WHO: A Föld lakosságának egyharmada kaphatja el az új influenzát

WEBBeteg összeállítás
megjelent: 2009.05.08.

Ha az új A/H1N1-es influenza világjárványt okoz, akkor a Föld lakosságának egyharmada is megfertőződik - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője. Fukuda Keidzsi, a WHO megbízott vezérigazgatója ezt "józan becslésnek" nevezte.

"Ha megnézzük a korábbi világjárványokat, akkor józan becslés szerint feltételezhetjük, hogy a lakosság egyharmada fog megfertőződni" - fogalmazott Fukuda.

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

Fukuda ezt azokra a szaporodó kifogásokra válaszolta csütörtökön, amelyek szerint az ENSZ szakosított egészségügyi szerve túlságosan hevesen reagált volna az új influenzavírusra, amely az esetek elsöprő többségében csak enyhe megbetegedéseket okozott.

A WHO a múlt héten a 6-fokú járványriasztási skálán 5-ös szintre emelte a helyzet besorolását. Ez azt jelenti, hogy küszöbön áll a világjárvány, és a tagállamoknak már nem sok idejük maradt hátra az eltervezett szükségintézkedések bevezetésére.

Fukuda hangsúlyozta, hogy a becslések a korábbi világjárványok alapján készültek, de ma más világban élünk, ami a lényegesen nagyobb idegenforgalomra való utalás.

A WHO vezetője nagyon korainak minősítette az olyan számításokat, hogy a világjárványban hányan betegednének meg súlyosan, és hányan halnának meg. Fukuda hangsúlyozta, hogy az új vírus még változóban van, ezért a helyzet bizonytalan.

"Kevés biztos kijelentést lehet tenni az influenzavírusról, ezek egyike az, hogy a vírus változik" - fogalmazott Fukuda.

A déli félteke még nagyobb veszélyben van?

Most még nem tudni, hogy az új vírusnak milyen hatása lesz a déli féltekén, ahol a fejlődő országok vannak többségben, és most kezdődik a téli influenzaszezon. A Föld déli felén nagyobb a sebezhetőbbek aránya, az alultápláltság vagy a háborúk vagy a HIV-fertőzöttség miatt, magyarázta Fukuda.

Heteken belül meglesz a vakcina?

Heteken belül előállítható a H1N1 influnzavírus elleni vakcina - közölték pénteken azok a kanadai kutatók, akik feltörték a H1N1 vírustörzs genetikai kódját.

A Manitoba tartomány központjában, Winnipegben működő Nemzeti Mikrobiológiai Laboratórium a nap 24 órájában a feladatra koncentrál - mondta el Frank Plummer tudományos igazgató. "Úgy véljük, néhány héten belül meglesz a vakcina tenyésztörzse" - mondta, ugyanakkor hozzátette, hogy a felhasználható vakcina előállítása és gyártása viszont még hónapokig eltarthat.

Az influenzavírus elleni vakcina kifejlesztésének hagyományos útja az, hogy egy olyan vírust állítanak elő, amelyik hatékonyan szaporodik tojásokban. A vírust tenyészvakcina készítéséhez használják, amelyet aztán gyógyszercégeknek küldenek tesztelésre és gyártásra - mutatott rá az orvos.

Utalt arra, hogy más módszereket is tanulmányoznak a vakcina kifejlesztésére, például azt, hogy embereket oltanak be a H1N1 vírus egy részének felhasználásával. Az új influenzavírus a múlt hónapban Mexikóban ütötte fel a fejét, ahol több tucatnyi ember halálát okozta; a fertőzést több mint 2300-an kapták meg legalább 24 országban.
(MTI)

A múltban a hasonló influenzajárványok viszonylag enyhe hatással voltak a fejlett világra, de egészen súlyos következményekkel járhattak a fejlődő országokban.

Korábban Fukuda felhívta a figyelmet, hogy az 1918-19-es influenza-világjárvány, a spanyol nátha is enyhe első hullámmal kezdődött, amelyet azonban nagyon agresszív második hullám követett.

A második szakaszban becslések szerint legalább 40-50 millió halálos áldozata volt az influenzának a világon.

(WEBBeteg/FH/MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Melyik vakcina a „legjobb”? Ezt tudjuk most

Ahogy egyre fogy a még nem oltottak száma Magyarországon, ugyanakkor egyre több vakcina érkezik az országba, sokak számára teszi fel a kérdést...

Védőoltás felkészítő - Gyakori kérdések a COVID-19 elleni oltásról

Válaszok a COVID-19 elleni védőoltások kapcsán leggyakrabban felmerülő gyakori kérdésekre. Összefoglaló a vakcina beadásához kapcsolódó...

Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és...

Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba...

Az oltásellenesség rövid története

Az oltásellenesek egyik fő érve a védőoltások alkalmazása ellen az autizmus kialakulása és a védőoltások közötti kapcsolat szajkózása. Minden...

Tévhitek az oltóanyagok összetevőiről

Abortált magzat, higany, formaldehid, alumínium. Az oltásellenesek szerint ezek mind (egyszerre vagy külön-külön) megtalálhatók a vakcinák...

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.