Eltérő vélemények a szűrővizsgálatokról

MTI
megjelent:

Angol és amerikai szakértők ismét megkérdőjelezték több, rendszeresen végzett orvosi szűrővizsgálat hatékonyságát és hasznosságát, rámutatva arra, hogy a tájékoztatók szinte kizárólag a vizsgálatok rendszeres elvégzésének fontosságát és előnyeit hangsúlyozzák, elhallgatják viszont a veszélyeket és hibalehetőségeket - írja a Lancet című orvosi folyóirat.

Az egészségügyi szűrések célja, hogy az egészségesek közül kiemelje azokat, akiken a betegségnek még semmiféle tünete sem látszik, panaszuk sincsen, de szervezetükben már megindult a kóros folyamat, amelynek minél korábbi kezelése jobb eredménnyel végezhető el, mint a későbbi beavatkozásoké.

Végül is olyan egyszerű a dilemma: a szűrővizsgálat kiderítheti az egyébként egészséges ember jövőbeli betegségét, akkor tehát miért is ne végeznék el? - indítja cikkét a nagy tekintélyű orvosi hetilap szerkesztősége.

A folytatásban idézi két amerikai szakember most megjelent tanulmányát, amely szerint ha az emlőszűrést 50 éves életkorban elkezdik és legalább 15 éven át folytatják, akkor minden ezer, szűrővizsgálatra járó hölgy közül nem egészen két, emlőrák okozta halált el lehet kerülni.

Stephen Duffy angol kutató az amerikai John Keen és James Keen számításait más adatok fölhasználásával később úgy módosította, hogy ezer, másfél évtizeden keresztül rendszeresen emlőszűrésre járó nő közül nem is kettő, hanem akár három halálát lehet kivédeni a szűréssel.

Fontossága az életkorral együtt nő

A szűrővizsgálat életet megóvó előnyei a hölgyek életkorának előrehaladtával arányosan növekednek, vagyis a szűrés kihagyása esetén az emlőrák okozta halálozás kockázata megugrik.

Ha 15 év alatt minden ezer, szűrésre járó nő közül kettő-három élete megóvható, akkor a módszer átlagos hatékonysága 0,034 százalék, ami azt jelenti, hogy egy élet megmentéséhez 2970 nőn kell elvégezni a szűrővizsgálatát.

A kutatók megmentett életnek azt tekintették, ha olyasvalaki gyógyult meg, aki a rosszindulatú daganat következtében, a szűrővizsgálat elvégzése nélkül meghalt volna.

A szakértők számításai szerint az átlagos, 20 százalékos kockázatcsökkenés esetén a 40 esztendős nők túlélési esélye 99,52 százalékos, ha nem járnak szűrővizsgálatra. Ha elmennek, az esély 99,62 százalékosra nő.

Valószínűség-számítás alapján ez azt jelenti, hogy az emlőszűrés a nők túlélési esélyét 0,1 százalékkal képes fokozni.

(MTI)


Cikkajánló

Szűrővizsgálat
A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.