Felnőtt sertésből őssejtet

Szerző: Független Hírügynökség

Kínai tudósok szerdán bejelentették, hogy a világon elsőként sikerült nekik felnőtt sertésből őssejteket előállítaniuk. Ez új utakat nyithat emberi betegségek gyógyítása felé.

A sanghaji biokémiai és sejtbiológiai intézet kutatói Lei Hsziao vezetésével felnőtt disznó füléből és csontvelőjéből nyert sejteket tudtak átprogramozni őssejtté. Ebben az az újdonság, hogy eddig a világon sehol sem sikerült patás állat testi sejtjeit visszaprogramozni őssjtté.

Őssejteknek az embriónak azokat a differenciálatlan sejtjeit nevezik, amelyekből később a különféle szövetek sejtjei kialakulnak.Az eredmények igazából az orvosi alapkutatásban lehet nagy haszna, mert lehetővé teszi, hogy a sertést betegségek "próbapadjának" és szervbanknak használják.

Szervdonorok lehetnek?

A sertés számos biológiai funkció tekintetében nagyon közel áll az emberhez, és több szerve is nagyjából akkor, mint az emberi szervek.Az őssejtek segítségével a sertés szerveit az emberi immunrendszer számára elfogadhatóvá lehet tenni. Így a sertések szervdonorok lehetnek, mert szerveiket nem fogja kivetni az emberi szervezet, jelentette ki a kínai kutatásvezető.

A másik lehetőség az, hogy a sertésőssejtekben génmódosítással emberi betegségeket (például cukorbajt) okozó génhibákat állítanak elő. Így olyan sertések hozhatók létre, amelyek a megadott betegséget hordozzák, és rajtuk lehet gyógymódokat kikísérletezni az emberi felhasználás céljára.

A kínai tanulmány a Journal of Molecular Cell Biology című tudományos folyóiratban jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.