Több gyermek és fiatal hal meg balesetben, mint betegség miatt

Szerző: MTI

Magyarországon - a legtöbb európai országhoz hasonlóan - balesetek, önakasztás, fulladás, égés, mérgezés és szülői gondatlanság miatt vész el a legtöbb gyermek és fiatal felnőtt élet: 24 éves korig több mint 300-an halnak meg évente ilyen okok miatt - hangzott el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdai tájékoztatóján.

Az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete ezért elkezdte a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv kidolgozását - jelentette be Páll Gabriella, az intézet főtanácsosa, a téma szakértője.

A tájékoztató aktualitását az indokolta, hogy a Európai Gyermekbiztonsági Szövetség május 6-án Strassburgban nyilvánosságra hozta több mint 20 európai ország gyermekbiztonsági helyzetértékelő jelentését.

Haláloki statisztika Magyarországon

Magyarország egészségügyi állapota alapján a világ országai között a középmezőnyben foglal helyet, azonban Európát tekintve egyike a legkedvezőtlenebb helyzetű országoknak. Haláloki statisztika Magyarországon >>

Magyarország az elérhető 60 pontból 36,5-et kapott, ezzel közepes bizonyítványt ért el, és a vizsgált 24 ország között a 11. helyen szerepel.

A felmérés szerint, amely a www.childsafetyeurope.org honlapon elérhető, a legbiztonságosabb ország a gyermekek szempontjából Hollandia.

A készülő magyarországi akcióterv a 0-24 éves korosztály véletlen baleseteinek megelőzését kívánja szolgálni, és tízéves időtartamra fogalmazza meg a célokat, külön kijelölve az első 3 év - 2010, 2011 és 2012 - feladatait és az eredmények mérésének módját.

A megelőzés lenne az egyetlen megoldás

A program a legsúlyosabb kimenetelű baleseteket próbálja megelőzni, olyan területeken, mint a közlekedés, az otthon, a gyermekintézmények, a játék, sport- és szabadidős tevékenységek.

Az MTI kérdésére Páll Gabriella elmondta, hogy a megelőzés érdekében nagyon fontos a szülők felvilágosítása, a védőnők és a háziorvosok szerepe, de legalább annyira lényeges a társadalmi felelősségvállalás is.

A kisebb gyerekek esetében gyakori a fulladás, az égés, a leesés, a mérgezés.

A 4 éves vagy annál fiatalabb gyermekek közül 85-en halnak meg évente véletlen balesetek vagy szülői gondatlanság miatt. Ilyen okok miatt 24 ezren kerülnek kórházba, és sokan szenvednek maradandó károsodást.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Csak azért is! - felépülök és...

A négy fiatalembert ért (egykori) spanyolországi baleset egyik súlyos sérültje, Lakatos György fagottművész - 32 évvel a tragédia után -...

Problémát okozhat, ha rosszul forr...

Balesetek során legtöbb esetben a kezünk sérül meg, hiszen ezzel védjük testünket. A szakember szerint előfordul, hogy megússzuk a műtétet, arra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.