Káros vegyszerek a mindennapi termékekben?

Független Hírügynökség
megjelent:

Cumisüveg, gyerekruha, körömlakk - a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport szerint ezekben a termékekben is lehetnek egészségre káros anyagok - hangzott el a civil szervezetek keddi sajtótájékoztatóján.

A két szervezet azért indított kampányt, hogy az emberek kérdezzék meg a cégeket, használnak-e veszélyes anyagot termékeikben.

Kampányt indított a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport annak feltárására, hogy a hétköznapi termékekben milyen káros vegyi anyagok találhatóak. Az akcióban a civilek négy nagyvárosba, így Szegedre, Győrbe, Pécsre és Budapestre látogatnak el, hogy tájékoztassák a lakosságot a veszélyekről, illetve arról, hogy mit tehetnek az egészségük védelmében.

Simon Gergely, Levegő Munkacsoport vegyész szakértője a Független Hírügynökségnek elmondta: azt kérik a vásárlóktól, hogy - élve jogaikkal - kérdezzenek rá a cégeknél, hogy tartalmaznak-e termékeik káros anyagokat. A cégek 45 napon belül mindig kötelesek válaszolni arra, hogy van-e a REACH szerinti legveszélyesebb anyagokból a termékeikben. A két szervezet közös kiadványában egy mintalevél is található ehhez. A beérkező információkat egy internetes blogon (https://vegyi.blog.hu/) gyűjtik össze.

Veszélyes, de használható vegyi anyagok

Simon Gergely arról is beszélt, hogy jelenleg tizenhat vegyület van az unió REACH veszélyes anyag listáján, szerintük azonban több száz ilyen létezik. A listán számos olyan anyag található, amely károsak lehetnek, de nincsenek betiltva, tehát a vállalkozások használhatják őket.

Leginkább lágyítónak használt ftalátokat tartalmaz a felsorolás, amelyek megtalálhatóak haj- és körömlakkokban, pvc termékekben és gyerekruhában is. A lista még említ krómozott égésgátlókat, amelyek műszaki cikkekben lehetnek jelen. Mindkét vegyületcsoport idegrendszeri károsodást okozhat.

A zöld szervezetek azt hiányolják, hogy a cégeknek nem kell feltüntetni a veszélyes anyagnak számító kemikáliákat a címkén. A civilek emiatt felszólítják a társaságokat, hogy tegyék ezt meg, hogy ennek tudatában dönthessenek az emberek vásárláskor.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.