• Program cukorbeteg gyerekek családjának

    Szerző: MTI

    Cukorbeteg kisgyermekeknek, továbbá a kicsik szüleinek, testvéreinek rendez családi hétvégét péntektől vasárnapig a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató győri Egyesület.

    A programon olyan ismereteket szerezhetnek a kicsik hozzátartozói, amelyek birtokában szakértőként tudják otthon  gondozni diabéteszes gyermekeiket - mondta Niederland Tamás, a Győr megyei Gyermekdiabetológiai Gondozó  vezető főorvosa az MTI-nek csütörtökön.

    Hirdetés

    Az érintett szülők szakemberektől kapnak választ azokra a nyugtalanító  kérdésekre, hogy melyek a kisgyermekeknél fellépő  egyes típusú cukorbetegség speciális problémái, mik a kezelési módok, hogyan és milyen gyakorisággal kell a vércukorszintet mérni. De nem kevésbé aggasztja a szülőket, hogy mit tegyenek, ha nem eszik a gyerek. Emellett számos esetben az is problémát jelent, hogy miként készítsék fel az óvodai- iskolai személyzetet a cukorbeteg gyermekük fogadására. 

    Helytállni minden helyzetben

    Mindez azért fontos, mert  a cukorbeteg sorsa nem a kórházban, nem a rendelőben, hanem  az otthoni és az  iskolai környezetben dől el - hangsúlyozta a főorvos. Ez a betegség azonnali döntést, azonnali reagálást követel a szülőktől a különféle élethelyzetekben, a felkészítést, a tapasztalatcserét ennek szolgálatába állítják.

    Arra törekednek, hogy a szülők a lehető legjobban, a legmodernebb kezelési elveknek megfelelően  tudják gondozni otthon  a kicsiket. A szakszerű törődés  ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a cukorbetegség rettegett szövődményei évtizedek múlva se jelentkezzenek a gyerekeknél - tette hozzá Niederland Tamás

    A hasznosnak ígérkező hétvégi programon huszonhárom család közel negyven gyerekkel vesz részt az ország minden részéből.  A legkisebb érintett  három-, a legnagyobb nyolcéves. S amíg a szülők  "okosodnak", addig a gyerekek játszóházban tölthetik az időt. A hétvégi program helyszíne a Veszprém megyei Szépalma lesz.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.15 15:05, Megjelenés: 2009.05.15 15:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek!

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    Befolyásolhatja a gépkocsivezetést az inzulin?

    Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben és után?

    Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

    A cukorbetegek étrendjének célja az addigi, általában nem megfelelő étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása.

    Magyarországi cukorbetegek szervezetei és egyesületei

    Az alábbiakban összegyűjtöttük Magyarország cukorbeteg szervezeteit és egyesületeit.

    Cukorbetegeknek: decembertől újabb változás lesz, ezentúl ezt kell nézni a termékek csomagolásán

    Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet szabályozza, hogy nem használható a diabetikus, cukorbetegek is fogyaszthatják és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, ugyanis a cukorbetegek számára készített termékek ilyen megkülönböztetése megtévesztő lehet.

    A cukorbetegek is ihatnak bort?

    A bor mértékkel fogyasztva a legegészségesebb ital - Louis Pasteur francia mikrobiológus, a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztője is így gondolta. De melyiket válassza a cukorbeteg? Ihat-e egyáltalán ebből a nedűből, ha igen, mennyit és mikor?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.