Hogyan élnek a magyar fiatalok?

Szerző: MTI

Szelektíven gyűjti a hulladékot és törekszik az energiatakarékosságra a mai magyar fiatalok csaknem fele; negyedük azonban soha nem sportol - derül ki a Fanta Trendriport elnevezésű kutatás újabb részéből.

A tanulmánysorozat negyedik részében a szociológus a magyar fiatalok környezettudatosságát, életmódját, sportolási szokásait és a természetességhez fűződő viszonyukat vizsgálta. A kutatás szerint a 15-19 évesek 35, míg a 20-25 évesek 44 százaléka dohányzik és a rendszeres alkoholfogyasztók aránya 28 százalék.

Túl kevés a vitamin az európai fiatalok szervezetében

Nem vesznek magukhoz elegendő vitamin és ásványi anyagot az európai fiatalok - állapította meg az a kutatás, amely tíz európai államban összesen 3500 fiatal táplálkozási szokásait és életmódját vizsgálta. A projektet az Európai Unió 5 millió euróval támogatta.
Naponta 600 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt kellene enniük, ezzel szemben egy átlagos 13 éves mindössze 94 grammot, egy 15 éves fiú pedig csupán 84 grammot fogyaszt. A napi ajánlott ötszöri gyümölcs- és zöldségadag elfogyasztása nem jellemző.
A vasbevitelnél is súlyos hiányosságok mutatkoznak. A vizsgált alanyok 22,2 százaléka a szükséges alatti mennyiségben jut hozzá vashoz. 1,6 százalékuk pedig már a vashiány miatt fellépő vérszegénységben szenved.
Általában a D-vitamin mennyisége sem optimális.
A kutatás érdekes eredménnyel szolgált a testtömeg-index és a fiatalok vitamin- és ásványianyag-értékeinek összefüggéséről. A túlsúlyosaknak a béta-karotin, B12, C- és D-vitamin értékei voltak alacsonyak. Az átlagsúly alattiak általában B12 vitaminban, vasban és folsavban szenvednek hiányt.
C-vitaminból minden korcsoport - de különösen a fiatal nők, a várandós anyák és a nyugdíjasok - kevesebbet vesz fel, mint szükséges lenne.

A 14-19 évesek negyede, míg a 20-25 évesek több mint 40 százaléka soha sem sportol. A középiskolás korosztály 13 százaléka versenyszerűen űz valamilyen sportot, az idősebbek között csupán elvétve találhatók ilyen fiatalok. A legnépszerűbb sportok a kerékpározás, a futás-kocogás és a foci. A testépítés a fiúk, míg a fitness és az aerobik a lányok körében elterjedt. A hagyományos sportok mellett új mozgásformák, a jóga, tánc és a squash is divatba jöttek.

A fiatalok harmada rendszeresen, vagyis legalább hetente egyszer fogyaszt valamilyen alkoholos italt: a legnépszerűbb a sör, de nem sokkal marad le a bor és a különböző röviditalok sem. A fiatalabbak 35, míg az idősebbek 44 százaléka dohányzik.

Sokan vannak a rendszeres pizzaevők

A megkérdezettek 70 százaléka legalább hetente eszik gyümölcsöt és csupán 7 százaléknyian vannak azok, akiknek életéből ez teljes mértékben hiányzik. Zöldséget 50 százalék gyakran, míg további 34 százalék rendszeresen eszik. Ezen kívül népszerűek még a sajtok és a különböző tésztából készült ételek is. Gyakori vagy rendszeres pizzaevőnek a fiatalok 41 százaléka számít.

A TrendRiport szerint a magyar fiatalok csaknem fele szelektíven gyűjti a hulladékot, illetve hasonló arányban törekednek a vízzel és az árammal való takarékoskodásra is. Csak állatokon nem tesztelt kozmetikumot vásárol a megkérdezett lányok 33, a fiúk 24 százaléka. Igen magas a klónozás miatti aggodalom: a lányok 78, a fiúk 55 százaléka tart a klónozásban rejlő veszélyektől.

Átfogó kép a fiatalokról

Ságvári Bence első jelentésében a digitális technológiák, a digitális kultúra és a tinédzserek viszonyát kutatta, a sorozat második részében szemügyre vette a fiatalok kapcsolatát a divattal és a legújabb öltözködési trendekkel. A tanulmány harmadik részében arra kereste a választ, hogy mi jellemző a fiatalok jövőképére, hogyan képzelik el életüket, karrierjüket 5-10 éven belül, hogyan határozható meg általános világlátásuk.

A felmérés során online kérdőív segítségével 400 fiataltól vártak választ a 15-25 év közötti korosztályból. A 400 fő kor, nem, iskolai végzettség és településtípus tekintetében reprezentatív a hasonló korú magyar fiatalokra. Ezen kívül fókuszcsoportos beszélgetéseket tartottak Budapesten, amelynek résztvevői 16-22 éves középiskolás, felsőoktatási karrierjük elején lévő, illetve már dolgozó nők és férfiak voltak.

A riportsorozat összes része elérhető az interneten is, a http://www.cocacola.hu/?pid=78 című oldalon.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Így maradhat egészséges és fitt a...

Aki betart néhány egyszerű szabályt, a hideg évszakban is problémamentesen megőrizheti egészségét, fitt és karcsú maradhat. Ehhez adunk öt tippet.

Nincsenek csodaszerek!

Naponta tapasztalja az ember, milyen nagy elvárások, remények alakulnak ki egy-egy új gyógyszer bevezetése előtt, majd a megfelelő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.