• Egyre nagyobb az egészségügyi szakadék az ország egyes régiói között

    Szerző: MTI

    A hátrányosabb helyzetű régiókban élők tíz évvel rövidebb életre számíthatnak, mint a szerencsésebb országrészben élők - olvasható a Népszabadságban. A szakember szerint a lakhatási körülmények, az iskolázottság és az életmód együttesen felelősek a tragikus mutatókért.

    Egy most készült kutatás szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő, 65 évnél idősebb nők közül tízből kilenc, és a náluk fiatalabb nők harmada is szenved valamelyik keringési betegségben. Ez pedig éppen a duplája annak, amit tíz évvel korábban mértek ugyanitt.

    Hirdetés

    A magas vérnyomás a fiatalok körében szintén kétszer gyakoribb ma, mint 1998-ban volt. Hajdú, Heves és Szabolcs megyében a legidősebb férfiak 60, és a nők 70 százaléka szenved ebben a betegségben, míg a fiatalabb korosztályból minden harmadik embernek magas a vérnyomása.

    A szélütés is több mint kétszer gyakoribbá vált a 35 évnél idősebb szabolcsi férfiak körében. Ugyancsak Szabolcsban a cukorbetegség előfordulása a két és félszeresére, míg a nőknél a kétszeresére nőtt.

    Az adatok még a vizsgálat készítőit is megdöbbentették

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ádány Róza, a Debreceni Egyetem tanszékvezető professzora, a kutatás vezetője szerint az egészségi állapotban észlelhető egyenlőtlenségek a társadalmi-gazdasági fejlettség egyenetlenségei mellett az egészségügyi ellátás területileg eltérő színvonalával, elérhetőségével és a megelőzés hiányosságaival magyarázhatók.

    Sok kistelepülésnek nincs is családorvosa, és az egészségügyi ellátás igénybevételének komoly akadályai vannak. Azokon a településeken pedig, ahol magas a roma lakosság aránya, rosszabbak a halálozási mutatók.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.04.22 11:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.