• Pénzbüntetésre ítélték az újraélesztést leállító vasvári orvost

    Szerző: MTI

    Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nem jogerősen pénzbüntetésre ítélték azt a vasvári orvost, aki miközben leállíttatta páciensének újraélesztését, a vád szerint megszegte szakmájának szabályait - mondta pénteken Pozsonyi János, a Vas Megyei Bíróság elnökhelyettese.

    A Szombathelyi Városi Bíróság első fokon bűnösnek mondta ki az orvost és 300 ezer forint pénzbüntetésre, valamint a 600 ezer forintos bűnügyi költség megtérítésére ítélte - közölte.

    Hirdetés

     A vasvári ügyeletes orvos tavaly januárban az első riasztást követően csak egy órával később érkezett a helyszínre, mert állítása szerint az azóta már elhunyt asszisztense későn értesítette.

    A család közben mentőt hívott a magas lázra, hányásra, hasmenésre, később pedig fulladásra panaszkodó 38 éves férfihez. A mentők kiérkezésekor a beteg már nem lélegzett, ezért megpróbálták újraéleszteni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Csak ekkor érkezett meg az orvos, aki miután megvizsgálta a férfit, leállíttatta az újraélesztést és kimondta a halál beálltát. Az ügyészség álláspontja szerint azonban gondatlan volt, mert nem végezte el az agyhalál megállapításához szükséges vizsgálatokat és ezek hiányában az újraélesztést nem lett volna szabad leállítania.

    A megvádolt orvos védekezése szerint viszont a férfin már nem lehetett segíteni, feltehetően egy rendkívül gyors lefolyású vírus, vagy baktérium fertőzés következtében halt meg, egyszerűen megállt a szíve.

    Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott azonban felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.22 17:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

    Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

    Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni, sok esetben csak ekkor van esélye a bajba jutott embereknek a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, és ott a képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

    Vasárnap lesz az európai újraélesztési nap

    Facebook-kampányt indított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az újraélesztés európai napjához, október 16-ához kapcsolódóan, az akció célja, hogy minél többen megismerjék a laikus újraélesztés módszerét.

    Kihívások előtt a népegészségügy

    Új magyar népegészségügyi program készül - jelentette be a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán az országos tisztifőorvos. A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületét bízta meg Szentes Tamás országos tisztifőorvos az új magyar népegészségügyi program elkészítésével az egyesület Debrecenben rendezett konferenciáján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.