• Agysérülések kezelése zsírsejtekkel

    Szerző: MTI

    Baleset okozta agykárosodás kezelésére új reményt kínál az a technika, amely lehetővé teszi, hogy a sérült agysejteket a beteg saját zsírszövetéből származó őssejtekkel pótolják.

    Az Egyesült Államokban ismertetett kutatási irány bejelentését főleg a sportorvosok és a katonai egészségügy képviselői hallgatták figyelemmel.

    Hirdetés

    Az őssejtekkel történő gyógykezelés az orvostudomány különböző területein a legfontosabb kutatási irányok közé tartozik. Feng Lin, a BMSN (Bio-Matrix Scientific Group) kutatási igazgatója bejelentette: a legújabb vizsgálataik eredményei alapján azt remélik, hogy az agysérült betegeknek saját zsírszövetükből nyert sejtek segítségével pótolni tudják az elpusztult vagy működésre képtelenné vált agyszövetet.

    "Jelenleg nincs megfelelő módszer arra, hogy a baleset következtében tönkrement agysejteket újraéleszthessük vagy pótolhassuk - mondta Lin. - Az idegsejtek általában elvesztik azt a képességüket, hogy sérülés után rendbe hozzák a szomszédos sejtekkel korábban működő kapcsolatrendszerüket. Azt reméljük, hogy a zsírszövetből kiszívott sejtekből olyan őssejtek nyerhetők, amelyek segítik a sérült idegsejtek újjáépülését, vagy akár átvehetik azok tevékenységét".

    A kutató laboratórium munkatervét pályázat útján az amerikai hadsereg egészségügyi szolgálatához kívánja benyújtani. Kezelést igénylő koponyasérüléseket jelenleg elsősorban az Irak és Afganisztán területén szolgáló amerikai katonaság tagjai szenvednek el. Az amerikai hadsereg Walter Reed Kórháza közölte, hogy a különböző terrorista támadásokban megsebesülők közül minden harmadik katonának van agysérülése.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ilyen fajta agyi károsodás a háborús eseményeken túlmenően autóbalesetek, erőszakos cselekmények vagy sportolás során fordul elő. Az amerikai statisztikák tanúsága szerint az Egyesült Államokban évente másfél millió új agysérülttel kell számolni. Ezek többsége élete végéig bénulásokkal küzd, de a súlyos gondolkodászavar vagy lelki károsodás is gyakori.

    A kutatók azzal érvelnek, hogy a zsírszövet a szinte korlátlanul nyerhető őssejtek legnagyobb raktára. A témával foglalkozó szakemberek egyelőre érdeklődéssel várják, hogy a BMSN laboratórium eredményeiről részletesebb tájékoztatás is megjelenjen.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.07 10:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    A traumás agysérülések növelhetik a demencia kockázatát

    A 2,8 millió, Dániában élő ember egészségi adatainak elemzésére épült vizsgálat eredményei szerint az egy, vagy több traumás agysérülést elszenvedett embereknél 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkezett demencia, mint azoknál, akiknek nem volt agysérülésük - írta a BBC News.

    Az agyrázkódás és a traumás agyi sérülések tünetei

    Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okozhat, aminek során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A nyílt sérülés lényegesen ritkább, mint az agyrázkódás.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    Nagy gondot kell fordítani a koponyasérülések megelőzésére - konferencia

    A koponyasérülések megelőzésének fontosságát hangoztatták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) e témában rendezett konferenciájának előadói kedden a baranyai megyeszékhelyen.

    Magyar agykutatók felfedezése a legrangosabb idegtudományi szaklapban

    A robbanásszerű technikai fejlődés miatt napjaink agykutatása olyan, mint egy száguldó gyorsvonat, és aki nem száll fel, végleg lemarad. Ez a technikai fejlődés tette lehetővé annak az idegpályának a felfedezését, amely eddig nem ismert módon köti össze a mozgásért, a figyelemért és az öntudatért felelős agyközpontokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.