Kiesik a világ orvosi radioizotópgyártásának harmada

Szerző: Független Hírügynökség

Műszaki probléma miatt három hónapra leállt az a kanadai nukleáris reaktor, amely a világ orvosi radioizotóp szükségletének egyharmadát állítja elő.

A Chalk River-i nukleáris laboratórium NRU reaktorában gyártott izotópot rák-, szív- és csontbetegségek diagnosztizálásra és - beteg sejtekbe való bejuttatással - kezelésre használják.

A kanadai atomerőmű-vállalat közlése szerint legalább három hónapig lesz üzemen kívül az izotópgyártó reaktor. Az 50 éves berendezést a nehézvíz szivárgása miatt állították le hétfőn.

Ugyanezt a reaktort már leállították 2007 végén is előbb rutin karbantartásra, amelyet azonban meghosszabbítottak egy kiegészítő szerelés céljából. A leállás akkor is ellátási zavart okozott a radioizotópok piacán. Később 2008-ban is volt egy üzemzavar a reaktorban.

A természeti kincsek minisztere, Lisa Raitt bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett más izotópgyártó országokkal a kanadai termeléskiesés pótlásáról.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Radioaktivitási és sugárzásvédelmi...

A japán Fukushima atomerőmű katasztrófája megrázta a világot. Milyen károkat okozhat a radioaktív sugárzás a szervezetben? Mi a sugárbetegség?...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.