A biztonságos gyógyszerért a sanofi-aventis/Chinoin

Szerző: MTI

A gyógyszerek úgynevezett spontán, a klinikai vizsgáltatok során fel nem tárt mellékhatásának bejelentését a magyar törvények előírják, az orvosok mégis kevéssé foglalkoznak vele, ezért indított kampányt a sanofi-aventis/Chinoin - jelentette be Frederic Ollier a cég vezérigazgatója kedden Budapesten.

Egy gyógyszer kifejlesztése mintegy egymilliárd dollárba kerül, és hat-tíz évig tart. A gyógyszerkutatásban - a készítmény piacra kerülése előtt - négy klinikai fázison keresztül vizsgálják a hatást és a lehetséges mellékhatását. Ezekbe a vizsgálatokba azonban nem vonnak be gyerekeket, terhes nőket, több betegséggel küszködőket és túl idős embereket sem.

Az orvosoknak a már forgalomban lévő gyógyszerek súlyos, nem várt, vagy a terápia váltással járó mellékhatást jelenteniük kell az Országos Gyógyszerészei Intézetnek (OGYI). A mellékhatás azonban nem az orvos hibája, hanem több gyógyszer együttes hatása lehet, amire az orvos nem számíthat.

A gyógyszerbiztonság, szakkifejezéssel élve farmakovigilancia tudomány a gyógyszerek legbiztonságosabb alkalmazásának érdekében, amelyet segít a mellékhatások bejelentése - hangsúlyozta Stankovics Livia, a sanofi-aventis/Chinoin farmakovigilancia vezetője. Az orvosok több mint fele ezt el is ismeri. Ugyanakkor Magyarországon az orvosok bejelentési hajlandósága igen alacsony. A több mint ezer orvos megkérdezésével 2008 őszén készült felmérés szerint az orvosok közel 100 százalékánál már előfordult, hogy az általa felírt gyógyszer mellékhatást okozott, de több mint fele ezt nem jelentette a hatóságnak, az OGYI-nak.

A legelkötelezettebb reumatológusok esetében is csak az orvosok kevesebb mint fele tett gyógyszer-mellékhatás bejelentést, és a legkevésbé a neurológusok és a háziorvosok mutattak hajlandóságot erre. Az orvosok jelentős része nem tudja, hogy ez törvényi kötelezettsége, és felesleges papírmunkának tartja.

Még mindig kevés a mellékhatás-bejelentés

A mellékhatás bejelentések száma 2001 óta folyamatosan növekszik, amióta megalapították a Magyarországi Gyógyszertörzskönyvezők Társasága (MAGYOTT) farmakovigilancia munkacsoportját, de 2004 óta érzékelhető a növekedés: 2004-ben még mindössze 247 bejelentés történt, 2007-ben már 601, 2008-ban pedig 773. Míg Franciaországban egymillió lakosonként évente 200-250 gyógyszer-mellékhatást jelentenek be, Magyarországon mindössze 70-80-at.

Az Európai Unióban évente 197 ezer ember hal meg gyógyszer-mellékhatás következtében, aminek teljes társadalmi költsége a becslések szerint eléri a 79 milliárd eurót. Az Unióban a becslések alapján a betegfelvételek öt százaléka a gyógyszer-mellékhatás miatt szükséges, és ez Magyarországra is igaz.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Bele lehet betegedni a...

Előfordult már Önnel is, hogy miután elolvasta valamelyik gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót, úgy érezte, hogy jelentkezett Önnél egy vagy...

A béta-glükán -...

A béta-glükán egy kevésbé ismert táplálékkiegészítő. A baktériumok, gombák, élesztőgomba, algák és egyes növények sejtfalában...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.