A vírus Európát vette célba - összefoglalónk

Független Hírügynökség
megjelent:

A következő néhány nap sorsdöntő lesz a sertésinfluenza, vagy más néven újfajta influenza európai elterjedésében és annak mértékében - ezt nyilatkozták a szakértők. Összefoglaltuk az elmúlt 24 óra eseményeit.

Dél-Koreában is megjelent a vírus

Az új influenzavírustól betegedett meg egy 51 éves dél-koreai nő, aki nemrég tért haza Mexikóból - jelentette be a dél-koreai betegségmegelőző központ szombaton. Ez az első megerősített eset az ázsiai országban. Közben Kína felfüggesztette a Sanghaj és Mexikó között közlekedő repülőjáratokat, miután egy utasról kiderült, hogy a H1N1 vírussal fertőződött. A mexikói kormány legfrissebb adatai szerint Mexikóban 381 a fertőzöttek száma, és 16 ember halt meg.

Az "influenza A (H1N1)" vírussal megfertőződött 51 éves dél-koreai nő jól reagál a kezelésekre, és várhatóan két nap múlva már el is engedik a katonai kórházból, ahol kezelik - áll a dél-koreai betegségmegelőző központ közleményében. A nő hat napja tért vissza Dél-Koreába Mexikóból. Rajta kívül még egy 44 éves nőről feltételezik, hogy megfertőződött a vírussal, akit a vizsgálatok elvégzéséig egy kórházban elszigetelve tartanak.

Közben Kína bejelentette, hogy felfüggesztették a Sanghaj és Mexikó között közlekedő repülőjáratokat, miután egy Mexikóból Sanghajon keresztül Hongkongba érkezett férfiról kiderült, hogy a vírussal fertőződött. A hatóságok elrendelték azoknak az embereknek a hétnapos karanténba helyezését, akik vele együtt utaztak a mexikói járaton. Korábban már karanténba zárták annak a szállodának a vendégeit és személyzetét, ahol a 25 éves férfi rövid időre megszállt.

A mexikói egészségügyi miniszter közben 381-re emelte a bizonyítottan fertőzött emberek számát, és 16-ra a vírus miatt meghalt emberekét. Jose Angel Cordova elmondta, hogy a halottak többsége nő volt. A miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a vírus nem olyan veszélyes, mint azt elsőre gondolták, de közölte: túl korai arról beszélni, hogy a helyzet stabilizálódik-e. Cordova elmondta, hogy egyelőre túl kevés adat áll a rendelkezésre a pontos halálozási arány és a terjedési sebesség meghatározásához.

Az új influenzavírus fertőzőképessége kisebb, mint a spanyolnátháé

Az új vírus nem tűnik olyan veszélyesnek, hogy az 1918-ban tapasztalt világméretű influenzajárványhoz hasonló halálos pusztítást vigyen véghez - vélik az Egyesült Államok illetékes hatóságai. Az észak-amerikai országban a bizonyítottan az új vírustól, a H1N1-től megbetegedettek száma - pénteki adatok szerint - 143 volt az USA 20 államában.

Barack Obama amerikai elnök szerint az Államokban az egészségügyi hatóságok képesek lesznek megfelelően reagálni a vírus terjedésére, fölkészülnek a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztére is. Barack Obama megjegyezte, hogy egy átlagos influenzaszezonban 36 ezren vesztik életüket a vírusfertőzés miatt az országban.

Állati vírusok

Zoonózisnak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy állati kórokozó emberbe kerülve betegséget idéz elő. A vírusok veszélye abban rejlik, hogy genetikai szerkezetük nagyon változékony, és mérhetetlenül egyszerű a felépítésük. Bővebben a vírusok átalakulásáról és terjedéséről

Az eddigi legsúlyosabb influenzajárványnak tartott 1918-as halálos áldozatairól különböző számadatok vannak, egyesek szerint 50 millió emberéletet követelt a spanyolnáthának is nevezett kór. Amerikai szakértők szerint a H1N1 fertőzőképessége ennél kisebb, bár azt elismerték, hogy az 1918-ban pusztított vírus viselkedésével kapcsolatban sok mindent még ma sem értenek a tudósok.

A következő napokban dől el, hogy világjárvány lesz-e

A következő néhány nap sorsdöntő lesz a sertésinfluenza, vagy más néven újfajta influenza európai elterjedésében és annak mértékében. Ezt szombat este jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezetője.

Mike Ryan, a WHO riasztásért és védekezésért felelős igazgatója úgy fogalmazott, hogy egyelőre felelőtlenség lenne azzal riogatni, hogy az események úgy felgyorsulnak, hogy kicsúsznak az irányítás alól. Ryan azt mondta, hogy az amerikai földrészről érkezőkkel kapcsolatban eddig hozott intézkedések megfelelőek voltak.

A H1N1-es vírus leginkább az amerikai földrészen okozott fertőzéseket, elsősorban a kiindulási helyként számon tartott Mexikóban, ahol szombat esti adatok szerint bizonyítottan 443 fertőzés történt és 16 ember halt bele a kórba. Az Egyesült Államok 21 államában összesen 160 esetet regisztráltak, de hangsúlyozták, hogy szinte valamennyi fertőzés enyhe lefolyású. Az egyetlen haláleset, ami az USA területén történt, egy mexikói kisfiú volt, aki rokonlátogatásra érkezett Texasba.

Minthogy azonban a fertőzés jelenleg is terjed, a WHO továbbra is fenntartja az ötös fokozatú riasztását, ami azt jelenti, hogy a járvány bármikor világméretűvé válhat, tette hozzá Ryan.

Vasárnapi adatok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar idő szerint vasárnap hajnalban kiadott összegzése szerint a világban összesen 16 országból 658 bizonyított fertőzést regisztráltak, amit a korábban sertésinfluenzának, most már újfajta influenzának nevezett H1N1-es vírus okozott. A WHO által addig jelzett 17 halálesethez Mexikó újabb hármat tett hozzá - ez utóbbiakat a WHO még nem tekinti bizonyítottnak. Kanadai hatóságok pedig azt jelezték, hogy Alberta tartományban egy sertéscsorda szintén megfertőződött a H1N1-es vírussal. Valószínűleg egy embertől kapták el, aki nemrég tért vissza Mexikóból.


HALÁLESETEK:

  • Mexikó - 19
  • USA - 1

BIZONYÍTOTT FERTŐZÉSEK SZÁMA VILÁGSZERTE

Fertőzések száma
Mexiko: 454 fertőzött Franciaország: 2 fertőzött
Amerikai Egyesült Államok: 159 fertőzött Ausztria: 1 fertőzött
Kanada: 85fertőzött Kína: 1 fertőzött
Spanyolország: 20 fertőzött Costa Rica: 1 fertőzött
Nagy Britannia: 15 fertőzött Dánia: 1 fertőzött
Németország: 6 fertőzött Hollandia: 1 fertőzött
Új-Zéland: 4 fertőzött Dél-Korea: 1 fertőzött
Izrael: 3 fertőzött Svájc: 1 fertőzött

ORSZÁGOK, AMELYEK RÉSZLEGESEN VAGY TELJESEN BETILTOTTÁK A SERTÉSHÚS IMPORTJÁT:

Bahrein, Fehéroroszország, Csád, Kína, Horvátország, Ecuador, Gabon, Indonézia, Kazahsztán, Macedónia, Montenegró, Fülöp-szigetek, Libanon, Oroszország, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Ukrajna, Egyesült Arab Emirátusok.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.