Krónikus betegségekkel kapcsolatos géneket azonosítottak

Szerző: MTI

Dél-koreai kutatók olyan géneket azonosítottak, amelyek krónikus betegségekkel, például az állandósult magas vérnyomással és a csontritkulással állnak kapcsolatban - közölték a Nature Genetics szaklap vasárnap megjelent számában.

Közel 9 ezer ember DNS-ét tanulmányozták Dél-Koreában, melynek eredményeképpen olyan géneket azonosítottak, amelyek összefüggésbe hozhatók a vérnyomással, csontsűrűséggel, testtömegindexszel (BMI), derék-csípő aránnyal, magassággal vagy a pulzusszámmal.

Mint Hyung-Lae Kim, a szöuli Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársa elmondta: ezek a testi mérőszámok kulcsot jelentenek bizonyos krónikus betegségekhez, beleértve a diabéteszt, a hipertenziót, az elhízást, a csontritkulást, amelyek egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelentenek számos országban.

A kutatók úgy vélik, a megváltozott paraméterekkel összefüggésbe hozható gének ismerete a jövőben lehetővé teheti a jobb megelőzést és a hatékonyabb kezelést. Ilyen jellegű genetikai tanulmányok korábban is készültek már, ám főként az európai eredetű, jóval kevésbé az ázsiai populáció körében.

Amint a kutatók közleményükben írják, a tanulmány olyan génváltozatokat is talált, melyek vagy az ázsiai elődöktől származók nagyobb kockázatára utalnak, vagy arra, hogy nagyobb a hatásuk az Ázsiában fellelhető környezeti tényezőkkel kombinálódva.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi lesz velünk a járvány után? Az...

Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart....

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Genetikai rendellenességek

Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik embert érintenek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.