Világjárvány: A sertésinfluenza terjedőben

Szerző: Független Hírügynökség

Május első napján az alábbi hírek kerültek szerkesztőségünkbe a mostanában elhíresült A/H1N1 vírusról, vagy ismertebb nevén: sertésinfluenzáról.

Ötre emelkedett a halottak száma a hollandiai Apeldoorn-ban

Ötre emelkedett a hollandiai Apeldoornban a csütörtöki tragédia halottainak száma, miután csütörtökön este meghalt az öt súlyos sebesült egyike a kórházban. Összesen 13-an sebesültek meg.

A Királynő napján tartott ünnepségsorozat részeként Beatrix királynő, trónörökös fia és annak felesége, valamint a királyi család néhány tagja egy nyitott buszban haladt lassú tempóban az éljenző tömeg mellett, amikor jármű mögött egy félig összetört, fekete személyautó száguldott el, majd elgázolva több embert, belerohant egy emlékműbe.

Járványügyi zöld szám

A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.
A legfrissebb hírek szerint a 38 éves sofőr maga is nagyon súlyosan megsérült. A rendőrség azt közölte, hogy a férfi azt mondta nekik, hogy a királyi családot vette célba.

A WHO szerint egyelőre nem indokolt a hatos riasztási szint

Semmi sem indokolja jelenleg, hogy az ötösről hatos fokra kelljen felemelni a riasztási szintet. Ezt csütörtökön közölte az Egészségügy Világszervezet (WHO) Genfben, ahol a szervezet központja van.

"Nincs olyan bizonyítékunk, amely indokolná, hogy a hatos szintre térjünk át, illetve hogy ilyen döntést azonnal meg kellene hozni" - közölte a WHO egészségügyi és biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese, Keiji Fukuda.

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
Az ENSZ egészségügyi szervezete szerdán emelte fel négyesről ötösre a riasztási szintet, ami azt jelezte, hogy a kiterjedt járvány esélye közeli, és egy régión belül két országban tartós a vírus terjedése. Ez jelenleg Mexikó és az Egyesült Államok. A WHO-nak két éve van hatfokozatú riasztási rendszere. Az utolsó, a hatos fokozat azt jelenti, hogy világjárvány van.

"Nem annyira veszélyes" a járvány, mint ahogyan az feltételezhető volt"

"Szerencsére a vírus nem annyira agresszív, mint a madárinfluenza, amelynek 70 százalékos a halálozási aránya" - jelentette be pénteken a mexikói egészségügyi miniszter. Jose Angel Cordoba egyúttal megerősítette, hogy a laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint a sertésinfluenza új vírusa miatt eddig 15 ember halt meg, és 328-an fertőződtek meg a kórral a közép-amerikai országban.

A tárcavezető szerint az új, A (H1N1) influenza vírus ugyan jóval fertőzőbb mint a madárinfluenzáé, de azzal szemben könnyen gyógyítható - feltéve, hogy a kezelést a fertőzést követően hamar megkezdik. A mexikói hatóságok csütörtöki adatai szerint az új influenza vírusnak 12 halálos áldozata, és 300 fertőzöttje volt. Az egészségügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy az esetek számának ugrásszerű emelkedése nem azt jelzi, hogy ilyen sokan kapták el a kórt hirtelen. Ehelyett a növekedés inkább annak tudható be, hogy a sok influenza-gyanús esetek vizsgálati eredményeit bizonyos késéssel kapták meg.

A hét elején a mexikói kormány arról számolt be: 159 olyan esetről tudnak, amelynél "lehetséges", hogy a sertésinfluenza új vírusa okozta a páciens halálát. A mexikói egészségügyi miniszter pénteken egyúttal elmondta, hogy az új vírus a madárinfluenzán kívül a SARS vírusnál is kevésbé veszélyes. Az emberi légzőszervi betegségnek a 2002 novembere és 2003 júliusa közti világméretű járványa világszerte több mint 800 ember halálát okozta.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

"Megjósolták" a világjárványt

Már jóval az ezredforduló előtt megjósolták egy esetleges világjárvány kialakulásának lehetőségét. A WHO szinte havonta figyelmeztette az...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.