2010-től "röghöz" kötnék a rezidenseket - hogyan?

Szerző: Független Hírügynökség
Megjelent: 2009.06.13

2010-től indul a rezidensképzés új rendszere. A változtatásra azért volt szükség, mert a jelenlegi szakorvosképzés túl merev és nem igazodik a valós munkaerő-igényekhez - tájékoztatott pénteken az Egészségügyi Minisztérium.

Továbbra is marad az ingyenes, államilag támogatott képzés, de aki kifizeti a tandíjat, ezután a létszám felett is bekerülhet a rendszerbe.

A módosítások legfontosabb eleme, hogy a hallgatók azonnal a kórházakkal kerülnek munkavállalói jogviszonyba, így a képzés után is folytathatják a munkát az intézményben.

Ha a rezidens mégsem akar abban a kórházban maradni, ahol a gyakorlatát végezte, kereshet másikat, de a képzést követő négy évben kizárólag Magyarországon, a szakképesítésnek megfelelő szakmában, közpénzből finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgozhat.

Megemelik a rezidensképzésben résztvevők számát és azok, akik hiányszakmákban képzik magukat, a tanulmányok teljes ideje alatt kiemelt támogatást kapnak, azaz a diplomás minimálbért és kiegészítésként még ennek a felét. A hiányszakmák meghatározására 13 fős bizottság tesz javaslatot, amibe bevonják a hallgatói önkormányzat egy képviselőjét is.

A kórházak korábban csak három állásra írhattak ki pályázatot rezidenseknek, most ezt ötre módosították. Ha a rezidens munkahelye nem akkreditált intézmény, akkor más intézményben szerezhet gyakorlatot, helyettesítéséhez pedig anyagi támogatást biztosít az állam. A képzés ideje alatt az állami támogatás rezidensenként 6,8-15,2 millió forintig terjedhet.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

A jövő orvosairól, a sürgősségi...

Mitől különleges egy sürgősségi osztály? Hogy dolgozik együtt egy sürgősségis team? Mit üzen Dr. Zacher Gábor a fiatal rezidenseknek? Erről...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.