a szakképesítésnek megfelelő szakmában, közpénzből finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgozhat.

    Megemelik a rezidensképzésben résztvevők számát és azok, akik hiányszakmákban képzik magukat, a tanulmányok teljes ideje alatt kiemelt támogatást kapnak, azaz a diplomás minimálbért és kiegészítésként még ennek a felét. A hiányszakmák meghatározására 13 fős bizottság tesz javaslatot, amibe bevonják a hallgatói önkormányzat egy képviselőjét is.

    A kórházak korábban csak három állásra írhattak ki pályázatot rezidenseknek, most ezt ötre módosították. Ha a rezidens munkahelye nem akkreditált intézmény, akkor más intézményben szerezhet gyakorlatot, helyettesítéséhez pedig anyagi támogatást biztosít az állam. A képzés ideje alatt az állami támogatás rezidensenként 6,8-15,2 millió forintig terjedhet.

    (Független Hírügynökség)

    Módosítva: 2009.06.13 08:56, Megjelenés: 2009.06.13 08:56
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.