• Több gyermek és fiatal hal meg balesetben, mint betegség miatt

    Szerző: MTI

    Magyarországon - a legtöbb európai országhoz hasonlóan - balesetek, önakasztás, fulladás, égés, mérgezés és szülői gondatlanság miatt vész el a legtöbb gyermek és fiatal felnőtt élet: 24 éves korig több mint 300-an halnak meg évente ilyen okok miatt - hangzott el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdai tájékoztatóján.

    Az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete ezért elkezdte a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv kidolgozását - jelentette be Páll Gabriella, az intézet főtanácsosa, a téma szakértője. 

    Hirdetés

    A tájékoztató aktualitását az indokolta, hogy a Európai Gyermekbiztonsági Szövetség május 6-án Strassburgban nyilvánosságra hozta több mint 20 európai ország gyermekbiztonsági helyzetértékelő jelentését.

     Haláloki statisztika Magyarországon

    Magyarország egészségügyi állapota alapján a világ országai között a középmezőnyben foglal helyet, azonban Európát tekintve egyike a legkedvezőtlenebb helyzetű országoknak. Haláloki statisztika Magyarországon >>

    Magyarország az elérhető 60 pontból 36,5-et kapott, ezzel közepes bizonyítványt ért el, és a vizsgált 24 ország között a 11. helyen szerepel. 

    A felmérés szerint, amely a www.childsafetyeurope.org honlapon elérhető, a legbiztonságosabb ország a gyermekek szempontjából Hollandia.

    A készülő magyarországi akcióterv a 0-24 éves korosztály véletlen baleseteinek megelőzését kívánja szolgálni, és tízéves időtartamra fogalmazza meg a célokat, külön kijelölve az első 3 év - 2010, 2011 és 2012 - feladatait és az eredmények mérésének módját.

    A megelőzés lenne az egyetlen megoldás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A program a legsúlyosabb kimenetelű baleseteket próbálja megelőzni, olyan területeken, mint a közlekedés, az otthon, a gyermekintézmények, a játék, sport- és szabadidős tevékenységek.

    Az MTI kérdésére Páll Gabriella elmondta, hogy a megelőzés érdekében nagyon fontos a szülők felvilágosítása, a védőnők és a háziorvosok szerepe, de legalább annyira lényeges a társadalmi felelősségvállalás is.

    A kisebb gyerekek esetében gyakori a fulladás, az égés, a leesés, a mérgezés.

    A 4 éves vagy annál fiatalabb gyermekek közül 85-en halnak meg évente véletlen balesetek vagy szülői gondatlanság miatt. Ilyen okok miatt 24 ezren kerülnek kórházba, és sokan szenvednek maradandó károsodást.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.06 16:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    Mennyire veszélyesek a lenyelt tárgyak?

    Gyermekeink sok csodára képesek, de ez nemcsak remek képességeikre vonatkozik, hanem találékonyságukra, ötletgazdagságukra is. Ezért találkozhatunk számos idegentesttel a kicsik szervezetében.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    A zenei fesztiválok veszélyei az egészségre

    A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon, nem árt elkerülni a baleseteket, a gyomorrontást és az alkoholmérgezést.

    A 3 voltos gyermekgyilkos

    Ki ne ismerné, kicsi kerek, fényes, sikamlós és már minden háztartásban megtalálható - ez a gombelem. A távirányító, a kislámpa, a gyermekjáték, na és a számítógép alaplapja is ezzel működik. Elemcserénél gyorsan eltűnik, leejtjük, nem találjuk, sebaj majd meg lesz. De mi van, ha a gyerek találja meg? Baj, nagyon nagy baj! Mert pont olyan, mint a cukorka, fényes, érdekes és gyakrabban, mint gondolnánk, a gyermek orrában, fülében vagy a szájában landol.

    Gyermekeinkre leselkedő veszélyek a nyári szünidőben

    Gyermekeink boldogsággal élvezik a nyári vakációt, a jól megérdemelt szabadságukat, csakhogy a szülők többsége nem minden esetben nyugodt, mivel csemetéje felügyelete nehezen megoldható. S mindezek mellett megannyi nyári veszély is leselkedik a gyermekek egészségére, biztonságára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.