Mit kell tudni az új vényekről?

WEBBeteg
megjelent: 2009.04.15.

A tervezett április elsejei időpont helyett május elsejétől kezdik meg pályafutásukat az új orvosi vények. Milyen tartalmi és formai változások lesznek az új recepteken? Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Honlapján olvasható tájékoztató részletesen ismerteti a változásokat.

A jogszabályi változásokkal összhangban, illetve a célszerűség szempontjai szerint változik az új orvosi vény előlapja. Egyes feliratai változnak, illetve helyet kapnak rajta új mezők is.

Fontos tudni!

A változások ellenére a 2008. május 1. előtt rendelt vények továbbra is felhasználhatóak maradnak, az új típusú és a régi vényekre ugyanazok az előírások vonatkoznak.

Új, tájékoztató szöveg a vényen

A vény hátoldalára a betegek számára hasznos információkat tartalmazó tájékoztató szöveg lesz olvasható oly módon, hogy hely marad a hátlapon esetlegesen feltüntetendő nyilatkozatoknak.

A tájékoztató szöveg ismerteti többek között a vény funkcióját, felhasználhatóságának szabályait, illetve a gyógyszerrendelés esetén fontos speciális tudnivalókat. Az OEP tájékoztatása szerint nem kerül a vényre reklám vagy hirdetés, ahogy az több fórumon megjelent, kizárólag a betegek érdekét szolgáló tájékoztatás.

Hasznos linkek!

Funkcionálisan a régi és az új vények megegyeznek egymással, így a jelenleg használatban lévő vényeket nem szükségszerű cserélni, a vényíró programokat azonban módosítani kell, hogy az orvos választásának megfelelően mind a régi, mind az új vényekre lehessen velük vényt nyomtatni.

Változik a vény mérete is, szélessége 12,192 cm-re (4,8 col) változik, a hossza pedig egy A4-es lap szélességével fog majd megegyezik, tehát 21 cm lesz.

Az új vényeket a nyomtatóba fektetve is bele lehet majd helyezni, ezáltal egyenlő mértékben terheli a nyomtató tonert és a hengereket, és kivédhető lesz a nyomtatók idő előtti meghibásodása, jelentősen gazdaságosabb lesz a vénynyomtatás.

Az orvosokat érintő legfontosabb változások

 • Postázási költség: 2009. május 1-jétől kezdődően a megrendelt vényekért nem kell fizetni, az OEP a jövőben átvállalja a postázási költségeket.
 • Kézbesítési cím: Főszabályként minden orvos a vényén szereplő címére kérheti a megrendelt vényeket, akkor azonban, ha egyszerre több finanszírozott szolgáltatónál is alkalmazásban van, megválaszthatja, hogy melyik szolgáltató címére kéri azokat. Finanszírozott szolgáltatóhoz kapcsolódó vényeket csak finanszírozott intézménybe lehet kézbesíteni, viszont a magánrendelésre szóló, illetve a pro família vényeket az orvos kérheti finanszírozott munkahelyének címére is.
 • Vényigénylő lap rendelése: Vényigénylő lapot vagy az OEP honlapjáról tölthetik le, vagy a (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) REP ügyfélszolgálatain szerezhetik be.
 • Leporelló vények: 2009. május 1-jétől megszünik a leporelló vények gyártása, tekintettel arra, hogy a mátrix alapú nyomtatók nem képesek a vényen elhelyezni az ún. extra vonalkódot, melyeket 2009 júliusától kell majd a vényre rányomtatni. ( Figyelem! Ha leporelló vényeket használnak, és úgy ítélik meg, hogy a lap típusú vényekre történő átállás sok időt igényel, akkor a betegek folyamatos és zavartalan ellátása érdekében még 2009. április 30. előtt rendeljenek
  leporelló típusú vényt.)
 • Támogatás a nyomtatás költségeihez: Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról szóló 58/2009. (III. 18.) Korm. Rendelet 18. § 8. bekezdése alapján a háziorvosi szolgáltatók a vények és egyéb orvosi dokumentáció részét képező iratok nyomtatásához szükséges eszköz költségeinek részleges fedezetére a 2009. május havi finanszírozás során háziorvosi szolgálatonként egységesen egyszeri, 10.000 forint támogatási díjat fognak kapni.

