• "Minden típusra szükség van!"

    Szerző: MTI

    Június 14. a véradók (donorok) világnapja annak emlékére, hogy 1868-ban e napon született Karl Landsteiner osztrák származású amerikai patológus, szérumkutató, az AB0-vércsoportrendszer Nobel-díjas felfedezője.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamainak miniszterei 2005-ben határoztak e világnap megtartásáról.

    A WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság kezdeményezésének célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának mintegy 80 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér.

    Hirdetés

    E napon világszerte, így Magyarországon is köszöntik a véradókat, akik egyetlen véradással három életet mentenek meg. Idén a véradók világnapjának központi ünnepségét Melbourne-ben rendezik meg, témája a 100 százalékos önkéntes és térítésmentes véradás, szlogenje pedig: "Minden típusra szükség van".

    Hasznos linkek!

   • Hepatitis A
   • Hepatitis B
   • Hepatitis C
   • HIV-fertőzés
   • A kóros vérzéshajlam
   • Limfómák
   • Hemofília
   • Hazánkban a Magyar Vöröskereszt szervezi a véradást 1939 óta.

    A biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer (hetente átlagosan kilencezer) egység vérre van szükség, ehhez több mint 300 ezer embernek kell vért adnia.

    Magyarországon évente átlagosan 150-200 ezer ember szorul vörösvérsejt-koncentrátumra vagy más vérkészítményre, mert baleset éri, műtéti beavatkozáson esik át, vagy vérzékenységben szenved.

    A nők évente háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért...

    Bajbajutott embertársainknak évente átlagosan 500 ezer véradás garantálja a szükséges vérkészítmény mennyiségét, amit a lakosság 4-5 százaléka biztosít. A feldolgozott vér, mint gyógyszer, naponta több ezer ember életét menti meg.

    Országos véradóhelyek

    Szeretne vért adni, de nem tudja, hogy hol és mikor teheti meg? A WEBBeteg segít! Összegyűjtöttük az országos véradóhelyeket, és egy listát készítettünk belőle!
    Nézze meg az Országos véradóhelyek listáját!

    A nők évente háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért (csak plazmát akár kéthetente is lehet adni), a négy és fél deciliter vért adatfelvétel és orvosi vizsgálat után alig öt perc alatt veszik le a 18 és 65 év közötti egészséges önkéntesektől. Az elmúlt évben idehaza több mint 11 ezer véradó eseményen 444 ezer véradó jelent meg, hogy segítsen beteg embertársain.

    Magyarországon a világnapi ünnepséget június 12-én a Nyíregyházi Főiskolán rendezik meg, ahol elismerik a 2008/2009-es tanévre meghirdetett országos felsőoktatási véradóverseny győzteseit.

    Hazánkban 1986 óta november 27. a véradók napja; azért esett erre a napra a választás, mert először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.13 09:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

    Győzzük le a tévhiteket, és adjunk vért!

    Egyetlen véradással 3 ember életét lehet megmenteni, ráadásul az adott vér teljes vérként vagy részeire bontva (vörös vértest, plazma, trombocita) adható, attól függően, mire van szüksége a betegnek. Ennek ellenére rengeteg mítosz kering a véradással kapcsolatban. Ezekről rántjuk most le a leplet a június 14-i Véradók Világnapja alkalmából.

    Több mint kétmillió baba életét mentette meg

    James Harrison az elmúlt 54 év alatt több mint kétmillió baba életét mentette meg. A 74 éves férfi ugyanis speciális vércsoporttal rendelkezik - olyan antitestek találhatók a vérében, melyekkel kezelhető a súlyos vérszegénységgel járó, úgynevezett Rhesus-betegség.

    Június 14. a Véradók Világnapja - Adjon vért Ön is!

    A Magyar Vöröskereszt június 14-én 33 véradóhelyszínen várja az önkéntes véradókat. A vér a gyógyítás nélkülözhetetlen eleme nagyobb műtétek, különféle betegségek kezelési eljárásai és gyógyszeripari kutatások során. Ezért véradókra folyamatosan szükség van.

    Véradás: soha nem késő elkezdeni

    November 27. a Véradók Napja. A WEBBeteg szerkesztősége közös véradással tisztelgett a véradók előtt, így hívta fel a figyelmet a rendszeres véradás fontosságára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.