Országos egészségfelmérő kutatásba kezdett az ÁNTSZ

Szerző: MTI

Országos, a 196 kistérséget átfogó reprezentatív kutatást indított az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy felmérje a lakosság egészségi állapotát, az ellátások színvonalát.

Bényi Mária, az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ osztályvezetője, a kutatási program vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kiválasztott embereket levélben keresték meg az elmúlt hetekben, s a hozzájuk intézett 76 kérdésre interneten keresztül várják a választ.

Azok, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, az önkormányzatok, orvosi rendelők, teleházak segítségével is megválaszolhatják a kérdéseket, amelyek mindössze 15-20 percet vesznek igénybe - tette hozzá.

Az internetes adatlapon a szociodemográfiai kérdéseken túl arra is választ várnak, hogy a megkérdezettek milyen szűrőprogramokban vesznek részt, milyen az egészségügyi ellátásuk a gyógyítás-megelőzés területén, vannak-e az életükben egészséget befolyásoló magatartási tényezők (drog, alkohol, táplálkozás, stressz).

Bényi Mária elmondta: a május 25-től június 20-ig tartó felmérés adatait szeptemberre dolgozzák fel, azokat kistérségenként nyilvánosságra hozzák és akár az önkormányzatok, civil szervezetek is felhasználhatják majd hazai vagy uniós pályázataikhoz.

Az osztályvezető utalt arra, hogy Magyarországon a legutóbb 2003-ban volt országos egészségfelmérés, de akkor mindössze hétezres mintával dolgoztak, a válaszadók száma 5.400 volt. Ahhoz, hogy a mostani kutatás sikeres legyen, a 196 ezer megkérdezettből - ez településenként 10-15, 19 évnél idősebb embert jelent - legalább 60 százaléknak válaszolnia kell.

A reprezentatív felmérés mintegy 20 millió forintba kerül, azt a szaktárca és az ÁNTSZ közösen finanszírozza. A projektvezető megjegyezte, hogy az internetes adatfelvétel a legolcsóbb megoldás, a projekt költségvetésének háromnegyedét a 196 ezer levél kézbesítése és nyomdaköltsége emésztette fel.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.