• Szupertabletta szívbetegségek megelőzésére

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az egészséges emberek felére csökkenthetik a szívbetegség kockázatát egy új szupertablettával, amelyben van aszpirin, plusz háromféle vérnyomáscsökkentő és egy magas koleszterinszint elleni gyógyszer. Erről keddre virradóan ismertettek az Egyesült Államokban egy friss tanulmányt.

    A kombinált tabletta akár 60 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, és 50 százalékkal az agyvérzését - jelentette be Salim Yusuf kutatásvezető az Amerikai Szívgyógyász Kollégium elnevezésű non profit orvosszervezet éves konferenciáján.

    Hirdetés

    Yusuf szerint a kombinált tabletta, amely többféle szív- és érrendszeri betegség kockázatát tudja csökkenteni, forradalmasíthatja a szívbetegségek megelőzését.

    A tablettával 2053 indiai páciensen végeztek 3 hónapos tesztet 2007-ben. A pirulában kis dózisban 3 vérnyomáscsökkentő van, valamint a káros koleszterint csökkentő simvastatin és véralvadásgátló aszpirin.

    E tanulmány előtt még arról sem állt rendelkezésre adat, hogy egyáltalán lehetséges-e 5 hatóanyagot egyetlen tablettába sűríteni. A kutatók szerint igen.

    A kísérleti alanyokat több csoportra osztották, az egyik csoport a kombinált tablettát kapta, a többi pedig a tabletta különböző összetevőit eltérő variációkban.

    Vérnyomást és koleszterint is csökkentett

    Az eredmény szerint a kombinált tabletta ugyanúgy csökkentette a vérnyomást, mint a három vérnyomáscsökkentő hatóanyag együttesen adva aszpirinnal, vagy a nélkül.

    A kombinált tablettának jó volt a koleszterincsökkentő hatása is. Abban a csoportban, amely egyedül a koleszterincsökkentő sinvastatint kapta, csak kicsivel volt erősebb a koleszterinszint csökkenése, mint abban a csoportban, amelyet a kombinált tablettával kezeltek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A percenkénti pulzusszám 7-tel csökkent abban a csoportban, amelyiknek a kombinált tablettát adták, és abban, amelyik az egyik vérnyomáscsökkentő összetevőt, az atenololt kapta.

    A mellékhatások a kombinált tabletta esetében ugyanolyanok voltak, mint külön-külön egy vagy két összetevője esetén.

    Az amerikai Harvard Egyetem egyik kardiológusa, Christopher Cannon szerint ezzel a kombinált tablettával az orvosi társadalom egy lépessel közelebb kerül a szívbetegségek legyőzéséhez.

    Mások azonban felhívják a figyelmet, hogy egyetlen tabletta nem adhat megoldást mindenre.

    Robert Bonow chicagói kardiológus kijelentette, hogy a kombinált tabletta is jobb a semminél azoknak, akik enélkül semmilyen kezelést sem kapnának, de ilyen tablettával nem lehet egyénre szabni a terápiát.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2009.03.31 15:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol: nincs biztonsággal fogyasztható mennyiség

    A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmány szerzői azt elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése.

    Most utazik? Erre figyeljen, ha szívbeteg!

    Az utazás nem tilos még szívbetegeknek sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint csupán elővigyázatosság szükséges annak, aki szívinfarktuson, stroke-on, szívműtéten esett át, a biztonság érdekében.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.