A szakmai előmenetel káros lehet az egészségre

Szerző: MTI

A szakmai előmenetel káros lehet az egészségre, mert a munkahelyükön kiemelkedően jól teljesítőknek rendszerint nincsen idejük arra, hogy orvoshoz menjenek – állítják brit tudósok.

A warwicki egyetem közgazdász és pszichológus kutatói megfigyelték, hogy egy szakmai előmenetel az esetek 10 százalékában növeli a stresszt, ugyanakkor 20 százalékkal csökkenti azt az időt, amelyet az előléptetettek orvosi kivizsgálásra szánnak.

A kutatócsoport azon feltételezés nyomán kezdte meg munkáját, mely szerint a szakmai státus emelkedése jótékony hatással van az egészségi állapotra a jobb önértékelésnek köszönhetően.

Mintegy ezer olyan nagy-britanniai dolgozót vizsgáltak meg, akik 1991 és 2005 között emelkedtek a szakmai ranglétrán és az eredmények nem igazolták a fenti hipotézist. Ugyanakkor megállapították, hogy nőtt az alanyaikra nehezedő pszichológiai nyomás.

Chris Boyce, a kutatás egyik résztvevője szerint különösen a menedzsereknél tipikus a mentális közérzet romlása előléptetésük után és ez nem tekinthető rövid ideig tartó állapotnak. A tudós egyúttal úgy véli, hogy a gyógykezelésre való jelentkezéseknek a szakmai előmenetellel egyidejű csökkenése inkább aggasztó, mint üdvözlendő jelenség.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.