Precedens értékű lehet a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere

Szerző: MTI

Zárt tárgyaláson újrakezdődött a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere a Budai Központi Kerület Bíróságon (BKKB) csütörtökön - közölte a védő, Lichy József ügyvéd az MTI-vel.

Az ügyészség azért vádolja súlyos egészségromlást okozó testi sértéssel a férfit, mert feleségét és barátnőjét megfertőzte HIV-vírussal.

Az egy éve lezárult elsőfokú eljárásban a BKKB felmentette a vádlottat, mert nem állapítható meg, hogy tőle fertőződtek meg a sértettek. De ezen túlmenően a betegség értékelésével kapcsolatban is komoly kérdőjelek merültek fel, hiszen a HIV-fertőzöttség nem azonos az ebből kialakult AIDS elnevezésű tünetegyüttessel.

Precedens értékű lehet a per

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság tavaly megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság döntését és új elsőfokú eljárás lefolytatására visszaadta az ügyet a BKKB-nek azzal, hogy az egész bizonyítási eljárást, az orvos szakértők és a tanúk meghallgatását ismételje meg.

Lichy József ügyvéd elmondta: csütörtökön a bíró erkölcsi okból zárt tárgyalást rendelt el.
A védő kifejtette: az ügy megítélése erős szélsőségek között mozoghat, hiszen míg a védelem álláspontja szerint nem történt bűncselekmény és a felmentés indokolt, addig az ügyészség súlyos egészségromlást okozó testi sértés miatt emelt vádat. A minősítés körében akár még az emberölés kísérlete is felmerülhet.

A következő tárgyalásra júniusban kerül sor és az ügyvéd szerint ősszel megszülethet az új elsőfokú ítélet. De ezt az eljárást valamelyik oldal minden bizonnyal elviszi a Legfelsőbb Bíróságig, hiszen az ügynek nincs bírósági gyakorlata, precedens értékűnek tekinthető.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi lesz velünk a járvány után? Az...

Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart....

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.