• Országos egészségfelmérő kutatásba kezdett az ÁNTSZ

    Szerző: MTI

    Országos, a 196 kistérséget átfogó reprezentatív kutatást indított az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy felmérje a lakosság egészségi állapotát, az ellátások színvonalát.

    Bényi Mária, az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ osztályvezetője, a kutatási program vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kiválasztott embereket levélben keresték meg az elmúlt hetekben, s a hozzájuk intézett 76 kérdésre interneten keresztül várják a választ.

    Hirdetés

    Azok, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, az önkormányzatok, orvosi rendelők, teleházak segítségével is megválaszolhatják a kérdéseket, amelyek mindössze 15-20 percet vesznek igénybe - tette hozzá.

    Az internetes adatlapon a szociodemográfiai kérdéseken túl arra is választ várnak, hogy a megkérdezettek milyen szűrőprogramokban vesznek részt, milyen az egészségügyi ellátásuk a gyógyítás-megelőzés területén, vannak-e az életükben egészséget befolyásoló magatartási tényezők (drog, alkohol, táplálkozás, stressz).

    Bényi Mária elmondta: a május 25-től június 20-ig tartó felmérés adatait szeptemberre dolgozzák fel, azokat kistérségenként nyilvánosságra hozzák és akár az önkormányzatok, civil szervezetek is felhasználhatják majd hazai vagy uniós pályázataikhoz.

    Az osztályvezető utalt arra, hogy Magyarországon a legutóbb 2003-ban volt országos egészségfelmérés, de akkor mindössze hétezres mintával dolgoztak, a válaszadók száma 5.400 volt. Ahhoz, hogy a mostani kutatás sikeres legyen, a 196 ezer megkérdezettből - ez településenként 10-15, 19 évnél idősebb embert jelent - legalább 60 százaléknak válaszolnia kell.

    A reprezentatív felmérés mintegy 20 millió forintba kerül, azt a szaktárca és az ÁNTSZ közösen finanszírozza. A projektvezető megjegyezte, hogy az internetes adatfelvétel a legolcsóbb megoldás, a projekt költségvetésének háromnegyedét a 196 ezer levél kézbesítése és nyomdaköltsége emésztette fel.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.27 17:24
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

    A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

    Védőnői méhnyakszűrés: a tavalyi kenetvételek 3 százaléka volt daganatgyanús

    Átfogó, hosszú távú cél, hogy jelentősen csökkenjen a hazai méhnyakrák okozta halálozás, ezért indította el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala még 2013-ban azt az európai uniós programot, amely országossá terjesztette ki a védőnői méhnyakszűrést. A tavalyi évben 2554 kenetvételt végeztek, ebből 62 volt daganatgyanús.

    Tájékoztatás a védőnői méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzésről

    Újra lehetőség nyílik térítésmentesen elvégezni a méhnyakszűrési tevékenységre felkészítő továbbképzést.

    Egészségfelmérés: a felnőttek többségének célja a betegségek elkerülése

    Felmérést végzett a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet a felnőtt és gyermek lakosság körében az egészséggel kapcsolatos ismereteiről, amelyből egyebek között kiderült, hogy a felnőttek több mint 90 százalékának legfontossabb életcélja, hogy elkerülje a betegségeket.

    Meghosszabbítja a hőségriadót az országos tisztifőorvos

    Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a 2015. július 17. (péntek) 0:00 órától 2015. július 20. (hétfő) 16.00-ig kiadott harmadfokú hőségriadót július 24. (péntek) 24:00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.