Precedens értékű lehet a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere

Szerző: MTI

Zárt tárgyaláson újrakezdődött a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere a Budai Központi Kerület Bíróságon (BKKB) csütörtökön - közölte a védő, Lichy József ügyvéd az MTI-vel.

Az ügyészség azért vádolja súlyos egészségromlást okozó testi sértéssel a férfit, mert feleségét és barátnőjét megfertőzte HIV-vírussal.

Az egy éve lezárult elsőfokú eljárásban a BKKB felmentette a vádlottat, mert nem állapítható meg, hogy tőle fertőződtek meg a sértettek. De ezen túlmenően a betegség értékelésével kapcsolatban is komoly kérdőjelek merültek fel, hiszen a HIV-fertőzöttség nem azonos az ebből kialakult AIDS elnevezésű tünetegyüttessel.

Precedens értékű lehet a per

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság tavaly megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság döntését és új elsőfokú eljárás lefolytatására visszaadta az ügyet a BKKB-nek azzal, hogy az egész bizonyítási eljárást, az orvos szakértők és a tanúk meghallgatását ismételje meg.

Lichy József ügyvéd elmondta: csütörtökön a bíró erkölcsi okból zárt tárgyalást rendelt el.
A védő kifejtette: az ügy megítélése erős szélsőségek között mozoghat, hiszen míg a védelem álláspontja szerint nem történt bűncselekmény és a felmentés indokolt, addig az ügyészség súlyos egészségromlást okozó testi sértés miatt emelt vádat. A minősítés körében akár még az emberölés kísérlete is felmerülhet.

A következő tárgyalásra júniusban kerül sor és az ügyvéd szerint ősszel megszülethet az új elsőfokú ítélet. De ezt az eljárást valamelyik oldal minden bizonnyal elviszi a Legfelsőbb Bíróságig, hiszen az ügynek nincs bírósági gyakorlata, precedens értékűnek tekinthető.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

HIV-pozitív - Az első kérdések a...

A HIV-pozitív diagnózis után számos kérdése lehet az egészségével és jövőjével kapcsolatban. Cikkünkben a leggyakrabban felmerülőkre kaphat...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.