• Magyarországon is elérhető az új influenzavírus tesztje

    Szerző: MTI

    Két cég is jelezte Magyarországon, hogy megbízhatóan képes kimutatni az új típusú influenzavírust; a GenoID Kft. az amerikai járványügyi központ által kifejlesztett teszt elérhetővé válásáról tájékoztatta az MTI-t, míg a Diagon Kft. azt közölte, hogy felkészült a molekuláris gyorsteszt előállítására.

    Magyarországon is elérhetővé vált az új típusú influenzavírus tesztje, amelyet az amerikai járványügyi központ fejlesztett ki - közölte a GenoID Kft. biotechnológiai társaság ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel. 

    Hirdetés

    A vizsgálat a legmodernebb molekuláris diagnosztikai eljárásokat alkalmazza, a technológiával nagy biztonsággal azonosítható az új típusú influenza akár már két óra alatt is - mondta el Nyírő Miklós, aki hozzátette: az eljárás annyiban jelent újdonságot, hogy kimutatható: nem egyéb, hanem az új típusú influenzavírus jelent meg a szervezetben.

    A tesztet az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) fejlesztette ki, és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) sürgősséggel engedélyezte.

    A szolgáltatás a GenoID Kft. és az Applied Biosystems Magyarország Kft. együttműködésében valósul meg, és a lakosság számára is lehetővé válik, hogy a GenoID-dal szerződésben álló laboratóriumban a tesztet elvégeztesse.

    Torokváladékból két órán belül eredmény

     Az új influenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed.
    A vizsgálat során torokváladékot vesznek és a teszt segítségével akár két óra alatt lehet eredmény. Egy vizsgálatért 9 ezer forintot kell fizetni.

    A Diagon Kft. arról tájékoztatta az MTI-t: a cég felkészült rá, hogy olyan molekuláris diagnosztikai gyorstesztet állítson elő a H1N1 vírus diagnosztizálására, amelynek segítségével a jelenlegi három nap helyett két óra alatt kimutatható a vírus.

    A Diagon jelenleg is rendelkezik hasonló vírusos megbetegedések hatékony szűrését lehetővé tévő világszínvonalú technológiával, hiszen száznál is több országba szállít a különböző kórokozók kimutatásához szükséges teszteket, illetve azok gyártását lehetővé tévő anyagokat - közölte a cég.

    Milyen követelményei vannak a teszt gyártásának?

    Mint írták, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban tette közzé a H1N1 vírus szintetizált DNS-ét és a tesztek előállításához szükséges diagnosztikai metodikát, amely úgynevezett PCR analízist ír elő. Ez az eljárás a hagyományos mikrobiológiai módszerekhez képest jóval rövidebb idő alatt hoz eredményt, és minimálisra csökkenti a fertőzést tévesen kimutató diagnózisok számát.

    A Diagon felvette a kapcsolatot az Országos Epidemológiai Központtal. A gyorstesztek gyártása csak a tesztanyagok előállításának külső, független értékelése után következhet - írta közleményében a cég, hozzátéve, ideális esetben néhány hét alatt lezárulhat az engedélyezési eljárás.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezt követően a Diagon képes lesz annyi tesztanyagot gyártani, amely egy járvány estén elég lehet Magyarország és néhány környező országok ellátásához.

    Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, aki Magyarország képviseletében részt vett a WHO éves genfi közgyűlésén, az MTI-nek telefonon elmondta: nyár közepére állhat a gyártók rendelkezésére az új típusú influenza elleni oltóanyag előállítása alapjául szolgáló vírus.

    Azt a vírust, amely ellen a vakcina kifejlesztése megkezdődhet, várhatóan május utolsó napjaira állítják elő laboratóriumokban, és a WHO június végén-július elején - a szükséges biztonsági ellenőrzések elvégzése után - bocsáthatja a tagországok rendelkezésére - mondta a politikus az MTI-nek telefonon. 

    A WHO adatai szerint több mint 11 ezer ember kapta el az új vírust, és 86-an haltak bele a betegségbe.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.23 09:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hol kezdődik a munkamánia? - Tünetek és teszt

    Mai értelemben a munkamánia leírása: olyan függőségi állapot, amelyben a munka drogként funkcionál, az élet egyetlen értelmévé válik, ezáltal háttérbe szorítva a társas, szociális és családi kapcsolatokat.

    Ezért fontos többször is leolvasni az allergiatesztet

    Fém- és fogászati allergia vizsgálata során a pontos diagnózishoz a betegnek négy alkalommal meg kell jelennie a kezelőorvosnál, hogy a szakember a bőrtüneteket, változásokat feljegyezze. Ez első hallásra megterhelőnek tűnhet, ám ha belegondolunk, hogy a vizsgálat alapján megállapított csípő- vagy térprotézist, fogászati implantátumot egy életen át viselni fogjuk, már nem is tűnik olyan soknak a többszöri leolvasás.

    Molekuláris allergiateszt - Új diagnosztikai eljárás, eredményesebb kezelés

    Az allergiás betegségeket kimutató diagnosztikai tesztek palettája az intenzív kutatásoknak köszönhetően folyamatosan bővül.

    Megbízhatunk a digitális lázmérőkben?

    A téli időszak fertőző megbetegedéseinek gyakori velejárója a láz, ezért ilyenkor gyakrabban kerülnek elő a lázmérők. Vajon mindegyik típus pontos eredményt mutat? A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) összesen 9 lázmérőt tesztelt - sajnos elkeserítő végeredménnyel.

    Folyadékfogyasztási ismeretek, szokások

    Egyik alapvető életszükségletünk az ivás. Gyakran nem is tudatosul bennünk, rutinszerűen nyitjuk meg a vízcsapot, főzzük a teát vagy vesszük ki a hűtőből a különböző üdítőitalokat. Időnként érdemes elgondolkodni azon, miért és mennyire fontos szervezetünknek a víz és a benne található ásványi anyagok és ezt hogyan tudjuk megfelelő minőségben és mennyiségben testünk rendelkezésére bocsátani. Ön elég folyadékot fogyaszt-e? Ha nem, milyen problémákkal kell szembenéznie? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában is segíthet az alábbi teszt kitöltése.

    Tesztelje tudását a stresszről!

    A helyesen válaszolók között 20 darab Travel Blue Pihenő szettet sorsoltunk ki, mely tartalmaz egy kényelmes nyakpárnát, egy párnázott szemmaszkot és egy hord táskát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.