Magyarországon is elérhető az új influenzavírus tesztje

Szerző: MTI

Két cég is jelezte Magyarországon, hogy megbízhatóan képes kimutatni az új típusú influenzavírust; a GenoID Kft. az amerikai járványügyi központ által kifejlesztett teszt elérhetővé válásáról tájékoztatta az MTI-t, míg a Diagon Kft. azt közölte, hogy felkészült a molekuláris gyorsteszt előállítására.

Magyarországon is elérhetővé vált az új típusú influenzavírus tesztje, amelyet az amerikai járványügyi központ fejlesztett ki - közölte a GenoID Kft. biotechnológiai társaság ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel.

A vizsgálat a legmodernebb molekuláris diagnosztikai eljárásokat alkalmazza, a technológiával nagy biztonsággal azonosítható az új típusú influenza akár már két óra alatt is - mondta el Nyírő Miklós, aki hozzátette: az eljárás annyiban jelent újdonságot, hogy kimutatható: nem egyéb, hanem az új típusú influenzavírus jelent meg a szervezetben.

A tesztet az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) fejlesztette ki, és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) sürgősséggel engedélyezte.

A szolgáltatás a GenoID Kft. és az Applied Biosystems Magyarország Kft. együttműködésében valósul meg, és a lakosság számára is lehetővé válik, hogy a GenoID-dal szerződésben álló laboratóriumban a tesztet elvégeztesse.

Torokváladékból két órán belül eredmény

Az új influenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed.

A vizsgálat során torokváladékot vesznek és a teszt segítségével akár két óra alatt lehet eredmény. Egy vizsgálatért 9 ezer forintot kell fizetni.

A Diagon Kft. arról tájékoztatta az MTI-t: a cég felkészült rá, hogy olyan molekuláris diagnosztikai gyorstesztet állítson elő a H1N1 vírus diagnosztizálására, amelynek segítségével a jelenlegi három nap helyett két óra alatt kimutatható a vírus.

A Diagon jelenleg is rendelkezik hasonló vírusos megbetegedések hatékony szűrését lehetővé tévő világszínvonalú technológiával, hiszen száznál is több országba szállít a különböző kórokozók kimutatásához szükséges teszteket, illetve azok gyártását lehetővé tévő anyagokat - közölte a cég.

Milyen követelményei vannak a teszt gyártásának?

Mint írták, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban tette közzé a H1N1 vírus szintetizált DNS-ét és a tesztek előállításához szükséges diagnosztikai metodikát, amely úgynevezett PCR analízist ír elő. Ez az eljárás a hagyományos mikrobiológiai módszerekhez képest jóval rövidebb idő alatt hoz eredményt, és minimálisra csökkenti a fertőzést tévesen kimutató diagnózisok számát.

A Diagon felvette a kapcsolatot az Országos Epidemológiai Központtal. A gyorstesztek gyártása csak a tesztanyagok előállításának külső, független értékelése után következhet - írta közleményében a cég, hozzátéve, ideális esetben néhány hét alatt lezárulhat az engedélyezési eljárás.

Ezt követően a Diagon képes lesz annyi tesztanyagot gyártani, amely egy járvány estén elég lehet Magyarország és néhány környező országok ellátásához.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, aki Magyarország képviseletében részt vett a WHO éves genfi közgyűlésén, az MTI-nek telefonon elmondta: nyár közepére állhat a gyártók rendelkezésére az új típusú influenza elleni oltóanyag előállítása alapjául szolgáló vírus.

Azt a vírust, amely ellen a vakcina kifejlesztése megkezdődhet, várhatóan május utolsó napjaira állítják elő laboratóriumokban, és a WHO június végén-július elején - a szükséges biztonsági ellenőrzések elvégzése után - bocsáthatja a tagországok rendelkezésére - mondta a politikus az MTI-nek telefonon.

A WHO adatai szerint több mint 11 ezer ember kapta el az új vírust, és 86-an haltak bele a betegségbe.

(MTI)

Módosítva: 2009.05.23 09:33, Megjelenés: 2009.05.23 09:33
Címkék: Új influenza
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Sokaknál lelki instabilitás is jelentkezhet. Mit lehet tenni?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.