A vénykép változásai tételesen:

 • Az orvos adatai között a jövőben nem szerepel az ÁNTSZ-engedély száma. Ugyanitt az „Ágazati az.kód” elnevezés „Kilencjegyű azonosító”-ra változik a közérthetőség érdekében.
 • Változnak a jogcímek annak érdekében, hogy összhangba kerüljenek a támogatási kategória megnevezésével.
  Az „Általános” jogcím megnevezését felváltja a „Normatív” elnevezés, az „EÜ rend.” helyére „Eü. kiemelt”, az „EÜ tér.köt” helyére „Eü. emelt” szöveg kerül. Mindezek technikai jellegű, de a pontos vénykitöltést segítő változások.
 • Új jogcímként jelenik meg az „Egyedi tám.” jogcím, mely már régóta létező támogatási forma, ugyanakkor eddig nem volt lehetőség külön jelölni a vényen, és ez sok esetben hibás jogcím-megjelölést okozott.
 • 2009. január 1-jétől, amennyiben szakorvos javaslata alapján történik a
  rendelés emelt és kiemelt támogatással, akkora a vényen fel kell tüntetni a
  szakorvosi javaslatot tevő orvos pecsétszámát, illetve a javaslat kiállításának
  dátumát. Annak érdekében, hogy az orvosok minél könnyebben tudjanak
  az új szabályhoz alkalmazkodni, a májustól rendelt vényeken már kijelölt
  helye lesz ennek a jelölésnek.
 • Az új vényen kijelölt helye lesz a naplószámnak, azonban ennek kitöltése a továbbiakban is csak a jogszabályban meghatározott esetekben lesz kötelező (pl. ha krónikus betegség esetén több hónapra elegendő gyógyszermennyiséget rendel az orvos).
 • A gyakorlatban sokszor előfordul, hogy nem maga a beteg váltja ki a vényt, ezért a beteg, illetve a termék átvevőjének aláírásához külön helyet biztosít az új vény.
 • Változik a taxa: az új vényeken kizárólag a kiadás dátumának, a termék
  kiadójának és a retaxát végző személy a kézjegyének kell szerepelnie.
 • A szemészeti és az általános vények immár egységes méretben készülnek.

Az „extra vonalkód" adattartalma

a) a vény felírás dátuma,
b) a TAJ szám,
c) a BNO kód,
d) a vény felírás jogcíme,
e) a helyettesíthetőség,
f) a felírt gyógyszer TTT kódja,
g) a felírt gyógyszer mennyisége,
h) a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos pecsétszáma,
i) a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslat keletkezésének ideje a vény felírás időpontjához viszonyítva,
j) a szoftver minősítésének azonosító kódja,
k) a program által a vénynyomtatás során használt gyógyszertörzs érvényességi idejének kezdő dátuma.
Forrás: (53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program inősítésének szabályairól)

(WEBBeteg/Országos Egészségbiztosítási Pénztár)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

Hibás az e-recept, mit tehet a beteg?

Kinek a felelőssége, ha a beteg hibás adatok miatt nem a neki megfelelő gyógyszert kapja? Az orvos, a gyógyszerész vagy a Felhő-szolgáltató lesz...

Alacsony kalóriájú receptek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek

Minden 2-es típusú cukorbeteg vágya, hogy ne kelljen gyógyszert szednie, illetve a diabétesz rizikófaktorának számító súlyos betegségektől...

A szakorvosi javaslatok rejtelmei

Bizonyos gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vagy speciális tápszerek esetében lehetőség van arra, hogy az adott készítményt, illetve...

Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Akkor miért kell hozzá recept?

A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont...

A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott...

A gyógyszerfelírás szabályozása

A gyógyszerfelírásra az orvosok jogosultak, azonban nem önkényesen választják az adott gyógyszereket, hanem a hatékonyság és az ár...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.