• Miért gyilkolták meg a nőgyógyászt?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A vasárnap istentisztelet alatt meggyilkolt George Tiller arról volt híres, hogy olyan abortuszokat végzett, amit mások nem tudtak vagy nem akartak megtenni. Előrehaladott terhességek megszakítására specializálódott.

    Mit is csinált George Tiller pontosan? Ugyanazt, amit a többi orvos tesz egy terhesség megszakítás során, csak a terhesség sokkal előrehaladottabb állapotában. Egy második vagy harmadik trimeszteres magzat eltávolítása sokkal nagyobb kihívást jelentett számára orvosi szempontból, mint a korai abortusz. Mivel az előrehaladott terhességek megszakítása igen ritka (az abortuszok mindössze 1 százalékát teszik ki), Tiller egyike volt azoknak, akik nagy tapasztalatra tettek szert ezen a téren.

    Hirdetés

    A korai abortusz során a magzatot egy, a méhnyakon keresztül vezetett, keskeny csövön át vákummal távolítják el.  Az eljárás olyan egyszerű, hogy az Egyesült Államok 12 államában ennek elvégzéséhez nem is szükséges orvosi végzettség.

    Azonban mikor a magzat már akkora, hogy ezt a csövet úgymond kinövi – ez körülbelül a 15. hét környékére tehető –  csak két, akár komoly szövődményekkel is járó lehetőség maradt.

    Dilatáció és evakuáció

    Ezek egyike a dilatáció és evakuáció, mikor a beavatkozáshoz a méhnyak tágítását speciális gyógyszerek, vagy egyre növekvő átmérőjű finom tágítópálcák alkalmazásával érik el.

    A magzatot egyben távolítják el szívókészülék, kanálhoz hasonló hurkok (kürett), illetve fogó segítségével. Ehhez az eljáráshoz a magzat fejét összenyomják, hogy az a méhnyakon átférjen.

    A folyamat azért veszélyes, mert a magzatot úgy kell eltávolítani, hogy annak csontjai ne lyukasszák át a méh falát, vagy egyéb más szerveket, illetve ne maradjanak bent csontdarabok, mivel az szepszist okozhat. Mivel a magzat ilyenkor még puha, nem teljesen fejlett, nagy gyakorlatot igényel annak egyben való eltávolítása.

    Indukációs vetélés

    A másik eljárás az indukációs vetélés. Ennek során a méhnyak gyógyszeres vagy mechanikai tágítása után gyógyszeres úton méhösszehúzódásokat váltanak ki, amelyek hatására 8-72 órán belül a magzat megszületik.

    Ez a folyamat fizikailag sokkal fájdalmasabb, lelkileg pedig megrázóbb az anya számára mint egy normális szülés. Noha a kórházak többsége el tudta végezni mindezt, sokan mégis Tillerhez küldték a betegeket, mert tapasztalt volt nem csak az eljárás lefolytatásában, hanem a betegek lelki kezelésében is.

    Büntetendő

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sokan azért küldték hozzá a betegeket, mert féltek az előrehaladott terhesség megszakításával járó büntetéstől.

    Államonként változik ugyanis, hogy mit neveznek késői terhességnek, mely megszakítását a legtöbb helyen csak úgy engedélyezik, ha a terhesség folytatása veszélyezteti az anya életét, testi vagy lelki egészségét. Ez utóbbi kritérium pedig megint tág keretek között mozoghat.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Legutóbb frissült: 2009.06.04 19:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Abortusz - A legtöbben válsághelyzetre hivatkoznak

    Az esetek 97 százalékában az anya súlyos válsághelyzetére hivatkozva szakítják meg a terhességet - mondta Kisfalvi István, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakorvosa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    5 év börtönnel sújtanák a terhességmegszakítást

    Több ezer feketébe öltözött nő özönlött a lengyel utcákra, hogy így tiltakozzanak az abortusz totális betiltása ellen. A mélyen katolikus Lengyelországban a hatályos törvények már most is szigorúak, csak három esetben engedélyezik a terhességmegszakítást.

    Fogamzásgátlás - Miről érdemes nőgyógyászunkkal beszélgetni?

    Magyarországon az európai viszonylathoz képest a mai napig rendkívül magas az abortuszok születésszámra vetített aránya: 2015-ben 100 élveszületésre 34 terhesség-megszakítás jutott. Megdöbbentő és elgondolkodtató arány ez, amelyen a szakemberek szerint kellő felelősségtudattal és következetességgel sokat lehet javítani.

    Az abortusztabletta

    Alig két hete, a gyártó több éve tartó próbálkozása után, hazánkban is engedélyezték az ún. abortusz tablettát.

    A fogamzásgátlás története

    A fogamzásgátlás, mint a nem kívánt terhesség megelőzésének formája nem újszerű gondolat, csaknem egyidős az emberiséggel.
    Hivatásos feljegyzésekkel már az ókori Egyiptomban is találkozunk: az i.e. 19. századból származó Kahun papirusz részletesen beszámol a kor születésszabályozó módszereiről.

    Fogamzásgátlás és a női emancipáció

    Az első fogamzásgátló tabletta forgalomba hozatala óriási változást hozott a nők életében. A fogamzásgátló tablettának köszönhetően tervezhetővé vált a családalapítás, biztonságban érezhették magukat a nők, ha szexuális kapcsolatot létesítettek, kiszámíthatóvá vált a menstruáció időpontja, ez szintén tervezhetővé tette a mindennapok programjait.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.