Szigorú dohányzásellenes szabályok jönnek?

Szerző: WEBBeteg/MTI

Nem lehet majd rágyújtani az éttermekben, az aluljárókban, a játszótereken, a vonaton és a zárt légterű buszmegállókban, ha a parlament ősszel elfogadja a most beterjesztett törvénymódosítást.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdai ülésén egyhangú támogatással ajánlotta a plenáris ülés elé azt a bizottsági önálló indítványt, amely szigorítaná a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslatot.

A javaslat szabályozza azt is, hogyan, milyen körülmények között lehet cigarettát árusítani, illetve rendelkezik a dohánytermék dobozán kötelezően feltüntetett szövegről, valamint újdonságként a képről, ezek méretéről, valamint a bírságok mértékéről.

Nikotinfüggőségi teszt

Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

Kökény Mihály, a grémium szocialista elnöke elmondta, a módosítások között van az is, hogy ha egy munkáltató vagy az intézményvezetés úgy dönt, hogy az adott munkahelyen tilos lesz dohányozni, akkor már nem is kell kötelezően kijelölnie egy helyet a dohányzásra.

A bírságok összege is emelkedik, a javaslat szerint a dohányzással összefüggő tilalmak és korlátozások megsértése esetén legalább 30 ezer, legfeljebb 100 ezer forint lehet a bírság, a dohányzóhelyek kijelölése vagy nem megfelelő teljesítése, továbbá a forgalmazással kapcsolatos előírások megszegése esetén legalább 200 ezer, legfeljebb 500 ezer ezen kötelezettségek betartásáért felelős személy esetében, illetve intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság esetében legalább egymillió, legfeljebb ötmillió forint lesz a kiszabható bírság.

Az ellenőrzés minden hatósági szerv feladata - folytatta Kökény Mihály -, de a bírság kiszabása az ÁNTSZ hatásköre lesz. Kérdésre válaszolva elmondta, nem a közterület-felügyelők fogják a helyszínen a bírságot kiszabni.

2010-től már életbe léphetnek a szabályok

Dohányzás Magyarországon

Hazánk felnőtt lakosságának 30, a 18 és 25 év közötti korosztály 40 százaléka cigarettázik, ami uniós viszonylatban igen magas aránynak számít.
Sajnálatos módon a dohányosokra az erős dohányzás a jellemző, hisz a cigarettázó felnőttek majdnem fele többet szív napi 10 szálnál, s a további 50 százalék között oszlik el a 6 és 10, az 1 és 5 szál közé esők és a "csak" alkalomszerűen rágyújtók tábora.
A nemek tekintetében talán nem meglepő, hogy a férfiak körében mintegy 10 százalékkal több dohányos található, mint a nők között, s a szenvedély erősségi fokának vonatkozásában is vezetnek a férfiak: a kutatási eredmények szerint minden ötödik felnőtt férfi erős dohányos.
Ha a parlament ősszel elfogadja a módosításokat, 2010. január 1-jétől lépnek életbe a szigorítások, de az éttermekre és a képi figyelmeztetésre vonatkozó szabályozás csak a jövő év második felétől lesz érvényes - fejtette ki a szocialista politikus. Hagynak felkészülési időt - tette hozzá.

A bizottsági ülésen mind a Fidesz, mind az MSZP jelezte, hogy frakciószinten még nem tárgyalták a javaslatot, de mindkét "tábor" képviselői szintén támogatják a szigorításokat.

Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa elmondta: egyetértenek a szabályozással, de csak a szigorítás nem elég. Mint mondta, be kell vezetni iskolákban az egészségtan oktatását, amely alapján már gyermekkorban felhívják a káros szenvedélyek veszélyeire és következményeire a gyerekek, fiatalok figyelmet.

Továbbá - folytatta a politikus - ha a döntéshozók, a közéleti szereplők nem mutatnak jó példát, nem ér semmit a szabályozás. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "az egészségügyi miniszter dohányzik, füstöl az Egészségügyi Minisztérium, és dől ki a füst az Országos Egészségbiztosítási Pénztár épületéből is".

A lakosság régóta támogatná a szigorítást

Nemcsak a nemdohányzók, hanem a dohányzók csaknem negyven százaléka is támogatja a dohányzásellenes törvények - valamilyen mértékű - szigorítását - derült ki a Szinapszis Kft. és a WEBBeteg 2008-as közvéleménykutatásából.

A teljes népesség majdnem fele (46 százaléka) valamennyi vendéglátóhelyen, míg 14 százalékuk az éttermekben tiltaná meg a dohányzást, illetve 40 százalék szerint elegendő az is, ha nemdohányzó rész van az érintett helyen.

Ezen kérdéskör kapcsán tanúsított szigorúságban csak életkor tekintetében rajzolódik ki eltérés: az életkor előrehaladtával gyarapodik a dohányzást mindenhol betiltók száma. (Az 55 év felettiek mintegy 60 százaléka támogatja az abszolút tiltást.)

(WEBBeteg/MTI)

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

A dohányzás korai szellemi...

2008 júniusában látott napvilágot egy nagy átfogó prospektív vizsgálat, mely a dohányzás és a szellemi teljesítőképesség kapcsolatát elemzi. A...

Dohányzás és nikotinfüggőség -...

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

10 tipp a dohányzásról való...

Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját...

Leszokás a dohányzásról - Milyen...

A cigarettázás szenvedélybetegség. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is...

Miért dohányoznak a nők?

Ami a dohányzást illeti, Marlboro-man-érzésnek réges-rég leáldozott. A mai átlagos dohányos fiatal, esetleg társadalmilag hátrányos helyzetű...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.