• Káros vegyszerek a mindennapi termékekben?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Cumisüveg, gyerekruha, körömlakk - a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport szerint ezekben a termékekben is lehetnek egészségre káros anyagok - hangzott el a civil szervezetek keddi sajtótájékoztatóján.

    A két szervezet azért indított kampányt, hogy az emberek kérdezzék meg a cégeket, használnak-e veszélyes anyagot termékeikben.

    Hirdetés

    Kampányt indított a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport annak feltárására, hogy a hétköznapi termékekben milyen káros vegyi anyagok találhatóak. Az akcióban a civilek négy nagyvárosba, így Szegedre, Győrbe, Pécsre és Budapestre látogatnak el, hogy tájékoztassák a lakosságot a veszélyekről, illetve arról, hogy mit tehetnek az egészségük védelmében.

    Simon Gergely, Levegő Munkacsoport vegyész szakértője a Független Hírügynökségnek elmondta: azt kérik a vásárlóktól, hogy - élve jogaikkal - kérdezzenek rá a cégeknél, hogy tartalmaznak-e termékeik káros anyagokat. A cégek 45 napon belül mindig kötelesek válaszolni arra, hogy van-e a REACH szerinti legveszélyesebb anyagokból a termékeikben. A két szervezet közös kiadványában egy mintalevél is található ehhez. A beérkező információkat egy internetes blogon (http://vegyi.blog.hu/) gyűjtik össze.

    Veszélyes, de használható vegyi anyagok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Simon Gergely arról is beszélt, hogy jelenleg tizenhat vegyület van az unió REACH veszélyes anyag listáján, szerintük azonban több száz ilyen létezik. A listán számos olyan anyag található, amely károsak lehetnek, de nincsenek betiltva, tehát a vállalkozások használhatják őket.

    Leginkább lágyítónak használt ftalátokat tartalmaz a felsorolás, amelyek megtalálhatóak haj- és körömlakkokban, pvc termékekben és gyerekruhában is. A lista még említ krómozott égésgátlókat, amelyek műszaki cikkekben lehetnek jelen. Mindkét vegyületcsoport idegrendszeri károsodást okozhat.

    A zöld szervezetek azt hiányolják, hogy a cégeknek nem kell feltüntetni a veszélyes anyagnak számító kemikáliákat a címkén. A civilek emiatt felszólítják a társaságokat, hogy tegyék ezt meg, hogy ennek tudatában dönthessenek az emberek vásárláskor.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2009.05.20 09:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Daganatot és hormonális zavart okozhatnak a ruháink?

    Kiderült, hogy a közismert ruházati márkák gyártása során használt veszélyes vegyszer-csoport, a nonil-fenol-etoxilátok a hagyományos körülmények között kimosódnak a ruhából, lebomlásuk során pedig a vízbe és a táplálékláncba kerülve rongálják a hormonháztartást – bizonyítja a Greenpeace tanulmánya. Veszély leselkedik ránk?

    Egészségre ártalmas anyag szivárog a ferencvárosi pályaudvaron

    Egészségre ártalmas, maró hatású vegyi anyag szivárog egy vasúti tartálykocsiból a ferencvárosi pályaudvar egyik, vasúti forgalomtól elzárt mellékvágányán - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

    Felelősség a háztartásban: a mosó- és tisztítószer gélkapszulák használata körültekintést igényel

    Ahogy egyre több háztartásban próbálják ki az úgynevezett mosó- és tisztítószer gélkapszulákat, úgy nő az ezzel összefüggő gyermekbalesetek száma, ezek megelőzésért a szülők is sokat tehetnek.

    Miért veszélyesek a ftalátok?

    A ftalátok többnyire táplálkozás útján jutnak a szervezetünkbe, így a DEHP is, amely számos műanyagban és azokból készült termékben megtalálható.

    Mindennapi mérgeink

    Teflon edények, műanyag palackok és mosószerek. A mindennapi életben használatuk természetes, az egészségünkre gyakorolt hatásaik pedig csak évek múlva jelentkeznek. Utána jártunk, vajon tényleg veszélytelenek-e a környezetünkben található vegyi anyagok.

    Az igazság a méregtelenítő kúrákról

    A természetes, méregtelenítő diéta a szervezetben lévő toxinok és mérgek eltávolítására jó ötletnek tűnik. Mi lehetne jobb, mint tiszta és természetes élelmiszerek fogyasztása a feldolgozott, finomított ételek helyett?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.