Franciaországot is elérte a fertőzés

Szerző: MTI

Franciaországot is elérte a Mexikóból kiindult új influenzavírus: két betegnél azonosították a kórokozót, egy harmadik páciens esetében pedig "nagy a gyanú", hogy a következő napokban nála is kimutatják a fertőzést - közölte péntek este a francia egészségügyi miniszter. Roselyne Bachelot hozzátette: mindhárman a közelmúltban tértek haza Mexikóból, Párizsban kezelik őket, és "jól vannak".

Egy 49 éves férfiról a Bichat kórházban, egy 24 éves nőről pedig a Pitié Salpetriere kórházban derült ki, hogy az új típusú influenzával fertőződött meg. A harmadik beteget, akinél nagy az esélye annak, hogy a szervezetében azonosítani fogják a H1N1 vírustörzset, a Necker kórházban kezelik. Az intézmény közlése szerint egy 37 éves férfiról van szó.

"Mindhárom beteg jól van. Megkapták a szükséges kezelést. Mexikóból hazatért személyekről van szó, a fertőzés nem hazánk területén történt" - hangsúlyozta a miniszter a TF1 kereskedelmi televízió híradójában.

Az egészségvédelmi intézet (INSV) közleménye szerint a bizonyítottan megfertőződött férfi április 27-én tért haza Mexikóból, és két nappal később voltak észlelhetők nála az első influenzatünetek. A nő április 28-án érkezett haza a latin-amerikai országból, és másnap jelentkeztek a tünetek.

Egyikük esetében sincs ok nyugtalanságra - olvasható a közleményben. Az egészségügyi hatóságok közben megkezdték minden olyan személy felkutatását, akivel a betegek kapcsolatba kerültek, hogy szükség esetén őket is ellátásban részesítsék.

Az INVS pénteken összesen 36 fertőzésgyanús esetet vizsgált. Arról a Mexikóból hazatért kislányról, akit csütörtökön az új típusú influenza gyanújával szállítottak sürgősen egy párizsi kórházba, viszont bebizonyosodott, hogy nem a H1N1 vírustörzzsel fertőződött meg.

Franciaországban az egészségügyi hatóságok csütörtökön a hatos fokozatú skálán 5-ös szintre emelték az influenza terjedése miatti riasztást, ami azt jeleneti: életbe léptették a járványra való felkészüléssel kapcsolatos intézkedéseket. A miniszter szerint "még messze van a hatos fokozatra való emelés", mert a helyzet egyelőre nem járványos, elszigetelt esetekről van szó.
A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ötös riasztási fokozatnak megfelelően a kormány felvilágosító kampányt indított a repülőtereken az utazóközönségnek, valamint megkezdte a gyógyszerkészletek és az egészségügyi maszkok szétosztását a kórházaknak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

"Megjósolták" a világjárványt

Már jóval az ezredforduló előtt megjósolták egy esetleges világjárvány kialakulásának lehetőségét. A WHO szinte havonta figyelmeztette az...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.