H1N1: Európában is tovább terjed a fertőzés

Szerző: MTI

Lengyelországban, illetve Svédországban a hatóságok szerdán megerősítették az első új típusú influenzás megbetegedést az országban.

Lengyelországban egy nőnél azonosították a H1N1 vírust, aki nemrégiben tért vissza az Egyesült Államokból - közölte Ewa Kopacz egészségügyi miniszter.

A svéd hatóságok is megerősítették az első bizonyított esetet a skandináv országban. A svéd Fertőző Betegségek Intézete szerdán közölte, hogy egy nemrégiben az Egyesült Államokban járt nőnél pozitív volt a teszt. Az ötvenes éveiben járó asszony azóta felépült.

Az intézetben közölték: elővigyázatosságból influenza elleni szerrel kezelték azokat, akik a nővel kapcsolatba kerültek, de senkinél sem tapasztalták a fertőzés jelét. A skandináv országokban ez volt a második új típusú influenzás megbetegedés, az elsőt május 1-jén észlelték Dániában.

Eddig 44 halálos áldozat

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
A korábbi 31-ről 42-re emelkedett az új típusú influenza halálos áldozatainak száma Mexikóban, ahonnan a járvány kiindult - közölte szerdán José Ángel Córdova egészségügyi miniszter. A hatóságok 1070 megerősített esetet tartanak nyilván. A miniszter hozzátette: az újabb biztos megbetegedések a korábbi gyanús esetek közül kerültek ki.

Az Egyesült Államokban az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint szerdára 642 H1N1 fertőzést regisztráltak 41 szövetségi államban, és két halálos áldozata van a betegségnek.

Kanadában Leona Aglukkaq egészségügyi miniszter bejelentette, hogy első ízben sikerült meghatározni a H1N1 vírus DNS-szekvenciáját, ami megkönnyítheti a védőoltás kifejlesztését. A kanadai Közegészségügyi Hivatal winnipegi mikrobiológiai laboratóriuma most fejezte be a vírus Mexikóból, a kanadai Ontario és valamint Új-Skócia tartományokból származó három izolátuma genetikai szekvenciájának (bázissorrendjének) meghatározását.

Észak-Koreában karanténba zárják az országba belépő külföldieket, főként azokat, akik a fertőzés által érintett térségekből érkeznek - mondta a KNCA észak-koreai hivatalos hírügynökségnek Pak Mjong Szu, az óvintézkedésekért felelős magas rangú egészségügyi illetékes. Pak szerint Észak-Koreában még senkit sem fertőzött meg a H1N1 vírus, azt viszont nem közölte, hány külföldit tartanak egészségügyi megfigyelés alatt, és milyen nemzetiségűek vannak közöttük.

Járványügyi zöld szám

A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.
A brunei hatóságok megerősítették, hogy a repülőtér közelében lakásokban karanténba helyeztek mintegy 200 brit katonát, akik közül hárman influenzás tüneteket mutattak. A vizsgálat kimutatta, hogy a három katona nem fertőződött meg a H1N1 vírussal - közölte az brunei egészségügyi minisztérium. A katonák hadgyakorlatra utaztak a délkelet-ázsiai országba Nagy-Britanniából Hongkongon keresztül, ahol már volt új típusú influenzás megbetegedés.

A WHO nem javasolt utazási korlátozást

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője bejelentette: a szervezet magyarázatot kért egyes országoktól a vírus terjedésének megakadályozására tett intézkedései miatt. Gregory Hartl sajtótájékoztatóján elmondta: azoknak az országoknak kell magyarázatot adniuk, amelyek a WHO előírásaitól nagy mértékben eltérve akadályozzák a szabad mozgást.

A WHO nem javasolt utazási korlátozásokat, de számos ország korlátozza a fertőzést kimutatott országokba való utazást. Kína mintegy száz mexikói állampolgárt karanténba zárt, majd kiutasította őket az országból.

Japán médiajelentések szerint miközben a japán kormány a leghatározottabb intézkedéseket készül hozni a H1N1 vírus ellen, a kórházak és más egészségügyi intézmények még az egyszerű influenzában szenvedő pácienseket sem akarják felvenni. Maszuzoe Joicsi egészségügyi miniszter szerdán Tokióban élesen bírálta, hogy orvosok gyakran olyan beteget sem kívánnak ellátni, akik nem jártak fertőzött országokban. A tokiói polgármesteri hivatal mintegy száz ilyen esetről tud.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nyájimmunitás Nyájimmunitás

Nyárra talán elérhető lesz, ha az oltások beadása ütemezetten halad.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Terhesség és H1N1 fertőzés -...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.