• Precedens értékű lehet a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere

    Szerző: MTI

    Zárt tárgyaláson újrakezdődött a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere a Budai Központi Kerület Bíróságon (BKKB) csütörtökön - közölte a védő, Lichy József ügyvéd az MTI-vel.

    Az ügyészség azért vádolja súlyos egészségromlást okozó testi sértéssel a férfit, mert feleségét és barátnőjét megfertőzte HIV-vírussal.

    Hirdetés

    Az egy éve lezárult elsőfokú eljárásban a BKKB felmentette a vádlottat, mert nem állapítható meg, hogy tőle fertőződtek meg a sértettek. De ezen túlmenően a betegség értékelésével kapcsolatban is komoly kérdőjelek merültek fel, hiszen a HIV-fertőzöttség nem azonos az ebből kialakult AIDS elnevezésű tünetegyüttessel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Precedens értékű lehet a per

    A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság tavaly megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság döntését és új elsőfokú eljárás lefolytatására visszaadta az ügyet a BKKB-nek azzal, hogy az egész bizonyítási eljárást, az orvos szakértők és a tanúk meghallgatását ismételje meg.

    Lichy József ügyvéd elmondta: csütörtökön a bíró erkölcsi okból zárt tárgyalást rendelt el.
    A védő kifejtette: az ügy megítélése erős szélsőségek között mozoghat, hiszen míg a védelem álláspontja szerint nem történt bűncselekmény és a felmentés indokolt, addig az ügyészség súlyos egészségromlást okozó testi sértés miatt emelt vádat. A minősítés körében akár még az emberölés kísérlete is felmerülhet.

    A következő tárgyalásra júniusban kerül sor és az ügyvéd szerint ősszel megszülethet az új elsőfokú ítélet. De ezt az eljárást valamelyik oldal minden bizonnyal elviszi a Legfelsőbb Bíróságig, hiszen az ügynek nincs bírósági gyakorlata, precedens értékűnek tekinthető.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.04.03 05:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megduplázza a szívbaj kockázatát

    A HIV vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata. Egy a globális adatokat elemző új tanulmány szerint a HIV-fertőzöttséggel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek aránya több mint háromszorosára nőtt 20 év alatt. Ez azért derülhetett ki, mert a vírussal diagnosztizált emberek ma már tovább élnek.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Felére csökkent az új HIV-fertőzések száma a gyerekeknél

    A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, mivel az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.

    Hatékony gyógyszerkombinációval a HIV-beteg nem fertőzi tovább környezetét

    A 2000-es években elért terápiás áttöréseknek köszönhetően ma már egy HIV fertőzött élete 30-40 évvel is meghosszabbítható, továbbá, aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, annak a vérében és más testváladékaiban sem kimutatható a vírus, így az ilyen beteg gyakorlatilag nem fertőz - derült ki egy orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak tartott továbbképzésen.

    A HIV/AIDS megelőzésében szerepet vállaló civil szervezetek pályázhatnak támogatásért

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 15 millió forintos keretből pályázatot hirdetett a HIV/AIDS megbetegedések megelőzésében szerepet vállaló civil szervezetek számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.