• Eltérő vélemények a szűrővizsgálatokról

    Szerző: MTI

    Angol és amerikai szakértők ismét megkérdőjelezték több, rendszeresen végzett orvosi szűrővizsgálat hatékonyságát és hasznosságát, rámutatva arra, hogy a tájékoztatók szinte kizárólag a vizsgálatok rendszeres elvégzésének fontosságát és előnyeit hangsúlyozzák, elhallgatják viszont a veszélyeket és hibalehetőségeket - írja a Lancet című orvosi folyóirat.

    Az egészségügyi szűrések célja, hogy az egészségesek közül kiemelje azokat, akiken a betegségnek még semmiféle tünete sem látszik, panaszuk sincsen, de szervezetükben már megindult a kóros folyamat, amelynek minél korábbi kezelése jobb eredménnyel végezhető el, mint a későbbi beavatkozásoké.

    Végül is olyan egyszerű a dilemma: a szűrővizsgálat kiderítheti az egyébként egészséges ember jövőbeli betegségét, akkor tehát miért is ne végeznék el? - indítja cikkét a nagy tekintélyű orvosi hetilap szerkesztősége.

    Hirdetés

    A folytatásban idézi két amerikai szakember most megjelent tanulmányát, amely szerint ha az emlőszűrést 50 éves életkorban elkezdik és legalább 15 éven át folytatják, akkor minden ezer, szűrővizsgálatra járó hölgy közül nem egészen két, emlőrák okozta halált el lehet kerülni.

    Stephen Duffy angol kutató az amerikai John Keen és James Keen számításait más adatok fölhasználásával később úgy módosította, hogy ezer, másfél évtizeden keresztül rendszeresen emlőszűrésre járó nő közül nem is kettő, hanem akár három halálát lehet kivédeni a szűréssel.

    Fontossága az életkorral együtt nő

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A szűrővizsgálat életet megóvó előnyei a hölgyek életkorának előrehaladtával arányosan növekednek, vagyis a szűrés kihagyása esetén az emlőrák okozta halálozás kockázata megugrik.

    Ha 15 év alatt minden ezer, szűrésre járó nő közül kettő-három élete megóvható, akkor a módszer átlagos hatékonysága 0,034 százalék, ami azt jelenti, hogy egy élet megmentéséhez 2970 nőn kell elvégezni a szűrővizsgálatát.

    A kutatók megmentett életnek azt tekintették, ha olyasvalaki gyógyult meg, aki a rosszindulatú daganat következtében, a szűrővizsgálat elvégzése nélkül meghalt volna. 

    A szakértők számításai szerint az átlagos, 20 százalékos kockázatcsökkenés esetén a 40 esztendős nők túlélési esélye 99,52 százalékos, ha nem járnak szűrővizsgálatra. Ha elmennek, az esély 99,62 százalékosra nő.

    Valószínűség-számítás alapján ez azt jelenti, hogy az emlőszűrés a nők túlélési esélyét 0,1 százalékkal képes fokozni.

    (MTI)

     
     

    Legutóbb frissült: 2009.04.30 12:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Most kell ellenőriztetni az anyajegyeket!

    Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Az emlékező bőrről, a gyanús jelekről, az eltávolítás lehetőségeiről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Mellrák - a diagnózis még nem halálos ítélet

    Napjainkban a nők leggyakoribb megbetegedése a mellrák, világszerte átlagosan minden 7. nőben kialakul. Magyarországon a nők 7-10 százalékánál fordul elő, és a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedésként tartják számon, de egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is. Hazánkban évente körülbelül 8000 új esetet fedeznek fel.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.