Klónozott emberi embriókat hozott létre egy orvos?

Szerző: MTI

Állítása szerint 14 klónozott emberi embriót hozott létre és ültetett be négy nő méhébe közel-keleti titkos laboratóriumában egy ciprusi származású amerikai orvos. Amennyiben igaz a doktor állítása, a tudomány egyik legnagyobb határát lépte át - írja a The Daily Telegraph című brit újság.

Panayiotis Zavos szerint a nők - akik közül legalább az egyik biztosra vehetően brit - bíztak a klónozott embriók megtapadásában és a sikeres terhességben, a kísérlet azonban eredménytelenül zárult.

A doktor ennek ellenére ragaszkodik álláspontjához, miszerint ez olyan komoly kísérlet első fejezete volt, amelynek során a szülők bőrsejteiből akar embriót létrehozni. "Semmilyen kétség nincs efelől, és lehet, hogy nem én leszek az, akinek sikerül, de úton vannak a klónozott gyerekek. Semmi esély nincs arra, hogy ne történjen meg" - mondta Zavos.

Egy-két éven belül kónozott baba születhet?

"Amennyiben fokozzuk az erőfeszítéseket, egy vagy két éven belül megszülethet az első klónozott baba. De nem tudom, hogy képesek vagyunk-e ilyen mértékű erőfeszítésre" - tette hozzá. Mint elmondta, a négy nő - akik közül három házas, egy pedig egyedülálló - nem bizonyult megfelelő alanynak, és egyikük sem maradt terhes.

Panayiotis Zavos a kudarc okát is tudni véli, szerinte jobb alanyokra van szükség, az emberek pedig százával vállalkoznának a kísérletre. "Ha kiválasztunk 10 párt, néhányan bizonyára terhesek maradnának" - mondta a szakember.

A vitatott hírnevű orvos 2001-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor azt állította: a küszöbén áll annak, hogy klónozott embriót ültessen be egy nő méhébe. Az utóbbi években kevesebbet szerepelt, mostani szereplését a 2003-ra visszanyúló kísérleteit bizonyító filmfelvételekkel támasztja alá. A Peter Williams által forgatott dokumentumfilmet szerdán mutatja be a Discovery csatorna.

Halottak sejtjeit használta

Az Egyesült Államokban és Cipruson egyaránt termékenységi klinikát birtokló Zavos állítása szerint három halott ember sejtjeit felhasználva hozta létre az embriókat, az egyik "donor" egy autóbalesetben elhunyt, 10 éves amerikai kislány volt. Mint a doktor elmondta, a gyászoló családok keresték meg őt, és hozzájárulásukat adták a beavatkozáshoz.

Az emberi klónozás kérdését szakértők egészségügyi és etikai megfontolásokból is rendkívül veszélyesnek tartják. Zavos vélhetően a Közel-Keleten végzi kísérleteit, ahol törvényileg nem tiltott a klónozás.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

A baba fejlődése az első hónapban

A várandósság első két hete valójában a peteérésig, illetve a megtermékenyülésig eltelt időszakot jelenti. A petesejt és a hímivarsejt...

Egyből kettőt vagy többet - a...

A klónozás a génterápiával rokon fogalom, mely szakmai és vallási berkekben is heves etikai vitákat kavar mind a mai napig. Bár klónok természetes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.