• Hamarosan tesztelik az új influenza elleni védőoltást

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Egyesült Államok már 2-3 hét múlva kipróbálhatja egereken az új A/H1N1-es influenza elleni védőoltást. Suresh Mittal és munkatársai azt a módszert alkalmazzák, amelyet a professzor a H5N1-es madárinfluenza elleni védőoltáshoz dolgozott ki.

    Ezt a vakcina kifejlesztésén dolgozó egyik tudós, Suresh Mittal, a Purdue Egyetem kutatója jelentette ki magyar idő szerint péntekre virradóan. A gyártás néhány hónap múlva indulhatna el a professzor szerint.

    Hirdetés

    A módszernek az a lényege, hogy az új influenzavírus egy génjét egy olyan közönséges náthavírussal juttatják be a szervezetbe, amely emberekben nem tud sokszorozódni és betegséget okozni. A szervezet az influenzavírus későbbi mutánsai ellen is védekezni tud majd.

    A Mittal által kidolgozott madárinfluenza-vakcina 3 különböző vírustörzs ellen is hatásos, amelyeket az elmúlt 7 év alatt különítettek el.

    A régebben sertésinfluenzának is nevezett új A/H1N1-es influenza elleni védőoltáson több más magán és állami kutatóintézet is dolgozik.  

    Kanadában is van áldozata

     A sertésinfluenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    Időközben Kanadában feltételezhetően az új A/H1N1-es influenzában halt meg egy idős asszony. A hírt a kanadai CBS tévé jelentette pénteken, de a közegészségügyi hatóságok még nem erősítették meg. Ha beigazolódik a gyanú, akkor Kanadában ez az első halálos áldozata az új vírusnak.

    A WHO a kormányoktól beérkezett hivatalos jelentések alapján 201 kanadai fertőzésről tud, de időközben az észak-amerikai ország már 214-re emelte a laboratóriumi tesztekkel igazolt esetek számát. Az új A/H1N1-es influenza - amelyet korábban sertésinfluenzának is neveztek - tovább terjed Latin-Amerikában. Pénteken a brazil egészségügyi minisztérium bejelentette az ország első 4 bizonyított fertőzését, Argentína pedig az elsőt.

    A 4 brazil fertőzöttből 3 Mexikóban járt, a negyedik pedig az Egyesült Államokban. Mindannyian fiatal felnőttek, és jól vannak. "A helyzetet teljes mértékben ellenőrzésünk alatt tartjuk, Brazíliában nem történt fertőzés, a páciensek mind külföldön kapták el a betegséget" - jelentette ki Jose Gomes Temporao egészségügyi miniszter.

    Brazíliában 93 másik személyt is vizsgáltak, de az ő tesztjeik negatívak lettek. Még 15 ember tesztjének eredményeire várnak. Brazíliában 72 óra alatt tudják diagnosztizálni az új inlfuenzát.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Argentína első bizonyított fertőzöttje is Mexikóban kapta el a betegséget - jelentette be Graciela Ocana egészségügyi miniszter. A páciens április 25-én érkezett vissza Mexikóból, utána jelentkeztek nála a tünetek, és helyi idő szerint május 7-én engedték ki a kórházból gyógyultan.

    Délen kezdődik az influenzaszezon

    A déli féltekén most kezdődik a szokásos téli influenzaszezon. A szakértőket aggodalommal tölti el, hogy az új influenzavírus kezd a déli félgömbön terjedni, ahol kevesebb a fejlett, gazdag ország, mint az északin, ezért gyengébbek a közegészségügyi rendszerek, és ahol az új vírusból a hagyományos szezonális influenzákkal kombinálódva új változat keletkezhet.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.05.08 13:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.