Sertésinfluenza: Megfigyelés alatt egy férfi Székesfehérváron

Szerző: Független Hírügynökség

A sertésinfluenza miatt megfigyelés alatt tartanak egy férfit a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórház fertőző osztályán a Független Hírügynökség információja szerint. A férfi veszprémi és Mexikóban járt.

Székely Tamás egészségügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján többek között említést tett a veszprémi esetről is, de azt mondta a vizsgálatok nem igazolták, hogy a mexikói influenza vírusról van szó.

Járványügyi zöld szám

A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.
Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt közölte hétfőn: Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre. A tiszti főorvos ugyanakkor arra kért mindenkit, aki Mexikóból tér haza Magyarországra, ha 7-10 napon belül bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. Az orvosok az epidemiológiai központnak vagy a tisztiorvosi szolgálatnak jelzik, ha gyanús esettel találkoznak.

Eddig hat gyanús eset

Székely Tamás egészségügyi miniszter ugyancsak hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy Magyarországon 6 olyan embert kezeltek eddig kórházban, akiknél felvetődött, hogy betegségük kapcsolatos a mexikói sertésinfluenzával, azonban a vizsgálatok után kiderült, hogy nem hordozzák az új vírust.

Öten közülük Mexikóból, egyikük pedig Új-Zélandról érkezett. A szaktárca vezetője a 6 gyanús esetről még annyit mondott: egyikük a veszprémi férfi, akit a székesfehérvári kórházban vizsgáltak meg, 5 fertőzöttet pedig a budapesti Szent László Kórházban kezeltek.

A sertésinfluenza tünetei

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.

Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Amit a bárányhimlő elleni...

A bárányhimlő ellen csak védőoltással lehet hatékonyan védekezni. Mivel nagyon fertőző, hosszú lappangási idővel rendelkező betegség...

Járványok - és ami mögöttük van

Régebben isteni csapásnak tartották, ma már tudjuk, hogy szemmel nem látható kórokozók a felelősek kialakulásukért. És persze az, hogy egyrészt...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.