Agysérülések kezelése zsírsejtekkel

Szerző: MTI

Baleset okozta agykárosodás kezelésére új reményt kínál az a technika, amely lehetővé teszi, hogy a sérült agysejteket a beteg saját zsírszövetéből származó őssejtekkel pótolják.

Az Egyesült Államokban ismertetett kutatási irány bejelentését főleg a sportorvosok és a katonai egészségügy képviselői hallgatták figyelemmel.

Az őssejtekkel történő gyógykezelés az orvostudomány különböző területein a legfontosabb kutatási irányok közé tartozik. Feng Lin, a BMSN (Bio-Matrix Scientific Group) kutatási igazgatója bejelentette: a legújabb vizsgálataik eredményei alapján azt remélik, hogy az agysérült betegeknek saját zsírszövetükből nyert sejtek segítségével pótolni tudják az elpusztult vagy működésre képtelenné vált agyszövetet.

"Jelenleg nincs megfelelő módszer arra, hogy a baleset következtében tönkrement agysejteket újraéleszthessük vagy pótolhassuk - mondta Lin. - Az idegsejtek általában elvesztik azt a képességüket, hogy sérülés után rendbe hozzák a szomszédos sejtekkel korábban működő kapcsolatrendszerüket. Azt reméljük, hogy a zsírszövetből kiszívott sejtekből olyan őssejtek nyerhetők, amelyek segítik a sérült idegsejtek újjáépülését, vagy akár átvehetik azok tevékenységét".

A kutató laboratórium munkatervét pályázat útján az amerikai hadsereg egészségügyi szolgálatához kívánja benyújtani. Kezelést igénylő koponyasérüléseket jelenleg elsősorban az Irak és Afganisztán területén szolgáló amerikai katonaság tagjai szenvednek el. Az amerikai hadsereg Walter Reed Kórháza közölte, hogy a különböző terrorista támadásokban megsebesülők közül minden harmadik katonának van agysérülése.

Az ilyen fajta agyi károsodás a háborús eseményeken túlmenően autóbalesetek, erőszakos cselekmények vagy sportolás során fordul elő. Az amerikai statisztikák tanúsága szerint az Egyesült Államokban évente másfél millió új agysérülttel kell számolni. Ezek többsége élete végéig bénulásokkal küzd, de a súlyos gondolkodászavar vagy lelki károsodás is gyakori.

A kutatók azzal érvelnek, hogy a zsírszövet a szinte korlátlanul nyerhető őssejtek legnagyobb raktára. A témával foglalkozó szakemberek egyelőre érdeklődéssel várják, hogy a BMSN laboratórium eredményeiről részletesebb tájékoztatás is megjelenjen.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.